hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće Evrope povodom 10 godina presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’: BiH krši bezuslovne obaveze članica

Vijeće Evrope povodom 10 godina presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’: BiH krši bezuslovne obaveze članica

22 Decembra
17:15 2019

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” potvrdila je diskriminatornu prirodu izbornog sistema u Bosni i Hercegovini i nakon 10 godina izostanka napretka, pojavila se nada da će se rješenje pitanja presude iznaći do izbora 2022. godine, saopštilo je Vijeće Evrope. 

Kako prenosi Anadolija, Vijeće Evrope je povodom 10 godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci saopštilo da uprkos brojnim naporima, potrebne reforme nisu usvojene.

“Komitet ministara Vijeća Evrope situaciju je okarakterisao kao očito kršenje bezuslovnih obaveza Bosne i Hercegovine prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a samim tim i njenih obaveza kao države članice Vijeća Evrope”, navodi se u saopštenju. 

Komitet je od 3. do 5. decembra održao kvartalni sastanak kako bi izvršio pregled izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Etnička diskriminacija nekonstitutivnih naroda

Jedan od slučajeva u državama članicama koji su se detaljno ispitali na sastanku je slučaj Sejdić i Finci koji se odnosi na etničku diskriminaciju osoba koje ne pripadaju jednom od “konstitutivnih naroda” (Bošnjaka, Hrvata ili Srba) pri izboru u Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Komitet je prošlog proljeća uputio poziv ministru nove vlade da dođe u sjedište Vijeća Evrope u Strasbourgu, kako bi razgovarali o strategiji neophodnoj da se ustavni i zakonodavni aranžmani uspostave prije oktobra 2021., odnosno godinu dana prije sljedećih izbora 2022. godine. Ovaj sastanak je više puta odgođen zbog poteškoća u formiranju nove vlade BiH nakon izbora 2018. Godine”, naveli su iz Vijeća Evrope. 

Naglasili su da su pomenute poteškoće prevladane i da se uskoro očekuje “obnavljanje potrebnih političkih i pravnih procesa”. 

“Nužnost efikasnog djelovanja naglašava činjenica da bi Konvencija, kako je izričito navedeno u Ustavu Bosne i Hercegovine, trebala biti superiornija od svih zakona u državi i da bi sve osobe u državi trebale uživati zagarantovana prava i slobode, uključujući i na političkom polju”, naveli su iz Vijeća Evrope. 

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Predlagać
    Predlagać 22 Decembra, 17:40

    Jedan predsjednik Države obavezno iz reda ostalih a osoba ostalih mora biti kao takva registrovana najmanje 20. godina.Starosna dob 45-65 godina u momentu kandidovanja.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku