hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Ko su pošteni kadrovi SDA? (II)

Vildana Selimbegović : Ko su pošteni kadrovi SDA? (II)

01 Decembra
17:10 2014

Vildana1Kada sam, prošle sedmice, pokušala da analiziram najnovije trendove koje obećava SDA, kako u svojim redovima tako i u institutima vlasti, s kolegama u redakciji sam razgovarala o naslovu kolumne. Moj je prijedlog bio – Ko o čemu, SDA o poštenju; no demokratski, to jest većinom glasova smo odabrali pitanje – Ko su pošteni kadrovi u SDA?

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Ima ih, slažemo se, mada su – valja priznati – u debeloj opoziciji. Jedna od koleginica je ovako prokomentirala: Ma kad ih počnu birati, sve će nam se samo kazati. Slično je napisao u svom prošlosubotnjem tekstu u Oslobođenju i Mustafa ef. Spahić: insistirajući na kadrovskoj politici kao osnovi svake politike, Mujki mi je zamjerio optimizam. S pravom, jer je od ponedjeljka do petka SDA već udarila temelje svome kadroviranju. I ubila svaku nadu: sa samo jednim suzdržanim glasom, Predsjedništvo je – na prijedlog Bakira Izetbegovića – odabralo Asima Sarajlića za kadrovika svih kadroviranja.

Onaj suzdržani – Salko Sokolović – pobunio se iz principijelnih razloga: u kadrovskoj komisiji, na čije je čelo dakle izabran Asim Sarajlić, nema nikog iz Hercegovine. Sokolovićevo zalaganje za teritorijalnu zastupljenost preglasano je Sarajlićevim kvalitetima, od kojih se jedan – da ne kažem ključni – mogao čuti i na samoj sjednici. Istina ispotiha, ali kao važan zaključak: Zijad Blekić preuzima kadrovsku politiku! Mislim da je time zapravo sve rečeno o ambicijama SDA da se uhvati ukoštac s kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima. Zijad Blekić, Asim Sarajlić i Damir Hadžić važe za trio fantastikus svih sumnjivih poslova u glavnom gradu BiH, a i (daleko) šire. Ova udarna trojka, kojoj bi i Max Bunker mogao pozavidjeti koliko su života unijeli u njegove junake iz kultnog Alana Forda, zapravo predstavlja kraj svake politike: o Blekiću su ispisane stranice i stranice tekstova jer naprosto nema već godinama značajnije afere u koju nije umiješan. Politiku je prepoznao kao osnovno sredstvo i startao s liste SDP-a, no vrlo brzo se etablirao kao zajednička imovina svih partija na vlasti. U samom SDP-u, legenda kaže, predsjednik je osobno za sve njegove potrebe i poslove ovlastio Damira Hadžića. Sarajliću je bila čast da se, kao nekadašnji zamjenik Sulejmana Tihića, involvira u ovu trojku s kojom za kafanskim stolom rješava sve važne finansijske tokove.

To svi znaju, objašnjavaju u SDA, čaršija priča, o njegovom moralnom liku i (ne)djelu informirana je i Islamska zajednica, no – dokaza nema. A i ono što ima, predmet je dugotrajnih istražnih procesa, što nije zasmetalo Izetbegoviću junioru da ga istakne kao vodećeg stranačkog kadrovika (čime li će SDA nagraditi Amira Zukića, kao još jednog od svojih sinonima za sve mutljaže zbog kojih je politika, napose SDA i dospjela na loš glas?). Elem, oni sa boljim pamćenjem podsjetili su odmah na dvije važne karakteristike SDA-ovih imenovanja i obje se odnose na Alijin vakat: Izetbegović senior je, naime, ustoličio princip po kome je kadrovska komisija služila za deponiranje nepoželjnih u izvršnoj vlasti i aminovanje željenih, da ne kažem predsjedničkih kandidata. Upravo iz te zone sjećanja isijava teza da je Sarajlić zapravo sklonjen, no i ako je tako, poruka se ne mijenja. Ili se mijenja makar u domenu najpoželjnijih imena za mandatara Vijeća ministara, odnosno premijera Federacije.

Adil Osmanović, tvrde zagovornici ove teze, ispada iz igre i velikodušno će mu biti ponuđeno ministarsko mjesto u resoru civilnih poslova, kome pripadaju i izbjeglice. Ostaju Halid Genjac i Denis Zvizdić, i kad smo već kod mandatara, opet se moram vratiti na svoj prošlosedmični tekst. Zamjereno mi je jako što sam za Genjca napisala da je doktor, ginekolog s dugogodišnjom praksom u politici. Objašnjenje se doima važnim: nažalost, u ovom našem postdejtonskom društvu biti doktor nije kakav kompliment (a ispada da je biti ginekolog skoro pa uvreda), bez obzira na znanje, umijeće čak i specijalizaciju; praksa koja se uvažava je politička, a te Genjcu svakako ne manjka. Ispravljam se, zato, sve s nadom da će i kadrovska komisija vrednovati njegove političke uspjehe, koji su uistinu nesporni. Što se onih drugih tiče, žena u ovoj SDA-ovoj važnoj instituciji ionako nema. Upozorena sam također da dr. Genjac zbog svoje mudrosti i umijeća dobro kotira ne samo u korpusu HDZ-a već i u onom drugoentitetskom. Zvizdić je – tvrde isti izvori – Izetbegovićev favorit; bio je i za federalnu Vladu no on je već odbio svaku primisao da se uhvati ukoštac s tako velikim poslom.

O imenima za važne funkcije u SDA se još uvijek govori ispod žita. Dozvolit ću, stoga, sebi nekoliko opaski koje također nemaju veze sa konkretnim imenima, ali imaju sa događajima koji se tiču ove partije. Htio to ko priznati ili ne, pred SDA je veliki posao formiranja vlasti u kojoj upravo od imena najdirektnije zavise i rad i angažman, ali i uspjeh koji vlast može postići. No, puno prije nego se bilo kakvi rezultati ukažu, SDA čeka Kongres i naravno izbor novog predsjednika stranke. Izetbegović, dakle, ima težak zadatak: ako se želi – a u to niko ne sumnja – kandidirati za Tihićevog nasljednika, trebaju mu rezultati kojih do maja neće biti. No, do tada će se znati, upravo po odabiru imena, kojim je putem krenuo. Ako se po jutru dan poznaje, Sarajlićevo imenovanje baš obećava. I Tihiću je prvi okrenuo leđa.

Ja sam, ipak, optimista, ma šta Mujki o tome mislio. Istina, moj optimizam je daleko više utemeljen na koalicionim partnerima SDA, nego na Izetbegovićevoj družini. Demokratska fronta je stavljajući potpis na Sporazum o uspostavljanju vlasti u BiH bila vrlo jasna: bitka za ekonomski oporavak zemlje mora biti beskompromisna. Željko Komšić ni u SDP-u nije bio naklonjen tajkunizaciji politike, a Savez za promjene je u Republici Srpskoj i združila ideja borbe protiv Dodikove ekonomije bogaćenja nekolicine njegovih jarana. Što će reći da nimalo ne sumnjam da će SDA imati koalicijski problem (HDZ ne računam), ukoliko zaista pristane na Sarajlićevo kadroviranje blekićevskog tipa. Mladen Ivanić, Dragan Čavić i Mladen Bosić, baš kao i Komšić, svoje političke karijere su izgradili boreći se protiv dodikizacija i lagumdžizacija. Taman im treba trio fantastikus.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku