hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Ostaje samo pitanje da li Dodik slučajno ili namjerno parafrazira Karadžića iz devedesetih?

Vildana Selimbegović : Ostaje samo pitanje da li Dodik slučajno ili namjerno parafrazira Karadžića iz devedesetih?

15 Aprila
16:10 2019

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ne miruje: opet se dohvatio Srebrenice. “Nemoguće je da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana u julu 1995. godine, kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice.

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Za istinu je neophodno sagledati cijeli rat, stradanja svih naroda, ali i istorijske procese”, rekao je Dodik u obraćanju na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”. Dvodnevno okupljanje o Srebrenici organizirano je u Banjoj Luci proteklog vikenda, a kako Srna javlja, (s)našli su se tu “eminentni stručnjaci iz Rusije, SAD-a, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH”.

Stručnjake je okupio Organizacioni odbor pod dirigentskom palicom Milovana Milutinovića, predsjednika Organizacije starješina Vojske RS-a, sve pod motom kako je neophodno utvrditi činjenice. Ovu tezu je ponovio i Dodik, objašnjavajući kako se “ne treba baviti interpretacijama događaja, kao što neki čine”. Zato ćemo o činjenicama.

Genocid u Srebrenici je utvrđen presudama dva međunarodna suda: Međunarodni sud pravde, u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, u presudi je 2007. nedvojbeno ustanovio genocid u Srebrenici proglasivši krivim Vojsku Republike Srpske i MUP RS-a te oslobodivši zvanični Beograd odgovornosti za genocid, ali su Srbija i njezin tadašnji vrh proglašeni odgovornim zato što nisu učinili ništa da spriječe genocid. U Deklaraciji o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. osuđuju se zločini nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, “na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”.

Haški tribunal se u šest presuda bavi genocidom u Srebrenici zbog koga je, između ostalog, Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik RS-a, pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, Ratku Mladiću, bivšem načelniku Generalštaba VRS-a, prvostepenom presudom izrečen je također doživotni zatvor, a pravosnažno je ista kazna stigla i Zdravka Tolimira, generala i bivšeg komandanta VRS-a koji je i umro u Haagu. Zbog genocida u Srebrenici Radislav Krstić, komandant Drinskog korpusa VRS-a, u Haagu je osuđen na 35 godina zatvora, koliko su sudije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odrezale i Dragi Nikoliću, ratnom načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade VRS-a.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici Ljubiša Beara i Vujadin Popović, načelnici za bezbjednost VRS-a, kažnjeni su doživotnim zatvorom: služeći kaznu u Njemačkoj, Beara je umro. Dražen Erdemović, vojnik 10. diverzantskog odreda, u Haagu je kažnjen sa pet godina zatvora: prvi je priznao krivicu za strijeljanja u Pilici i ispričao kako je osobno ubio 70 ljudi.

Sud BiH zbog učešća u genocidu u Srebrenici, za počinjene zločine protiv čovječnosti izrekao je 24 kazne. Milorad Trbić, pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade, i Radomir Vuković, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, dobili su po 20 godina zatvora. Najveće kazne izrečene su u predmetu “Kos i drugi”, pravosnažno je prvooptuženi Franc Kos osuđen na 35 godina zatvora, Stanko Kojić je dobio 32, Zoran Goronja 30, a Vlastimir Golijanin 15. Kos je iz domaćeg zatvora putovao u Haag, kao svjedok odbrane Karadžića, koji je tezu da u Srebrenici nije počinjen genocid pokušavao braniti podatkom da je Kos Slovenac, a Erdemović Hrvat!

Sudijama je svjedok odbrane Kos objašnjavao da je u sedam autobusa bilo (samo) 350 muslimana, pa je u tančine opisao kako su on i ostali pripadnici 10. diverzantskog odreda ljude prvo ubijali puškomitraljezom. “Bilo je puno ranjenih”, branio je Kos Karadžića, “Trojici ili četvorici utroba je virila… Kukaju, mole… Ja sam im pucao u glavu, da im prekratim muke… Rekao sam: Ljudi, ovako ne može više…”, ispričao je u sudnici te objasnio da su onda izvodili po deset zarobljenika i egzekuciju nastavili automatskim puškama, a kada je “poslije petog ili šestog autobusa neko kazao da moraju brže da strijeljaju”, on i drugi pripadnici Odreda rekli su da ne mogu brže zato što su gladni i žedni! Zatim su otišli sa stratišta, a “strijeljanje su nastavili vojnici VRS-a iz Bratunca, koji su zarobljene Muslimane poznavali i maltretirali ih”.

Branko Gojković, također bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a, svoj udio u zločinima genocida u Srebrenici priznao je pred sudom u Beogradu pa je kažnjen sa 10 godina zatvora. Srbija je donijela dvije presude za zločine u Srebrenici i to za pet osoba: osim Gojkovića, osuđena su četvorica nekadašnjih pripadnika paravojne jedinice Škorpioni sa ukupno 53 godine zatvora. U Hrvatskoj su na po 16 godina zatvora osuđeni također dvojica bivših Škorpiona.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Srebrenici pravosnažno je osuđeno, prema podacima BIRN-a, 45 osoba i to na skoro 700 godina zatvora. “Žalbeno vijeće nedvomisleno izjavljuje da osuđuje ovu duboku i trajnu ozljedu koja je nanijeta i naziva masakr u Srebrenici njegovim pravim imenom – genocid. Oni koji su odgovorni za njega nosit će ovaj žig i on će služiti kao upozorenje drugima koji pomisle da izvrše jedan takav čin u budućnosti”, kazao je Theodor Meron, predsjednik Haškog tribunala 2004. godine, izričući prvu pravosnažnu presudu za genocid u Srebrenici.

I to su činjenice. A ima ih barem 7.000. Za toliko prekinutih ljudskih života, naime, presude za genocid terete zapovjednike ovog užasa, Karadžića i Mladića. U Srebrenici pak tragaju za ostacima 8.372 žrtve. Brojke, nažalost, nisu najvažnije, već dokazana namjera istrebljenja, progona i smrti Bošnjaka ovog kraja, koju naučni skupovi i komisije u režiji Dodik&VRS ne mogu promijeniti svojim interpretacijama. Zna to i Dodik, mada je zaboravio da je godinama i sam pozivao na hapšenje krivaca za genocid.

Negiranje genocida je posljednja faza njegovog izvršenja i to je upravo ono čemu svjedočimo, upozorava državna ministrica ljudskih prava Semiha Borovac naglašavajući kako permanentno vrijeđanje žrtava i porodica žrtava genocida, te stalno veličanje ratnih zločinaca život povratnika u RS-u čini neizdrživim. To je ta Dodikova “jasna politika RS-a” koju garnira obećanjima kako će “bez države, srpski narod stradati”. Ostaje samo pitanje da li on slučajno ili namjerno parafrazira Karadžića iz devedesetih?

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku