hamburger-icon

Kliker.info

Više nema dileme : Google od jučer prevodi i na bosanski jezik

Više nema dileme : Google od jučer prevodi i na bosanski jezik

09 Maja
07:07 2013

Na najvećoj besplatnoj mreži usluga prijevoda Googlea od jučer se nalazi i bosanski jezik. Ovaj svjetski priznati internet-pretraživač objavio je da su, osim bosanskog, dodani i cebuano, hmni, javanski i marathi jezik. Tako Googleova besplatna mreža usluga prijevoda sada ima 70 svjetskih jezika.

Svojevrsna potvrda

S obzirom na kontroverze vezane za naš jezik i to da ga jedni ne priznaju, drugi priznaju, treći su u dilemi, svakako da je ovo svojevrsna potvrda onima koji smatraju da je bosanski jezik priznat u svijetu.Iz Udruženja "Lingvisti" poručuju da je ovo veliki korak za Bosnu i Hercegovinu. Naime, Semir Mehadžić iz ovog udruženja, koji je ujedno i moderator finalne lingvističke provjere u projektu lokalizacije paketa Microsoft Office 2007, pojasnio nam je iz kojih krucijalnih razloga je uvrštavanje bosanskog jezika na Googleov pretraživač bitno.
 
Milioni govornika
 
– Trenutno je nekoliko miliona govornika bosanskog jezika. Od sada će i oni Bosanci i Hercegovci koji žive van naše zemlje, a ne razumiju dobro jezik, moći bez problema prevoditi. Drugi, ali ne manje bitan razlog jeste činjenica da smo u jednoj takvoj grupi jezika, što znači da će i mnoge svjetske kompanije uzimati u obzir i Bosnu i Hercegovinu kada su u pitanju, naprimjer, neki projekti – kazao je Mehadžić.Prema podacima Googlea, pet novih jezika zajedno govori skoro 183 miliona ljudi. Prethodno, od jezika zemalja u regiji na ovom programu za prevođenje mogli smo pronaći hrvatski, srpski, makedonski i slovenski jezik
.(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku