hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće sigurnosti UN-a: Adnan Terzić optužio Dodika za opstrukcije

Vijeće sigurnosti UN-a: Adnan Terzić optužio Dodika za opstrukcije

10 Novembra
02:58 2006

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić optužio je jučer u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, za opstrukciju reformi i blokadu puta BiH prema evropskim i evroatlantskim institucijama.
U govoru pred Vijećem sigurnosti, Terzić je istaknuo da su "Vlada RS i njen premijer motivirani potrebom da se procesi u BiH zaustave do momenta dok Srbija ne bude u stanju početi ispunjavati svoje obaveze i nastaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA)".
 – Treća i, čini se fatalna, Vlada u RS je, umjesto podstreka za finaliziranje ispunjavanja uvjeta za potpisivanje SAA, zaustavila sve reformske procese, unilateralno odustala od prethodno postignutih dogovora, zaprijetila vraćanjem već transferiranih nadležnosti na entitetski nivo i odlučila svojom iracionalnom, retrogradnom politikom kao taoca držati cijelu zemlju.
Ponašanje Vlade RS, odbijanje ispunjavanja preuzetih obaveza, bahato i agresivno kršenje zakona u borbi s neistomišljenicima, otvoreno izazivanje i ponižavanje i izrugivanje međunarodnoj zajednici i njenim predstavnicima radikalno je promijenilo atmosferu u zemlji.Na pragu uspjeha, u samom finalu, nakon toliko vremena održavanja pozitivnog kursa, bilo je dovoljno nekoliko mjeseci opstrukcije da sve stane i bude dovedeno u pitanje – kazao je Terzić.
Govoreći treći put pred Vijećem sigurnosti u svojstvu premijera, naglasio je i da je "sve pozitivne procese u zemlji blokirala Vlada RS".
On je kritizirao i međunarodnu zajednicu u cjelini, te posebno Ured visokog predstavnika,koja je "odlučila zažmiriti na jedno oko, svrstavajući očigledne separatističke namjere u ambijent bezopasne predizborne retorike".
– Potpuno je neshvatljivo da međunarodna zajednica nije prepoznala da stvarni scenarij sponzoriran iz Beograda samo, istina vrlo zgodno i povoljno za glavnog aktera, koincidira s općim izborima u BiH – kazao je Terzić.
Rekao je kako misli da je "međunarodna zajednica spremna tolerirati takvu retoriku i opravdavati je sve dok je to samo retorika, kako kažu njeni predstavnici, ignorirajći dobro poznati činjenični slijed da retorika stvara atmosferu čije je posljedice kasnije teško otkloniti".
Dodika je optužio da i "u postizborni život zemlje ponovo uvodi vokabular prijetnji i ucjena, što smo ostavili iza sebe u devedesetim godinama".
Upozorio je i da regionalna politika prešutnog, ali destruktivnog razumijevanja za Srbiju, koja je, navodno, "izgubila" Crnu Goru i kojoj se "otima" Kosovo, direktno podržava i doprinosi blokadi procesa u BiH.
 Zbog toga se snažno založio da se Ured visokog predstavnika ne smije zatvoriti polovinom naredne godine, nego da mora postojati dok BiH ne zaključi SAA.
Osvrćući se na protekli mandat, Terzić je naveo kako je donesen niz reformskih zakona koji su BiH doveli pred sama vrata NATO-a i zaključenje SAA.
– U roku od šest mjeseci usvojeno je 46 novih zakona i ustanovljeno 27 novih institucija na državnim nivou kako bismo odgovorili na zahtjev EU o značajnom napretku u 16 fokusiranih društvenih oblasti. Nijedan od tih zakona nije donio niti nametnuo visoki predstavnik – kazao je Terzić.
Istaknuo je i da je u posljednje dvije godine zabilježen kontinuiran rast nivoa direktnih stranih ulaganja, a kao ilustraciju uspjeha na planu ekonomije, naveo je da je bruto društveni proizvod također rastao rekordnom stopom od šest posto u regionu.

(Dnevni avaz)

Problem decertificiranih policajaca

– Ne mogu završiti ovo izlaganje, a da se još jednom ne vratim na pitanje o kojem smo više puta razgovarali, na grešku počinjenu u BiH prema policajcima kojima je IPTF prilikom certifikacije uskratio jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na žalbu.
Na osnovu dosadašnjih aktivnosti koje je podržao i visoki predstavnik i razgovora o ovoj temi, uvjeren sam, dijelimo mišljenje da onemogućavanje prava na žalbu predstavlja opasan presedan koji kompromitira cjelokupan angažman međunarodne zajednice na osiguranju vladavine prava, principa koji se već 60 godina promovira pod ovim krovom – kazao je Terzić i apelirao na Vijeće sigurnosti da se ovo pitanje urgentno riješi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku