hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Žene, Asim i politika

Vildana Selimbegović : Žene, Asim i politika

19 Februara
06:38 2015

Vildana1Prije neki dan od srca me nasmijao Asim Sarajlić: taj (puno)važni kadrovik Stranke demokratske akcije, partijski potpredsjednik, član svega što se u SDA zove radom na terenu, prozborio je koju uoči zasjedanja nekog važnog stranačkog organa, da li Predsjedništva ili Glavnog odbora, sad nije ni važno.

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Važno je, zapravo je najvažnije u svojoj nevažnosti, ono što je Sarajlić tom prilikom kazao, a mediji listom prenijeli. Rečenica glasi: “Politika je umijeće mogućeg i mi nismo odustali od zahtjeva rudara iz Banovića, ali razgovarat ćemo o tome s našim partnerima i podržavamo stav građana Banovića i vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu.”

Ništa. To je sve što, uz glasan smijeh, može zaključiti svako ko iole prati ovdašnja politička umijeća. Od makijavelija iz vogošćanskih sokaka taman toliko se i može očekivati, mada je – ako ćemo pravo – puno istrajniji u nebiranju sredstava do cilja, mada se kod njega to prepoznaje u onom najvulgarnijem dijelu u kome je politika sredstvo za lične ciljeve, da ne kažem koje sve. Vratimo se mi onim građanima Banovića čiji stav Sarajlić, sve u prvom licu množine, podržava. Šta dakle hoće rudari iz Banovića, a o čemu će Sarajlić&comp. razgovarati sa partnerima?

Rudari žele – ni manje ni više – nego SDA-ovog ministra industrije, rudarstva i energetike u Vladi Federacije BiH. Tako piše u naslovu zahtjeva koji je u ime 2.960 članova Sindikalne organizacije RMU Banovići (Ulica Alije Izetbegovića br. 62) potpisao Safer Mušanović i odaslao Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA. Iako organizacijski pripadaju nevladinom sektoru, obrazlaže spisatelj, već pobrojani rudari predstavljaju 9.000 birača koji su dali nesebičnu podršku SDA na posljednjim izborima. To im, zaključuju, daje za pravo da zahtijevaju SDA-ovog ministra industrije, a ako ne bude po njihovom, mogli bi izvesti 5.000 rudara na ulice?! Zanimljivi su, nadasve, i motivi ovog zahtjeva koje Mušanović naširoko obrazlaže: elem, svjesni su sindikalisti gledali Face TV i vidjeli Fadila Novalića, SDA-ovog kandidata za mandatara Vlade FBiH. I čuli su ga kako kaže da Demokratska fronta traži to mjesto. Odmah su mu (kolektivno) zamjerili što mu samom tako nešto nije bilo sporno, tim prije što oni u svojoj sindikalnoj zajednici već znaju (?!) i koga bi Željko Komšić imenovao ministrom, pa im se taj kandidat ne sviđa (degutantni su razlozi, pa da ih ne prenosimo). A ima još jedan koji im se ne sviđa i taj nije ni kandidat, a nije ni iz DF-a, nego je opet iz SDA. Riječ je o Safetu Softiću. Njemu zamjere odnos prema lokalnoj zajednici i zato svoj zahtjev isporučuju Izetbegoviću, a on valjda Sarajliću, koji kao veliki znalac umijeća politike podržava stavove građana Banovića!

Stara je SDA priča sukob između prvog banovićkog rudara, kako tad, tako i danas, Mirsada Kukića i tadašnjeg prvog esdeaovca, a danas aktualnog potpredsjednika Doma naroda Parlamenta BiH Safeta Softića. I mada je u jeku afere bilo barem stotinu nijansi zelenih tumačenja ovog sukoba kao raskola unutar SDA po liniji podjele na Suljine i Bakirove, družina Asima Sarajlića je čitavu priču usmjeravala na sukob zbog žena! Zakonitih, da ne bude zabune. Istina je da su i Izetbegović i tada još živi Tihić ulagali zajedničke napore da se vatra ugasi, ali je Safet Softić u samim Banovićima izvukao deblji kraj jer je smijenjen sa mjesta predsjednika Općinskog odbora SDA, no to mu nije naškodilo u političkoj karijeri. Kukiću je, pak, pripala čast da otvori kampanju svoje stranke i kao što se svi manje-više dobro sjećamo, bio je to veliki skup, upravo onaj na koji se i sindikalisti pozivaju u pismu. Znano je i da su banovićki kadrovi SDA vrlo dobro prošli na izborima, a i da RMU – za ovdašnje uvjete – dobro posluje, i dalje zapošljava i… daje sebi za pravo da diktira uvjete koalicije na svim nivoima vlasti, štaviše prijeti ukoliko ti zahtjevi ne budu ispoštovani, aranžirajući ih na najgrublji mogući način vlastitim spiskom nepodobnih! I sve to podržava Sarajlić! Dokle i kako?

Prvi kadrovik SDA, inače konsultant krupnog kapitala a la Blekić, upravo je zbog svojih privatno-prijateljskih veza zainteresiran da federalno Ministarstvo energije i rudarstva ostane pod kapom SDA i njegovom šapom. Zato on sve u množini i podržava rudare iz Banovića, koje je onako makijavelistički prepoznao kao sredstvo da dosegne vlastiti cilj. I DF i Safet Softić ovdje su kolateralna šteta, kao što je jednaku sudbinu namislio i rudarima i Banovićima i Mirsadu Kukiću, kojem – da se ne lažemo – po sarajevskim kafanama pripisuje autorstvo pominjanog pisma. I naravno, sve to garnira ženskim sukobima i višim interesima! Nije Sarajlić prvi koji svoje niske ciljeve pravda državom i narodom, čak bi se moglo reći da je skoro pa prototip domaćeg političara: njegov je problem što su mu čak i političke kalkulacije toliko providne da je zaista teško povjerovati kako i u vlastitoj samoljubivosti može živjeti u uvjerenju da su inventivne?

Da je još gore, zorno ilustrira eskalacija nezadovoljstva koja se posljednjih dana mogla čuti iz redova Demokratske fronte. Zašto bi Željko Komšić ili bilo ko iz rukovodstva ove stranke – u čijim je redovima znakovit broj uspješnih žena koje Sarajlić ne umije ni pozdraviti – slušao, trpio i(li) odgovarao na pitanja šta će DF dobiti od SDA, jesu li rudari po narudžbi zaprijetili, na čijoj je strani Softić ako SDA podržava Kukića, ako i kada baš svaki dogovor sa SDA znači i novi Sarajlićev angažman na njegovom kafanskom rušenju? SDA će tražiti resore u kojima može dati svoj puni angažman na ostvarenju izbornih rezultata, tumači Bakir Izetbegović, kao ulje na Sarajlićevu vatru. Zanimljivo: buktinju jedva čeka Dragan Čović, koji u koalicionom plamenu prepoznaje najnoviju priliku za svog vrlog partnera Milorada Dodika, zbog koga uostalom jednako i insistira na famoznom srpskom ministru iz kvote HDZ-a, koje bi onda on osobno dao SNSD-u? Već danas bi, nakon sastanka kome će upravo Izetbegović biti domaćin, a gosti ostali koalicijski partneri, puno toga trebalo biti jasnije, no političke suradnje nema niti je može biti sve dok raznorazni sarajlići ne birajući sredstva tuđe žene i banovićke rudare koriste za ispunjavanje ličnih ambicija.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku