hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće ministara BiH donijelo odluku o smještanju migranata u objekat Bira

Vijeće ministara BiH donijelo odluku o smještanju migranata u objekat Bira

31 Decembra
15:52 2020

Komesarka Evropske Unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson oglasila se na svom Twitter nalogu u četvrtak, 31. decembra, povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize u Bosni i Hercegovini i zatražila da se „odmah“ otvori objekat Bira u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, u koji bi se smjestili migranti i izbjeglice. 

“U vezi se očajnom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom,” poručila je Johansson.

“Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, navodi Johansson.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je u četvrtak, 30. decembra, odluku o smještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa, pored Bihaća na sjeverozapadu BiH, u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Oko 700 migranata i izbjeglica iz privremenog kampa Lipa, tridesetak kilometara od Bihaća, prethodnu noć su trebali biti prebačeni autobusima na drugu lokaciju, ali vraćeni su u kamp kojeg je 28. decembra zahvatio požar i dio njih je proveo noć na otvorenom.

People stand at camp "Lipa" after it was closed, in Bihac, Bosnia and Herzegovina December 30, 2020. REUTERS/Dado Ruvic
People stand at camp “Lipa” after it was closed, in Bihac, Bosnia and Herzegovina December 30, 2020. REUTERS/Dado Ruvic

Prethodno je Štab Civilne zaštite Grada Bihaća na hitnoj sjednici održanoj u srijedu 30. decembra, ispred Bire, jednoglasno usvojio dva zaključka, među kojima i onaj da bi smiještanje migranata i izbjeglica u Biru bez saglasnosti vlasti u Unsko-sanskom kantonu, narušilo sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Zatražili su od Vijeća ministara BiH da obezbijede uslove kako bi se mogli smjestiti na lokalitet Lipe.

Sličan zahtjev je imao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH da, „uprkos pritiscima Evropske unije i međunarodne zajednice ne dozvole povratak migranata u nekadašnji kamp Bira”.

Camp Lipa after the fire in which hundreds of migrants were staying in Bihac, December 29, 2020
Camp Lipa after the fire in which hundreds of migrants were staying in Bihac, December 29, 2020

Kamp Bira je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u prihvatni centar Lipa.

Grupa međunarodnih humanitarnih organizacija pozvala je u srijedu uveče na „hitno iznalaženje rješenja za najmanje 900 migranata, izbjeglica i tražilaca azila koji su više od 24 sata držani u teškim humanitarnim uvjetima i neizvjesnosti na lokaciji Lipa, kao i na poštivanje konvencija koje je BiH potpisala”.

U saopštenju koga potpisuju Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), Dansko vijeće za izbjeglice, UNICEF, Ljekari bez granica i Save the children piše kako su u nedostatku iznalaženja bilo kakvog rješenja, migranti, izbjeglice i tražioci azila izloženi niskim temperaturama, na lokaciji na kojoj gotovo da se nemaju gdje smjestiti.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku