hamburger-icon

Kliker.info

Više nema dilema : Vlast u Federaciji preuzima „trojka“ a u državi „četvorka“ ?

Više nema dilema : Vlast u Federaciji preuzima „trojka“ a u državi „četvorka“ ?

07 Novembra
16:12 2014

bakirkomsic3Prema informacijama Slobodne Bosne, parlamentarnu većinu u Federaciji BiH formirat će tri stranke – SDA, DF i HDZ – kojima će se na državnoj razini pridružiti onaj politički blok koji preuzme vlast u manjem bh. entitetu, po svemu sudeći SNSD; naš novinar otkriva nepoznate detalje iz pregovora stranačkih lidera koji se intenzivno vode nakon okončanja izbora.

Dosadašnju vladajuću koaliciju (najprije šest a kasnije pet stranaka), koja je konstituirala vlast na državnoj razini 17 mjeseci nakon izbora 2010. godine, naslijedit će koaliciona četvorka, a četiri stranke Platforme koje su prije četiri godine formirale vlast u Federaciji BiH zamijenit će koaliciona trojka. Tri članice koalicije na federalnoj i na državnoj razini već su poznate (SDA, DF i HDZ) a četvrtu članicu tek će odrediti ishod dvoboja dva politička tabora s prilično izjednačenom snagom u Republici Srpskoj, koje predvode SDS i SNSD. Trenutno je u blagoj prednosti Dodikov SNSD, koji ima tijesnu većinu od 42 poslanika, ali ne treba isključiti mogućnost da neki od poslanika na koje Dodik računa „iskoči“ i da prevagu odnese rivalskom taboru okupljenom oko SDS-a.

KOMOTNA VEĆINA

Pregovori o konstituiranju vlasti u Federaciji BiH već su prilično odmakli i još je prije dvadesetak dana bilo jasno da će novu vlast konstituirati tri stranke (SDA, DF i HDZ) koje i u federalnom i u državnom parlamentu imaju više nego komotnu parlamentarnu većinu. Primjerice, u Parlamentu BiH ove tri stranke imat će 19 od ukupno 28 zastupnika iz Federacije BiH, što praktično znači da će imati ne samo prostu nego i dvotrećinsku većinu, koja je inače potrebna kod promjene Ustava.

Na posljednjem susretu delegacija SDA i HDZ-a u Sarajevu, na kome je potvrđeno partnerstvo ove dvije stranke, šef SDA Bakir Izetbegović rekao je da će „baza svih koalicija na svim razinama vlasti biti SDA i HDZ“, potencirajući da su svima vrata otvorena i da će ova stranka u narednih desetak dana razgovarati s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka. No, prešutio je važnu činjenicu da je treći koalicioni partner već poznat, što praktično znači da će eventualni razgovori s ostalim parlamentarnim strankama biti uglavnom kurtoaznog karaktera.

DOGOVOR IZZETBEGOVIĆA I KOMŠIĆA

Naime, Slobodna Bosna je iz pouzdanih izvora doznala da će treći partner koalicije SDA i HDZ-a biti Demokratska fronta Željka Komšića. Tokom posljednjih desetak dana, čelnik SDA Bakir Izetbegović sastao se tri puta „u četiri oka“ s čelnikom DF-a Željkom Komšićem, i ne samo da su dogovorili sudjelovanje DF-a u vlasti na svim razinama nego su dogovorili i neke bazične programske ciljeve na kojima će istrajavati dvije stranke. Riječ je o dvije grupe prioritetnih pitanja, od kojih je jedna „naslijeđena“ iz ranijeg razdoblja, kao što je, primjerice, rješavanje ustavne diskriminacije nacionalnih manjina (slučaj „Sejdić i Finici“) ili uknjižba vojne i državne imovine, ali i cijelom setu reformskih poduhvata kojima bi se kreirao povoljniji poslovni ambijent u državi neophodan za ozbiljnije privlačenje inostranog kapitala, otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje nagomilanih socijalnih problema.

Kako smo doznali, Izetbegović i Komšić već su usuglasili grupu od deset kapitalnih programskih ciljeva i, što je jednako važno, s golemom većinom njih složio se i treći koalicioni partner – Dragan Čović. Naravno, riječ je o načelnim programskim ciljevima oko kojih, ruku na srce, nije ni bilo teško postići dogovor. Problem će, kao i uvijek ranije, nastati kod konkretne razrade i praktične primjene načelnog dogovora, ali to je sudbina svih višečlanih koalicija, čak i onih u kojima sve partije dolaze iz istog naroda, kao što je slučaj u Hrvatskoj ili Srbiji.

No, trojna koalicija SDA, HDZ i DF-a u stanovitoj je prednosti u poređenju sa svim prethodnim koalicijama u BiH upravo zbog činjenice da je čine „samo“ tri partije. Sve ranije koalicije bile su barem dvostruko , a u slučaju Alijanse za promjene 2000. godine, čak i trostruko brojnije. Naravno da će se lakše dogovoriti tri političara koja misle različito o nekom problemu, nego njih pet, šest ili 12 koliko ih je bilo u Alijansi za promjene.Ako ništa drugo, u koalicijama s manjim brojem partnera mnogo je lakše utvrditi i personalizirati odgovornost za greške i promašaje nego je to slučaj s višečlanim koalicijama u kojima se s lakoćom skrivaju tragovi individualne odgovornosti.

Mada se dvije stranačke delegacije na pregovorima u Sarajevu nisu doticale konkretne raspodjele resora, lider HDZ-a Dragan Čović dao je do znanja delegaciji SDA da HDZ računa na svih pet pozicija koja prema Ustavu BiH pripadaju Hrvatima u Vladi Federacije BiH, što znači da bi SDA i DF preuzeli kontrolu nad 11 ministarskih resora, ne računajući premijera kojeg po nepisanom pravilu kandidira najjača bošnjačka partija. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - POĆETAK
    puka 59 - POĆETAK 10 Novembra, 16:13

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA POZDRAVLJAJU DOGOVOR I PREDLAŽU DF 3 MINISTARSTVA U FEDERACIJI A U DRŽAVI BIH 2 I TO :1 MUP – 2 BORAĆKO -3 RAD I SOCIJALA A DRĆAVA BIH 1 ODBRANA – 2 SIGURNOST.POZDRAV DOMOVINI.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku