hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Uspjeh se (ne) isplati

Vildana Selimbegović : Uspjeh se (ne) isplati

16 Decembra
07:15 2014

Vildana1Jedan uistinu respektabilan domaći privrednik, a na ovim prostorima to je titula koju je teško ponijeti, a kudikamo teže sačuvati, ovako (naglas) razmišlja: Federacija je u takvom stanju da svako ko daje mandatara – u ovom slučaju SDA – mora imati jednog u rezervi.Njegova je logika jasna i nadasve razumljiva i mnogo se manje bazira na personalnom rješenju za prvog čovjeka federalne Vlade, koliko na preteškoj entitetskoj ekonomskoj zbilji.

Piše: Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Brojke su neumoljive i manje-više ih znamo napamet, a bez svake sumnje i ponovljene su u subotu, na skupu koji je i organizirala pobjednička stranka sa samo jednom temom: Program mjera za privredni rast i zapošljavanje u BiH. SDA u ovom mandatu daje dva mandatara – jednog za Vijeće ministara i drugog za Vladu Federacije. Upravo je federalni akcenat dominirao na okupljanju stranačkog Predsjedništva, na koje su pozvani i domaći privrednici.

Sastanak je u javnosti percipiran kao prezentacija kandidata za premijera, a novinari (i sama sam takva) su već po redoslijedu i temama prokužili favorita. Da ne bude zabune, Šemsudin Dedić, tihi hadžija iz Bihaća, kako ga je nazvao naš krajiški dopisnik, i nekadašnji premijer Unsko-sanskog kantona (prije Hamdije Lipovače!), koji je slovio kao kandidat iz sjene, nije – baš kako je i rekao Danima – niti se pripremao niti je nastupio. Zapravo je stranački program hvatanja ukoštac s krizom prezentirao jedan od njegovih autora i (glavni) pretendent na vrući premijerski prijesto Fadil Novalić. Ovaj privrednik iz Gradačca, rođen 1959. godine, mašinski je inženjer, u Bosni i Hercegovini poznat kao direktor Cimos TMD-a u kome je proveo čitav radni vijek (sve do prošle godine, kada je dobio otkaz). Novalić je gradačački TMD podigao na noge poslije Daytona, pripremio za uvođenje investitora i uveo u posao sa slovenskim Cimosom, koji je onda i kupio TMD. S Novalićem na čelu firma je otvorila proizvodne pogone komponenti za automobilsku industriju i u Sarajevu, Srebrenici, Zenici i Novom Travniku. Posao se (najblaže rečeno) istopio, pa je Novalić, naročito nakon rastanka s Cimosom, bio prilično angažiran u savjetu za namjensku industriju, oformljen pri federalnom Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije, a i inače je društveno i stranački aktivan. Osim u savjetima SDA, izvještavaju mediji, on je angažiran kao predsjednik Udruženja privrednika općine Gradačac, savjetuje i načelnika Općine, učestvuje u organizaciji tamošnjeg Sajma šljive, a do prošlog ljeta bio je i predsjednik Nogometnog kluba Zvijezda iz Gradačca. Mada izbjegava javne istupe, nema dileme da je zainteresiran za premijersku fotelju, na koju ga je, kako kažu, kandidirao Nihad Imamović, koji je, pak, dugo bio u automobilskoj industriji, pa se penzionirao.

Kandidat broj dva je aktuelni federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Pola decenije mlađi od Novalića, ovaj inženjer građevinarstva i doktorant na sarajevskom Građevinskom fakultetu, godinama je radio u Hidrogradnji i to najviše izvan BiH: vodio je velike projekte u Libiji, gdje je Hidrogradnja bila skoro pa domaća po obimu poslova. Prije nego je zasjeo u fotelju ministra stvarao je uvjete za izgradnju autocesta u Federaciji i čak se i vrli esdepeovac Ensad Karić ne libi priznati da je taj posao radio toliko dobro da je nakon njega bilo relativno jednostavno baciti se na posao. No, pravi uspjeh Trhulj zapravo demonstrira u namjenskoj industriji koja mu nije uža struka, ali na kojoj pokazuje koliko posvećen rad naprosto mora dati rezultate. Nije izmišljanje tople vode, svi mi znamo šta je namjenska industrija bila prije rata, ali i kako je raščerupana i koliko zanemarena u protekle dvije decenije. Već sada za narednu godinu ima obezbijeđene poslove vrijedne 200 miliona KM. Vragu malo bilo, čak i ako ne pravimo uporedbu sa startnom pozicijom (recimo tek da je ove godine promet 150 miliona). Ima toga još – od prodora na tržište Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka na kojima uporno otvara vrata ovdašnjim firmama (poput Energoinvesta) do memoranduma sa Shellom, napravljenim kao baznim dokumentom za pripremu ispitivanja mogućnosti eksploatacije nafte u BiH.

Meni je zapravo uši zaparao zanimljiv podatak: Trhuljeva projekcija rasta – bazirana na razvoju namjenske – proširena na Federaciju, nudi mogućnost otvaranja 86.000 radnih mjesta. No, kada sam, radoznala i dosadna, počela da zivkam privrednike i esdeaovce okupljene u subotu u Bristolu interesirajući se za reakcije, bila sam nemalo razočarana: Trhulj je dobio resorni zadatak, objasnio mi je jedan od članova stranačkog Predsjedništva, a Novalić je izlagao viziju; ovi koji dobro znaju Novalića hvale ga kao odličnog poslovođu, a problem s Trhuljem je što i on i mi znamo da se ustvari traži dobra ispričnica da njega ne imenujemo, iako su i oni koji su radili s njim iz stranke, kao i privrednici, prilično naklonjeni njemu kao rješenju. Može li biti, pametujem ja, da Trhulja čuvate kao rezervnu opciju? Na to se moj sugovornik slatko nasmije i pita: Otkud ti ideja da ćemo imati šansu za popravni? A onda puno ozbiljnije kaže: Kakvu mi to poruku šaljemo glasačima i javnosti ako uspjeh, a i najzadrtiji politički neprijatelji nam priznaju Trhuljeve rezultate, tako nagrađujemo?

To i jeste ključno pitanje. Nije tajna, naravno, i sama sam pisala, da je Trhulj trn u oku predsjedniku Kadrovske komisije SDA Asimu Sarajliću i njegovom velikom višestranačkom drugu Zijadu Blekiću. Zna se i razlog – istraga oko Bosnalijeka koju je Trhulj po službenoj, ministarskoj i građanskoj dužnosti konačno pokrenuo. Tužiteljstvo BiH nedavno je (poklopilo se?!) potvrdilo da tužitelj Oleg Čavka prikuplja obimnu dokumentaciju. Oni koji znaju Čavku već se klade koliko će trajati propitivanje dokaza i svjedoka, među koje – gle koincidencije – neki ovdašnji mediji involviraju i samog Sarajlića. On se prije neku noć s TV ekrana kleo u vlastito poštenje. Blekićevo poštenje nije pominjao, time će se – kako je krenulo – puno prije pozabaviti neke ozbiljnije države iz okruženja koje su i zbog svojih državljana a la bleka zainteresirane za istrage za koje je Čavkina oko Bosnalijeka kap u moru. I koje će svakako puno ozbiljnije zatresti BiH od kadrovske križaljke u koju je upala SDA i u kojoj je mnogo važnije zbog čega (Sarajlić) nekog ne voli nego ko sve može povesti jak tim u vladi i to tim koji će i s klupe (parlamentarne) i iz stranačkih rezervi dati punu podršku privrednoj reprezentaciji u kojoj mora biti mjesta za uspjeh i dokazane rezultate. Samo tako može biti svejedno da li je na čelu zvijezda iz Gradačca ili s Grbavice. Važno je da daje golove i otvara radna mjesta.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku