hamburger-icon

Kliker.info

Više nema uzmaka: Ivi Sanaderu šest godina zatvora

Više nema uzmaka: Ivi Sanaderu šest godina zatvora

04 Aprila
15:55 2019

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda – osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužilaštva na nepravomoćnu presudu – kojom je u slučaju Planinska, osuđen na 4 i po godine zatvora.

Ovom odlukom se, kako prenose mediji, bivši hrvatski premijer upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora. Sa svojim suoptuženicima, mora vratiti 15 miliona kuna.

Prihvaćena je žalba tužilaštva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u aprilu 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procjenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist.

Mlinarević je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku