hamburger-icon

Kliker.info

Višegrad: Vlasti naredile rušenje kuće u kojoj je zapaljeno 70 Bošnjaka

Višegrad: Vlasti naredile rušenje kuće u kojoj je zapaljeno 70 Bošnjaka

19 Decembra
00:53 2013
Općinski urbanističko – građevinski inspektor u Višegradu donio je nalog o izvršenju po kojem će 24. decembra biti porušena nedavno obnovljena kuća Sumbule Zebe u Pionirskoj ulici. U ovom je objektu 14. juna 1992. godine zapaljeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti, tako da je njegova obnova, na kojoj su radili sami povratnici, osim vlasnici, važna i za porodice žrtava koji podrum kuće smatraju mezarom svojih najdražih, prenosi dopisnik Anadolu Agency.Od početka obnove kuće sudionike radova pratile su opstrukcije, zabrane i pozivi na saslušanja kod lokalnih inspekcijskih službi i istražitelja Policijske stanice Višegrad, kaže opunomoćenica vlasnice objekta i predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“, Bakira Hasečić."Zbog zločina koji je ovdje počinjen u Haškom tribunalu su osuđeni Milan Lukić na doživotnu kaznu, a Sredoje Lukić na 27 godina, a mi se danas borimo protiv opstrukcija SDS-a Višegrad", kaže Hasečić.Zločin tokom kojeg je u kući i Pionirskoj ulici u Višegradu 1992. spaljeno 70 civila poznat je i kao "živa lomača".Nakon što je općinska inspekcija donijela rješenje o rušenju tek obnovljenog objekta, uložena je žalba Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je odbijena.

"Očito da niko iz lokalne vlasti u Banjoj Luci nije prezentirao ostalu dokumentaciju iz koje bi se vidjelo da je kuća u ratu zapaljena, da je u njoj izgorjelo preko 70 civila, da postoji zakon o izbjeglicama u kojem stoji da im niko nema pravo tražiti urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu, osim ako ne mijenjaju namjenu ili povećavaju gabarite kuće. Ova kuća obnovljena je na potpuno istim temeljima i ni u čemu se nije odstupilo od projekta", ističe Hasečić.Zbog kršenja ljudskih prava u Višegradu su danas su boravili predstavnici OHR-a, Ambasade SAD-a i OSCE-a. Posjetili su Pionirsku ulicu, a potom se susreli i sa predstavnicima lokalnih vlasti."Razlog posjete je da na licu mjesta vidim o čemu se radi, kakva je situacija sa kućom, regulacionim planom i uvjerio sam se svojim očima da ne postoje nikakvi problemi i to je ono o čemu ću izvijestiti visokog predstavnika sutra u Sarajevu", kazao je Peter Appleby, šef Političkog odjela OHR-a. On ističe kako je naredba za rušenje kuće u Pionirskoj zabrinula predstavnike međunarodne zajednice, te dodaje kako treba ostaviti vremena i prostora da se provede „pravi zakonski postupak, koji podrazumijeva i pravo na žalbu“."Razgovaraću sa načelnikom i zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine opštine i prenijeću im svoj i stav svojih kolega iz međunarodne zajednice da postoji način, zaista se nadam da će do toga doći, kompromisa koji će svakome odgovarati.

Ovdje nije u pitanju samo vladavina zakona, ovdje je riječ i o ljudskim pravima, a prije svega povratku i pomirenju i to je nešto na čiju stranu svi treba da stanemo", istaknuo je Appleby.Radnici višegradskog preduzeća „Komunalac“ 24. decembra trebali bi ukloniti i riječ „genocid“ sa spomenika žrtvama genocida u višegradskom mezarju Stražište. Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Višegrad Bilala Memiševića, kapije mezarja tog dana bit će zatvorene, jer ulazak u mezarje dozvoljen je samo članovima porodica ukopanih u njemu."Pokušaćemo da kažemo višegradskoj vlasti da nećemo posezati za bilo kakvom silom, ali ćemo ukazivati na silu koja se demonstrira nad nama. Mezarje Stražište smatramo svetim prostorom i bilo ko bez najave i poštovanja šerijatskih propisa u njega neće ući. Ne mogu da vjerujem ni da će kuća u Pionirskoj biti srušena, kao što ne mogu da vjerujem da će cjelokupna bh. javnost i svi oni koji imaju bilo kakav uticaj dozvoliti da se to desi. Ja sam mišljenja da kuću u Pionirskoj trebamo braniti makar to bilo i svojim tijelima", dodaje Memišević.Predstavnici Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija danas su u Višegradu kazali da će učiniti sve da sačuvaju spomenik."Pratićemo dešavanja na terenu preko naših partnera iz drugih udruženja i poduzećemo aktivnosti koje će odgovarati stanju na terenu. Nadamo se pozitivnom ishodu, ali pripravni smo i za drugačije aktivnosti", kazao je predstavnik Koordinacije Senadin Voloder.  (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku