hamburger-icon

Kliker.info

Više od šoka : Sanader podnio ostavku na mjesto premijera Hrvatske i povlači se iz politike!

Više od šoka : Sanader podnio ostavku na mjesto premijera Hrvatske i povlači se iz politike!

01 Jula
14:41 2009

‘Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika RH i povlačim se iz politike’, objavio je Ivo Sanader na današnjoj izvanrednoj press konferenciji.Sanader je svojim najbližim suradnicima još jutros rekao kako se s mjesta predsjednika Vlade i HDZ-a povlači iz osobnih razloga.Na konferenciji za novinare izjavio je kako je o svojoj odluci obavijestio predsjednika Stjepana Mesića, kao i da je razgovarao sa stranačkim vodstvom te koalicijskim partnerima.'Predložit ćemo predsjedniku RH da buduća predsjednica Vlade bude Jadranka Kosor. Za to imamo preko 80 odnosno 83 potpisa naših koalicijskih partnera, saborskih zastupnika koji i sada čine većinu’, rekao je.Najavio je i izmjene HDZ-ova Statuta, izvijestio je da je prihvatio dužnost počasnog predsjednika stranke s pravom glasa na svim stranačkim tijelima te da će zamjenik predsjednika HDZ-a ubuduće biti Darko Milinović.Doznaje se da će Sanadera i na čelu stranke zamijeniti Jadranka Kosor, a sam Sanader najavio je ponovno uvođenje dužnosti stranačkih potpredsjednika, koju će obnašati Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta.Izvijestio je i da će Jarnjaka na funkciji glavnog tajnika HDZ-a zamijeniti Branko Bačić.

‘Povlačim se iz politike jer je politika služenje narodu, a ne sebi. I da odmah preduhitrim sva moguća pitanja moram reći da hvala Bogu nisam bolestan i da, iako je bilo pronuda, nisam prihvatio ni jednu poziciju unutar institucija EU’, rekao je Sanader, navodeći kako ne može isključiti svaku mogućnost da se jednog dana vrati u politiku.Podsjetio je da je u politiku ušao prije 20 godina, da je prije gotovo 10 godina na čelu HDZ-a naslijedio Franju Tuđmana, a da Vladu vodi već šest godina, pri čemu je, kaže, politiku uvijek shvaćao isključivo kao služenje hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u ispunjavanju strateških ciljeva hrvatske države.'Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi’, rekao je Sanader, ocijenivši da je Hrvatska pokrenuta i na unutarnjem planu, što, kaže, potvrđuju i izborni rezultati HDZ-a.'Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju’, dodao je Sanader, pozivajući sve da zajedno i dalje rade na ispunjenju strateških ciljeva.

Ostavka zbog krizne situacije u zemlji?                                                     Na novinarski upit je li ovaj potez bježanje od problema, Sanader je rekao kako nikad nije bježao od problema i izazova jer da je takav nikad ne bi prihvatio HDZ nakon smrti Franje Tuđmana. ‘Siguran sam da Hrvatska ima izlaza’, rekao je.Upitan je li njegova odluka o povlačenju povezana s neučinkovitošću u hrvatskim pregovorima o članstvu u EU, Sanader je odgovorio kako ne može reći da nema (veze).'Ne mogu reći da nema. Sigurno je da sam u svojim promišljanjima i to imao na umu. I sigurno da EU, a to sam intenzivno ponavljao u zadnjih nekoliko mjeseci, i projekt europskih integracija nema šanse ako bi se prihvatilo načelo ucjene kao načelo djelovanja unutar EU’, rekao je. ‘Vjerujte, moja odluka je dobro promišljena i nije ishitrena. Kao što sam rekao, ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede’, objasnio je Sanader.Između ostalog, uskoro će i sam HDZ morati izabrati novog predsjednika stranke. Mnogi nagađaju kako je on jedini koji tu stranku može održati na okupu te se boje kako će njegovim odlaskom doći i do raspada koalicije.'Ova koalicija ide dalje’, rekao je Sanader. ‘Očekujem brzu proceduru budući da je parlamentarna većina osigurana’, zaključio je.

Procedura nakon podnošenja ostavke premijera Sanadera                            Prema Zakonu o Vladi, podnošenjem ostavke premijera smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Premijer ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a ako ju Sabor prihvati raspustit će Vladu. Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija predsjednik Republike potom bi trebao, prema Ustavu, povjeriti mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika.Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome bi obavijestio predsjednika Republike koji bi odmah morao donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati izvanredne parlamentarne izbore. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku