hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Lajčak nakon boravka u Briselu : Možda bi nekome i odgovaralo da ga smijenim kako bi počeo neku drugu platformu

Visoki predstavnik Lajčak nakon boravka u Briselu : Možda bi nekome i odgovaralo da ga smijenim kako bi počeo neku drugu platformu

13 Septembra
11:37 2007

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak upozorio je jučer da izostanak dogovora o reformi policije može značiti zaustavljanje napretka Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji u cijelosti. U razgovoru za "Dnevni avaz" on je naveo i da bi jedna od posljedica bila i to da naša zemlja ne napreduje dalje u aprocesu liberalizacije viznog režima. – Ako do reforme policije ne dođe, onda građani BiH ne mogu oèekivati da se nastavi proces liberalizacije viznog režima do potpunog njegovog ukidanja. Oni bi mogli imati samo beneficiju da za vize plaćaju 30 umjesto 60 eura, dok bi druge države napredovale ka bezviznom režimu s Unijom – kazao je Lajčak.

Vratili ste se iz Brisela s potpunom podrškom. Tvrdite da imate istu takvu podršku i građana ove zemlje. Samo Vas bh. političari ne slušaju. Zašto ih ne počnete smjenjivati?

– Smjenjivanje nije uvijek odgovor! Reforma policije vezana je uz evropsku perspektivu ove zemlje, ona je ulaznica u evropski proces. Evropa se ne može načuditi zašto BiH ima dilema i kako se njeni lideri ponašaju. Da se razumijemo, neću oklijevati u korištenju svojih ovlasti. No, proces evropskih integracija mora iæi iznutra. Ne možete nikoga natjerati na njega! Možda bi nekome i odgovaralo da ga smijenim kako bi poèeo neku drugu platformu. Neko je, možda, obećao previše, zna da to ne može ispuniti i sada radi sve da bude smijenjen. Želim da ljudi upravo to i vide – da se otkrije ko je taj ko je odlučio da onemogući BiH na njenom evropskom putu.

Jeste li Vi vidjeli ko je taj?

– Jesam. Meni je to sasvim jasno. Naravno da ću reći kada bude vrijeme ko je on ili oni.

Šta su poruke iz Brisela? Jesu li Vas dobro naoružali?

– Nisam išao da ništa tražim u Briselu, pa ni oružje. Dovoljno sam naoružan. Nadalje, sve što sam rekao ovdje, kazao sam i u Briselu. I tamo sam podijelio zabrinutost situacijom u BiH. EU sada veoma pažljivo gleda šta se zbiva u BiH. Trenutne igre u vezi s reformom policije za EU su signal da li ova zemlja stvarnio želi u EU ili ne. Morate znati da EU ne moli kandidate da uđu u Uniju. Da bi se postalo član tog kluba, moraju se postiæi odreðeni uslovi, mora se igrati po odreðenim pravilima. Ona su sasvim transparentna i važila su za sve dosadašnje kandidate, pa i za BiH. Jasno se zna da je za vašu zemlju uslov potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dogovor o reformi policije. To se neće promijeniti.

Bez obzira na molbe Harisa Silajdžića?

– Reforma policije nije nametnuta od EU, veæ preuzeta obaveza BiH. Ako mislite da možete nešto preuzeti, pa se onda izvlaèiti, onda griješite. EU je transparentna institucija, a ne mjesto gdje se partneri lažu! io vodeæih bh. politièara ne razumije strateški značaj pitanja policije u evropskom putu. Ako bh. politièari odbiju ovu reformu, onda će ne samo EU shvatiti da BiH ne želi biti dio jednog naprednog sistema, nego neko egzotično ostrvo koje živi po svojim pravilima. Zapanjujuće je da sve stranke proklamiraju želju da uðu u EU, ali neke od njih rade sve da se to ne desi. Neki lideri upravo tako se ponašaju.

Nedostaje subjekata u ovome što govorite. Koji lideri? Meni odmah pada Dodik na pamet. On bi u EU po svojim pravilima.

– Nijedna zemlja nije ušla u EU pod svojim uslovima. Sve su prihvatile objektivne i jasne uslove Unije.

Ostajete li optimista da će reforma policije biti dogovorena do kraja septembra? Još jedan sastanak o toj temi završen je neslavno.

– Ovo nije utakmica Lajčak – bh. političari. Ovo je trenutak istine koji govori o iskrenosti bh. političke elite i da li ona stvarno želi da vaša zemlja bude dio Evrope ili joj je u ličnom ili partijskom interesu da se to ne desi i da građani ove zemlje nemaju budućnosti.
Cilj mog prijedloga je da se i to otkrije.

Niste mi odgovorili na pitanje da li očekujete rasplet reforme policije do kraja septembra?

– Ako je neko gajio iluziju da međunarodna zajednica u cjelini ne podržava ovaj projekt, nakon Brisela sve je jasno. Poruka otuda nije mogla biti jača i jednostavnija. No, ako je neko odlučio ići na izazivanje međunarodne zajednice, posebno EU, bez obzira na posljedice, onda je jasno da nema interesa za evropsku budućnost. Ako postoje političari koji ne vjerujuju u evropske vrijednosti, onda on ili oni traže naèine da skrenu zemlju s evropskog puta. Mogu, ali ne želim koristiti represivne mehanizme koji su mi na raspolaganju da bih to osujetio. Ova zemlja treba imati politièke lidere koji znaju zašto je bitno ići u EU, a ne da traže izgovore ili krivce u drugima.

Hoæe li se reforma policije riješiti prije statusa Kosova? Je li to neki novi rok sada?

– To se pitanje mora riješiti što prije iz milion razloga. Ponovne igre s nekim novim terminima, prièama o zavjerama… sve je to potpuno neozbiljno. Ne mislim da dogovor o Kosovu ima ikakve veze s reformom policije. Dajmo da se ne krijemo iza toga.

Šta ako do dogovora ne dođe? Najavili ste nam izolaciju? Koga?

– Dat ću sve od sebe da se dogovor postigne i da BiH što prije uðe u evropski proces. To građani ove zemlje zaslužuju. Nema opravdanja za bilo kakvo gubljenje vremena i ne želim govoriti u kategorijama – šta ako ne. EU danas na BiH gleda kao zemlju koja želi u EU. To je zapisano u svim dokumentima, to stalno ističu ovdašnji političari. Ako ne dođe do dogovora o reformi policije što prije, onda će to biti signal da BiH ustvari ne želi uæi u EU. U toj situaciji mijenja se odnos Unije prema BiH i način komunikacije. Jedan je odnos prema zemlji koja želi, a drugi ako ne želi biti dio EU. Uniji danas trebaju djela, a ne riječi iz BiH. Ona ima mnogo posla, mnogo je kandidata koji su spremni uraditi sve da bi ušli u taj klub. EU može bez BiH, a ne mislim da bi budućnost BiH bez unije bila svijetla.

Da li se to može odraziti na proces liberalizacije viznog režima?

– Riječ je o tehničkom procesu koji obuhvata cijeli region i usmjeren je prema tome da građani osjećaju da je EU tu i želi imati dobre odnose s državama. Radi se, dakle, o tehničkom procesu, a ne političkom odnosu. Za zemlju koja ne napreduje ka EU, proces liberalizacije traje veoma kratko i – nema naprijed. Oni koji žele u EU provode reforme, ide se ka ukidanju viza. Oni koji ne žele, stanu nakon prvog koraka. Ako BiH nema deblokiran reformski proces, onda građani ove zemlje mogu samo sanjati bezvizni režim sa EU. Cilj tehnièkih pregovora koji se vode je da – ako smo ozbiljni i vjerujemo u evropsku perspektivu – onda se sporazum može poboljšati. Da bi se to desilo, onda nam treba konstruktivna atmosfera, kritike s argumentima, novi prijedlozi, a ne odbacivanja, bez alternative. Ovo pitanje je prilika da se pokaže ko hoće rezultate, a ko ne i zbog toga traži samo nove izgovore.

Poznate su mi ovdašnje igre

Oli Ren (Olli Rehn) je taj koji tumači evropske principe, a ne bh. politièari. To je jasno poručeno iz Brisela. Znam da æu u narednim danima vidjeti mnogo zamagljivanja, optužbi da sam prosrpski, prohrvatski, probošnjački nastrojen. Znam ja vrlo dobro tu igru. Neko bi me želio navesti da se branim od tih besmislica u nadi da ću se dokazivati da to nije istina i da ću nuditi nešto drugo u odnosu na ponuđeno. To se neæe desiti.
Moj prijedlog je na stolu i čekam stavove stranaka kako to poboljšati. Od nekih partija koje se busaju u prsa da su za evropski put, to što očekujem još nisam dobio. Samo EU izvodi ovu zemlju na zelenu granu!       Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku