hamburger-icon

Kliker.info

(Video) Šta su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić radili iznad Sarajeva tokom agresije na BiH: To je ”maljutka”, vojvodo!

(Video) Šta su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić radili iznad Sarajeva tokom agresije na BiH: To je ”maljutka”, vojvodo!

12 Januara
23:49 2014

vucic 2Autor: Kliker.info

Dok mu pojedini političari u Bosni i Hercegovini kliču, a lokalni mediji besramno utrkuju u dodjeljivanju nagrada, u Sarajevu je u sjeni ostala konkretna ratna uloga vicepremijera i najmoćnijeg čovjeka Srbije Aleksandra Vučića u toj zemlji.

Kako je navedeno u zvaničnoj biografiji ”borca protiv korupcije” Aleksandra Vučića, 1992. godine je taj lider vladajuće Srpske napredne stranke postao član Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS), a iste i naredne godine „radio je kao novinar na Kanalu S na Palama u Republici Srpskoj pripremajući i vodeći vijesti na engleskom jeziku, intervjue i reportaže“.

No, dokazi o Vučićevoj ratnoj propagandnoj ulozi na teritoriji Bosne i Hercegovine nestajali su direktno proporcionalno promjenama njegove retorike i ”okretanju ka Evropi”. Još se tu i tamo mogu pronaći snimci kako prijeti da ”ćemo za jednog Srbina pobiti stotinu muslimana”, ali ostali slični nastupi su polagano iščezli, slično kako je Srbija prešutjela Vučićev razvod i ponovnu ženidbu.vucic3 copy

Pa, ipak, na Internetu se među rijetkima pojavio snimak na kojem su prikazani Šešelj, aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete okolici opkoljenog Sarajeva 1995. godine u vrijeme dok je agresija na BiH još uvijek trajala, te kako razgovaraju s lokalnim stanovništvom o oružju koje je korišteno u navodnom napadu na Šešelja i njegove ljude.  Mještani i članovi delegacije, kako se vidi i čuje, raspravljaju je li korištena ”maljutka” (AT-3 Sagger), kako oni tvrde, ili bestrzajni top , što je stav Šešelja. Projektil je promašio i navodno značajno oštetio lokalni put.

Na snimku se čuje i kako lokalni Srbi spominju ”Turke”, a Šešelja u društvu Vučića i Nikolića oslovljavaju sa ”vojvodo”. Iako su većina osoba sa snimka civili, primijećeno je da ih čuvaju osobe u crnim uniformama kakve nose pripadnici specijalne policije.

vucic4Poslije toga Šešelj, Nikolić i Vučić sjedaju u automobil marke ”Toyota” s istaknutom mrtvačkom glavom s plavim šljemom Ujedinjenih naroda (UN) koja je postavljena na spomenuti automobil. Šešelj se šali kako su gađali njegovog Unproforca, a jedan mještanin odgovara kako: ”Neće oni gađati Vas, znaju oni koga gađaju”.

Snimak je postavio izvjesni ”vojvoda Vaske”.

Također, postoji televizijski prilog Kanala S s Pala čiji je autor sam Vučić na kojem se govori o mudžahedinima u Sarajevu koje navodno obučavaju britanski oficiri.

Vojvoda Toma

Kao što je poznato, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se, također, pojavljuje na snimku, postao je četnički vojvoda tokom 1993. godine.

Vojislav Šešelj dodijelio je Nikoliću čin vojvode 13. maja 1993. na Romaniji. Tada su taj čin dobili još Zdravko Abramović, Branislav Vakić, Srećko Radovanović, Slavko Crnić, Nedeljko Vidaković, Slavko Aleksić, Mitar Maksimović Manda, Miroslav Vuković Čele, Milika Dačević Čeko, Milan Lančužanin Kameni, Zoran Dražinović Čiča, Jovo Ostojić, Ljubiša Petković, Todor Lazić, Mirko Blagojević, Dragan Cvetković i Branislav Gavrilović Brne.

Godinu dana kasnije, 20. marta 1994. od Šešelja su zvanje vojvode dobili i Vasilije Vidović Vaske, Radovan Rade Radović, Nikola Poplašen, Miodrag Tripković, Oliver Denis Baret i Rade Čubrilo.

  Vučić, Nikolić i Šešelj iznad Sarajeva 1995.

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku