hamburger-icon

Kliker.info

Višegrad: Uklonjena riječ ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište!

Višegrad: Uklonjena riječ ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište!

23 Januara
08:13 2014

nalozeno-uklanjanje-spomenika-zrtvama-genocida-na-mezarju-strazisteRadnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković, uz najavljenu asistenciju policije, danas oko 7 sati izvršili uklanjanje riječi ”genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu, prenosi Klix.ba.

Odluka o uklanjanju riječi ”genocid” trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi, javlja Anadolija.

Uklanjanje riječi ”genocid” koja je sporna vlastima Višegrada, bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto događaja izašli sat ranije te obavili navedeni zadatak, prenio je novinar AA. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević najavio je pokretanje prijave protiv MUP-a Republike Srpske i nadležnog inspektora zbog, kako je rekao novinaru AA, neovlaštenog ulaska u privatni posjed.

Žrtve su ogorčene. Bakira Hasečić, čelnica Udruženja ”Žena-Žrtva rata”, zasad nije htjela komentirati cijeli slučaj.

Iz udruženja žrtava ranije su rekli da ove metode Srpske demokratske stranke(SDS), koja je ponovo preuzela vlast u Višegradu, dobro poznate Bošnjacima iz 1992. godine.

U Islamskoj zajednici, koja je formalno-pravno vlasnik mezarja na kojem se nalazi spomen-obilježje kazali su jučer bh. medijima da će svaki nasilni ulazak u taj prostor smatrati povredom autonomije i udarom na vjersku zajednicu, jer se ne radi o javnoj površini, kako se navodi u rješenju lokalne inspekcije. Dalje, tvrde kako općinska vlast u Višegradu primjenjuje dvostruke aršine kada su u pitanju spomen-obilježja u ovom gradu, podsjećajući na spomenik dobrovoljcima iz Rusije koji su stradali tokom agresije na BiH.

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” dala je punu podršku udruženjima “Višegrad 92” i “Žena-žrtva rata”.

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade kazao je da se u Višegradu brani istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, te pravda za žrtve tih zločina,

Institut za istraživanje genocida, Kanada iskazuje, također, punu podršku predsjednicama udruženja “Višegrad 92” i “Žena – Žrtva rata”, Hediji Kasapović i Bakiri Hasečić, u njihovoj borbi za istinu o genocidu u Višegradu i pravdi za žrtve tog zločina.

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše “Svjedoci istine”, a na drugoj strani “Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu”.

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra “Stražiste” koje je Udruženje “Ćuprija” iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Lola
  Lola 23 Januara, 14:32

  Ovako se i ocekivalo ko rezultat indolentnosti bosnjackih korumpiranih i kradljivih bumbara politicara.Nijedan se nije udostojio ni izjavu da dade a kamoli da se zauzme za stvar koja je cista i dokazana na Sudu pravde u den Haag-u:GENOCID je pocinjen i tu sumnje nema.
  Indolentni su oni i za djecu iz Konjevic Polja,i za crkvu u avliji Fate Orlovic i za mnogo stosta.Samo su aktivni kad se drzava potkopava i kad se ukradeno sliva u njihove dzepove.
  NARODE DOKLE CES GLEDATI OVU GAMAD?Narode hoces li ih birati na Izborima 2014?

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku