hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Valentin Inzko : Dodik zastrašuje povratnike i krši Dejtonski sporazum

Visoki predstavnik Valentin Inzko : Dodik zastrašuje povratnike i krši Dejtonski sporazum

16 Jula
16:53 2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da je pravo izbjeglica na povratak garantovano Dejtonskim sporazumom, a da je zastrašivanje povratnika neprihvatljivo i protivno Dejtonu.

“Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, verske netrpeljivosti ili mržnje”, rekao je Inzko, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da su se Bošnjaci vratili u Podrinje da “ponovo okupiraju Drinu”.

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i usmjeravale svoje pare da bi se ovde, uz Drinu, vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, rekao je tada predsjednik RS.

Prema riječima Inzka , takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu i suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog.

“Žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati; one zaslužuju smirenje i da dostojanstven tretman, a ne da se zloupotrebljavaju za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su, uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima, odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici”, istakao je visoki predstavnik.

Regionalna N1 televizija je objavila da je Incko podsjetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj predratni dom u Bosni i Hercegovini, i da će strane-potpisinice Dejtonskog sporazuma obezbjediti da se izbjeglice i raseljeni mogu vratiti u sigurno okruženje, “bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova”.

“Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplictno navedenih i izvornih odredbi, protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane”, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

On je ocjenio da je jedini cilj izjava, kakvu je nedavno dao Dodik, jeste da “unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH”.

“Dodik bi trebalo da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: Pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu”, naglasio je Inzko.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku