hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Valter zove Čavku

Vildana Selimbegović : Valter zove Čavku

28 Januara
07:09 2014

Vildana1Piše : Vildana Seluimbegović (Oslobođenje)

Volim nedjelju, onaj osjećaj dugometražne kafe uz Hercula Poirota i laganog iščekivanja ko će zablistati do podneva. Novinari znaju o čemu pričam: političari su u Bosni i Hercegovini davno shvatili da je nedopustivo ostaviti narod bez njih čitav dan, pa se nedjeljom utrkuju ko će koga više napasti. Cijela se Redakcija zbog toga šali sa Gordanom i kolektivno joj predlažemo da petak proglasi neradnim, jer su SNSD i SDS budni vikendom, a u Federaciji je mašinerija SDP-a BiH budna i noću i danju i tek kada dođe saopćenje vodeće partije, shvatimo da ni petak ni četvrtak više nisu istim danom, sada su nedjeljom.

Jučer smo tako naknadno obaviješteni da je Vlada Federacije jednoglasno zatražila tematsku sjednicu federalnog Parlamenta posvećenu “aferi vezanoj za sramotne i nedopustive telefonske razgovore između predsjednika FBiH Živka Budimira i urednika Redakcije informativnog programa FTV-a Avde Avdića, koji su objavljeni u medijima”. Ni slova o raspravi na Vladi koja je u biti nenadležna, a da i ne pominjem da bi morala imati prečih poslova. Ni riječi o jedvitoj suglasnosti da je to tema parlamentarne komisije, ne: Klub zastupnika SDP-a u potpunosti, dakle, podržava padobransku ambiciju svog premijera Nermina Nikšića da se (i) na ovaj način pozabavi medijima jer, kako podsjećaju, “na telefonskim snimcima razgovora između navedenih osoba direktno se podriva ustavnopravni poredak FBiH, time što su se urednik FTV-a Avdić i predsjednik Budimir dogovarali i planirali uređivačku politiku ove televizije, blokade rada pojedinih institucija, medijsku egzekuciju političkih neistomišljenika i diskreditaciju sudija državnog Suda”. Klub zastupnika SDP-a podržava (i) upućeni “protest Udruženja novinara BiH Uredničkom kolegiju Federalne TV, u kojem se oštro osuđuje uplitanje urednika Avdića u političke igre i imenovanja na odgovorne funkcije u Federaciji BiH”.

Gdje li samo nađoše protest BH novinara? Udruga je – istine radi – dala saopćenje čiji se (očito) samo jedan dio dopao SDP-u i od toga su odmah napravili protest. Valja reći da su BH novinari s razlogom upozorili kolegu Avdića na neprimjereno i neprofesionalno ponašanje. No, koliko su samo puta ti isti BH novinari upozorili na neprimjereno uplitanje u uređivačku politiku javnih servisa u režiji urednika naklonjenih SDP-u pa se nikad niko iz te partije ne počeša da zatraži bilo kakvu, a kamoli tematsku sjednicu Parlamenta? Da zaključimo: nemam nikakvih ambicija braniti Avdu Avdića i(li) Živka Budimira, ni jedan ni drugi nisu se proslavili objavljenim snimcima. O stavovima Parlamenta FBiH i tematskoj sjednici izlišno je i govoriti jer su ama baš sve političke stranke već rekle šta imaju, ne štedeći SDP-ove ambicije, pa je bjelodano da je ovo zapravo još jedan SDP-ov pokušaj da se prikaže žrtvom, identičan onom propalom setu antikorupcionih zakona za koje je svima – od Bruxellesa preko Mostara do Sarajeva – bilo jasno da su nedovršeni i loši, ali su SDP-u trebali da može mahati sobom kao tobožnjim borcem protiv kriminala.

U ovoj prisluškivanoj priči daleko mi je zanimljiviji tajming i naravno porijeklo objavljenih razgovora. Prošlogodišnji spektakl dugih cijevi u Predsjedništvu BiH, u kojem sjedi i vrh Federacije, vodio je tužiteljski par Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Gospođa Kajmaković je uredno zapovijedala akcijom ostavljanja novca u zgradi Vlade u Mostaru, ne znajući za nadzornu kameru koja je snimila njezino nedopustivo i neprofesionalno tužiteljsko ponašanje. FTV je objavila snimke, ali ne lezi vraže – niti jedan Parlament pa ni Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće niti disciplinski tužitelj ne prozboriše o dignitetu ove državne tužiteljice. Najnoviji tužitelj u Tužiteljstvu BiH je, napuštajući dužnost u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, kolegama sa glavnom tužiteljicom Nives Kanevčev na čelu u amanet ostavio pokretanje istrage protiv Olega Čavke zbog (ozbiljnih) optužbi za uzimanje mita. Oleg Čavka je jednom već kažnjen od VSTV-a, zbog narušavanja digniteta tužitelja i čuvenog angažmana u diskreditaciji nekadašnjeg glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina. Izdržao je kaznu šestomjesečnog smanjenja plaće od 10 posto i dohvatio se novih zadataka. Koliko je dobro, temeljito i profesionalno obavio zadaću, svjedoče one duge cijevi u Predsjedništvu BiH u kojem još niko nije izračunao koliki je atak izveo na ugled države BiH paradirajući u pratnji Četniksa hodnicima najvažnije državne institucije.

O rezultatima parade izjasnio se Ustavni sud BiH nedvojbeno ustvrdivši da je kompletna akcija izvedena na rekla-kazala dokazima, pa je predsjednik Federacije Živko Budimir ekspresno pušten iz zatvora. Sud BiH je skupljao mrvice vlastitog dostojanstva, Tužiteljstvo, tj. Čavka svoje žalbe kitio po zvaničnim internet-stranicama, od afere Budimir ostala češka zbrojovka na Općinskom sudu, a pred Kantonalnim će se valjda jednog dana raspetljati ko je krivlji – SDP-ov ministar pravde Zoran Mikulić, koji je kod Komisije za pomilovanja insistirao na prijedlogu za Mirsu Švicarca ili sam Budimir, koji je Komisijin-Mikulićev prijedlog prihvatio. U toku istrage predsjednik FBiH je prisluškivan, kao i svi koji su razgovarali s njim. Preslušala sam, naravno, prisluškivane razgovore i nikako ne mogu da odgonetnem kako to da čujemo kašalj Avde Avdića prije nego se telefonska veza sa Budimirom uspostavi? Ko je, dakle, prisluškivan: Budimir ili Avdić? Ili se naprosto radi o još jednom naređenju poput onog koje je direktor SIPA potpisao kada je tražio prisluškivanje redakcija Oslobođenja i Dana, sve ne mogavši da otkrije čiji je mobilni telefon fiksni broj naše centrale? Olega Čavku niko još nije pitao kakav je to on peh pa uvijek cure informacije i dokumenti iz istraga koje vodi?

Uzdam se u Dušanku Majkić. Ona bi danas trebala da nastupi kao svjedokinja u još jednom spektaklu na čijem je čelu Čavka. To je ona prevažna istraga protiv NN lica koja nisu provela presudu Sejdić – Finci. Zadatak je više nego lak, no ne sumnjam da u sklopu ove međunarodno značajne istrage Čavku čeka težak posao. Valja njemu podrobno istražiti svaki detalj u radu Parlamenta BiH i što je još važnije svaki razgovor koji su šestorke/sedmorke vodile kako sa evropskim predstavnicima, tako i međusobno. Baš me zanima sluša li Čavka Sorensena, Fülea? Da li su Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić i Martin Raguž od početka istrage prisluškivani? Ili će tek biti i to samo neki od njih? I kada ćemo dobiti transkripte u medijima? Uoči izbora? Taman je toliko vremena trebalo za razgovore Budimir – Avdić. Ili sam ja potpuno u krivu pa su razgovori procurili sad, na krilima Inzkovih kritika Budimira? Kako god, nekako mi se čini da je došlo vrijeme da se obavi jedna kvalitetna parlamentarna rasprava: ko sve i za koga prisluškuje.

Podijeli

2 0 komentara

 1. LOLO
  LOLO 28 Januara, 13:11

  Vildana,dina ti,je si li jos portparol Bakira Izetbegovica?Pokrivas li jos njegov kriminal za svoj procenat?

  Odgovori
 2. Jole
  Jole 01 Februara, 14:53

  Sjajno..ti si vrhunska novinarka,ustvari tvoje kolumne i citam vec dugo..

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku