hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Poraz bošnjačke desnice

Vildana Selimbegović : Poraz bošnjačke desnice

11 Oktobra
03:49 2010

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Negdje sredinom maja izborne 2010. Oslobođenje se bavilo žalbom štamparije CPU, koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a zbog eklatantne krađe prilikom izbora najboljeg ponuđača za štampanje glasačkih listića za izbore. Direktor CPU-a Ferid Jašarević je, između ostalog, CIK-u predočio dokaze iz tenderske procedure koji nedvojbeno pokazuju da je programer Mersad Huskić koji je CIK-ovoj tenderskoj komisiji prezentirao program za pakovanje u Amos Grafu – uposlenik CPU-a; također je prezentirao dokaze da je CPU-ov program za pakovanje listića zaštićen pa je CIK-ova komisija pristala da joj baš taj program i baš taj Huskić prezentira u Amos Grafu. CIK-ovoj komisiji Jašarević je zamjerio i tri obilaska Amos Grafa za razliku od ostalih ponuđača, a javno je ustvrdio i da je sam dobijao upozorenja da treba blagovremeno podmazati CIK-ovu predsjednicu tenderske komisije Elviru Bundalo?!

CIK je, kao što se zna, CPU-u toplo preporučio da se za krađu obrati policiji i tužiteljstvu, odbijajući žalbu, a nakon što je to isto učinio i Ured za žalbe, slučaj je završio pred Sudom BiH. No, CIK je preuzeo odgovornost i prije okončanja sudskog postupka postupio u skladu sa odlukom svoje tenderske komisije i naložio štampanje glasačkih listića. U to je vrijeme potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, reagirajući na ovaj slučaj, upozorio na strahovanja svoje stranke da se Fahrudin Radončić i njegov SBB dobrano spremaju za krađu izbora, navodeći i podatke o nesumnjivim vezama upravo Amos Grafa sa, uskoro će se ispostaviti, SBB-ovim predsjedničkim kandidatom. U cijeloj štamparskoj aferi relativno nezapaženo je prošao jedan podatak – također objavljen: svjedoci su tvrdili da se upravo tim povodom Dragan Čović susreo s Fahrudinom Radončićem, inače poslovnim partnerom Amos Grafa. Čoviću je – navodno – tada ponuđeno nekoliko desetina hiljada glasova da se HDZBiH ne zainteresira za skandal sa listićima, ali i partnerstvo štamparije po njegovom izboru s Amos Grafom (listići su potom štampani u Širokom Brijegu). Spominjao se i deal sa Dodikom – koji je već u to doba završio posao lokalnih izbora 2012. godine za koje će, navodno, listiće odštampati njegova štamparija iz Banje Luke?!

Zanimljivo: I Dodik i Čović i Radončić su na netom okončanim izborima i sebe iznenadili količinom osvojenih glasova, no nisu naročito zadovoljni. Dodik je pravilno izračunao da će glasovi trebati ne njemu, već  Radmanoviću i tu se čak i CIK hvata za glavu zbog količine nevažećih listića. Čović je ubjedljivo iznad ostalih stranaka s hrvatskim predznakom, no Živko Budimir ga je netom po objavi rezultata optužio za "bugarski vlak". Riječ je o mahinacijama izvodivim upravo sa viškom glasačkih listića (unosi se popunjeni, iznosi prazni koji se popunjava i daje sljedećem glasaču). Radončić danima bjesni sa stranica svog poraženog Avaza kako je pokraden, no od njega niko nije ni očekivao da džentlmenski prizna poraz. CIK-u valja priznati da je pravilno procijenio: kakvi god ustupci pravljeni raznoraznim kabadahijama, suviše je ljudi i promatrača uključeno u izborni proces da bi izborne krađe napravile drastične preokrete. Slučaj Ivanić je zapravo surovi pokazatelj da je upravo tako: već je sada potpuno jasno da postoje svi uvjeti da se izbori za srpskog člana Predsjedništva ponove i još jasnije da do toga neće doći.

Stoga, vratimo se pobjednicima i gubitnicima. SDPBiH je konačno dočekao svoju šansu i ubjedljivo je prva stranka na državnom, ali i federalnom nivou. Na prvoj sjednici stranačkog Predsjedništva SDP je iskazao spremnost za što hitnije formiranje vlasti što se može čitati i kao ne u koaliranju upravo sa tri pobrojane partije – SNSD-om, HDZ-om BiH i SBB-om. Dodik i Čović su već iznijeli svoje primjedbe na sve one birače koji su glas dali Lagumdžiji i Komšiću, otimajući pobjednicima pravo za kandidaturu mandatara. Pomenuti dvojac tokom cijele izborne kampanje nije krio da u bošnjačkom biračkom tijelu traži trećeg saveznika za raspad države, a ni Radončić pak nije krio ambicije da bude upravo on djeljitelj BiH. Istina, ni mediji u ovoj zemlji nisu krili saznanja o njegovim obligacionim obavezama kako spram Miroslava Miškovića i Veselina Barovića, tako i spram čitave bulumente različitih keljmendija kojima je samo bosanskohercegovačko produbljivanje krize obezbjeđivalo dalje nesmetano krim-poslovanje.

Upravo zato i jeste velika bošnjačka pobjeda izvojevana protiv desnice: uprkos svim atacima SDA je uspjela opstati i ostati prva bošnjačka partija. Vjerovatno je Sulejman Tihić u pravu kada, objašnjavajući izborni rezultat stranke na čijem je čelu, kaže da je možda i najznačajniji rezultat SDA što je pokazala i dokazala da Bošnjaci vjeruju u Alijinu politiku korak po korak i da su svjesni da je to politika koja dijalogom i razgovorima obezbjeđuje stabilnost i jačanje države BiH. Odluka SDA da kandidira Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH ispostavila se kao dvostruki bingo: ne samo što je pobijedio ostalih osam kandidata već je pobijedio i ambiciju reisa Mustafe ef. Cerića da Bošnjake s ahedmijom predstavlja u Bruxellesu i Washingtonu. Kandidatura Izetbegovića donijela je SDA-u i najplastičniju potvrdu demokratičnosti u vlastitim redovima, ali i odbacila sve moguće dileme o jedinstvu stranke i ispostavila se kao najbolji bedem upravo protiv onih radikala koji su na bošnjačkoj svađi kanili ostvariti ratne ciljeve istočnog susjeda.

Nije stoga nimalo iznenađujuće da iz vrhova Demokratske stranke Srbije, da ne kažem iz najbližeg okruženja predsjednika Borisa Tadića, posljednjih dana atakuju upravo na SDA, tražeći "unutarbošnjačko jedinstvo". Prijedlog je, tvrde posrednici, s gnušanjem odbijen, a Sulejman Tihić se šamački mudro zainteresirao što to Tadić, ako već vjeruje u radikalski iskorak ka Evropi, u Bruxelles ne vodi Tomu Nikolića. No, ni Tihić ni njegove kolege iz SDA ne dvoje da će sličnih pritisaka biti još. Riješeni su da ih – poštujući volju birača – demokratski odbijaju, ostavljajući SDP-u BiH prostor za pobjednički iskorak, ali i pobjedničku odgovornost.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku