hamburger-icon

Kliker.info

Video koji je čekao cijeli svijet: Pogledajte kako s pokretne trake izlazi prva kakcina protiv korone

Video koji je čekao cijeli svijet: Pogledajte kako s pokretne trake izlazi prva kakcina protiv korone

18 Oktobra
17:24 2020

Farmaceutski div Pfizer objavio je video snimku koju je, kako javljaju mediji, “iščekivao čitav svijet”. 

Na snimci se vidi kako je u tijeku punjenjehiljade  malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcinom  protiv koronavirusa. Pokaže li se djelotvornom, to će, kako javlja Daily Mail , biti prvi korak u smjeru otklanjanja stanja u koju je svijet uvučen uslijed pandemije. 

List navodi kako je Pfizer u svom belgijskom pogonu već proizveo stotine hiljada  doza vakcine . Čim zalihe to budu omogućile vakcina  će krenuti u klinike diljem svijeta, a nakon što bude klinički potvrđena njegova učinkovitost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će možda odahnuti. 

Američka farmaceutska kompanija nada se da bi do kraja ove godine mogla proizvesti oko 100 miliona doza, od čega je četrdeset miliona već predviđeno za britanske zdravstvene ustanove. Iduće godine cilj im je proizvesti čak 1,3 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa. 

Daily Mail  ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dvije doze cjepiva. 

– Bio je sjajan osjećaj vidjeti prve doze  vakcine  kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmijeh na lica – rekao je za Mail direktor britanskog odjela Pfizera Ben Osborn.

Pfizer namjerava provesti ispitivanja na 44.000 pacijenata kako bi do kraja novembra  mogli zatražiti hitno odobravanje cjepiva pred američkim vlastima. To je kompaniju službeno stavilo na vrh tvrtki koje su najuspješnije i najbrže razvile potencijalno cjepivo za SARS-CoV-2.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku