hamburger-icon

Kliker.info

Više hiljada građana, prijatelja i kolega klanjalo dženazu-namaz Sulejmanu Tihiću u Sarajevu

Više hiljada građana, prijatelja i kolega klanjalo dženazu-namaz Sulejmanu Tihiću u Sarajevu

27 Septembra
15:39 2014

komemoracija1Više hiljada građana, prijatelja i kolega klanjalo je u subotu dženazu-namaz Sulejmanu Tihiću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedniku Stranke demokratske akcije ispred zgrade bh. Parlamenta, javlja Anadolija.Tabut s tijelom Sulejmana Tihića na rukama, formirani u dvije kolone, do vozila pogrebnog društva prenijeli su prijatelji i kolege, nakon čega je kolona krenula za Bosanski Šamac, njegov rodni grad.Veliki broj prijatelja, kolega, članovi porodice Tihić, ali i diplomate iz stranih zemalja prisustvovali su komemoraciji, na kojoj je poručeno da se “danas ispraća i oprašta od čovjeka dijaloga i kompromisa”.”Prerana smrt Sulejmana Tihića veliki je gubitak za sve nas, za njegovu rodbinu i prijatelje, za njegovu Bosnu i Hercegovinu i za sve njene građane, za njegovu SDA, na čijem čelu je bio sve do smrti”, kazao je u obraćanju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Dogovor umjesto prepirki

Kako je rekao, Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed petero unučadi.”Bio je vrijedan, odgovoran i izuzetno sposoban političar i državnik. Nudio je saradnju, rješenje i dogovore umjesto prepirki, podjela i netrpeljivosti. Volio je svoju domovinu i sve njene ljude, nije pravio razlike među njima”, kazao je Izetbegović.Tabut s tijelom Sulejmana Tihića su na rukama u zgradu bh. Parlamenta unijeli članovi rukovodstva SDA.Uz tabut, koji je bio prekriven zastavom Bosne i Hercegovine, do 11:00 sati se smjenjivala počasna straža, a u zgradi bh. Parlamenta otvorena je knjiga žalosti.Tabut je u podne iznesen na plato ispred zgrade Parlamenta, kada je klanjana dženaza, koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.Povorka s Tihićevim tabutom kreće se ka Bosanskom Šamcu, gdje će u 16:10 sati biti klanjana dženaza i obavljen ukop u haremu Bijele džamije.

komemoracija7Životni put

Sulejman Tihić je bio dugogodišnji predsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.Rođen je u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine. Diplomirao je 1975. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je do 1983. godine obavljao dužnost sudije i javnog tužioca u Bosanskom Šamcu, a nakon toga pa sve do 1992. godine radio je kao advokat.Pravničku karijeru ubrzo je prekinuo rat, a prve mjesece Tihić je proveo u logorima na području bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Bio je zatočenik koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.Nakon oslobođenja iz logora te kratkog vremena provedenog u diplomatiji, Tihić ulazi u politiku.Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, promovirao je povratak Bošnjaka u taj bh. entitet, a 2002. godine, na općim izborima, izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Brojna priznanja

Samo godinu ranije, na čelu SDA naslijedio je Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, koji se zbog bolesti odlučio povući sa dužnosti. Uz Izetbegovićevu preporuku, izabran je na Kongresu stranke.”Sada i formalno, SDA definiramo kao narodnu stranku, otvorenu za sve građane Bosne i Hercegovine”, kazao je tada Tihić.Od tada je bio važan faktor na bh. političkoj sceni. Učestvovao je u teškim političkim pregovorima – o ustavnim promjenama, reformi policije, državnoj imovini…Prije pet godina u Sarajevu mu je dodijeljeno priznanje za promoviranje tekovina antifašizma.Bio je počasni građanin Bihaća i Odžaka. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku