hamburger-icon

Kliker.info

Veso Vegar : Hrvati su “samo iseljavali” Muslimane “radi njihove vlastite sigurnosti”

Veso Vegar : Hrvati su “samo iseljavali” Muslimane “radi njihove vlastite sigurnosti”

18 Februara
19:50 2009

 Bivši portparol HVO Veso Vegar tvrdi da nije bilo etničkog čišćenja Bošnjaka u Mostaru u ljeto 1993. godine. Za masovno protjerivanje Bošnjaka nikada nije čuo i priznaje samo pojedinačne slučajeve upada u muslimanske stanove od strane "kriminalnih grupa van  kontrole". Bivši portparol Odjela obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna Veso Vegar smatra da su etničko čišćenje tokom rata u BiH vršili Srbi i Bošnjaci, dok su Hrvati "samo iseljavali" muslimansko stanovništvo "radi njihove vlastite sigurnosti". Svjedok tvrdi da nikada nije čuo sa masovno protjerivanje muslimanskih porodica iz zapadnog Mostara nakon izbijanja sukoba između HVO i Armije BiH u tom gradu. Veso Vegar je, inače, bivši načelnik sektora za moralni odgoj Odjela obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Jedan od njegovih zadataka je bilo informisanje javnosti o aktuelnim dešavanjima na bojišnici i drugim važnim pitanjima iz nadležnosti Odjela obrane. Prema sugestijama tužioca i novinskim člancima objavljenim tokom 1993. godine, svjedok je ujedno bio i portparol Glavnog štaba HVO, no on to poriče.

Tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je u unakrsnom ispitivanju ukazao na niz novinskih članaka i izvještaja promatrača Evropske zajednice u kojima se govori o masovnim "deložacijama" Muslimana iz njihovih stanova i "protjerivanju" iz zapadnog u istočni Mostar. Novinska agencija Reuters u jednom članku navodi da je HVO oslobodio 50 od oko 2.000 zarobljenih muslimanskih civila i citira tadašnju izjavu Vese Vegara da će "preostali Muslimani biti pušteni kada budu oslobođeni Hrvati koji se nalaze u zatočeništvu Armije BiH u Jablanici i Konjicu". Svjedok tvrdi da su po izbijanju sukoba u Mostaru 9. maja 1993. godine civili "svih nacionalnosti" a ne samo Muslimani iseljeni iz kvartova u blizini borbenih djelovanja. Prema njemu, bilo je samo "pojedinačnih slučajeva" upada u stanove i istjerivanja muslimanskih porodica od strane raznih kriminalnih grupa koje su se otele kontroli. Planskog protjerivanja i etničkog čišćenja u Mostaru, tvrdi svjedok, nije bilo.

Tužilac je sugerisao da je HVO iz zapadnog Mostara iseljavao Muslimane a ne "pripadnike svih nacionalnosti" i pozvao se na presuđenu činjenicu da su "hapšenja i zatvaranje civila u Mostaru sprovedena na dikriminatornoj osnovi s obzirom da je na meti bilo muslimansko stanovništvo, dok njihovi hrvatski susjedi nisu bili u to uključeni". Odbrana Jadranka Prlića, bivšeg premijera Herceg Bosne je primijetila da su presuđene činjenice "oborive". Kada je tužilac ukazao na dokument kojim se, po Stojićevoj zapovijedi, porodicama pukovnije Ludvig Pavlović krajem maja ‘93. godine dodjeljuje 10 stanova koji su bili u vlasništvu bivše JNA, na noge je ustao optuženi Bruno Stojić. On se požalio da mu "teško pada da sluša tužiočeve laži" pošto spomenuti dokument "nema veze" sa onim što tužilac tvrdi. "To vam odgovorno tvrdim", poručio je Stojić i dodao da više ne može izdržati da "sjedi i šuti". "Bilo nas je šest, a sad nas je dva", rekao je misleći pri tome na činjenicu da su suđenju danas prisustvovali samo on i Slobodan Praljak. Sudnicu je prvi napustio Valentin Ćorić iz protesta zbog dužine trajanja suđenja, a nekoliko dana kasnije pridružio mu se Jadranko Prlić nezadovoljan jednom sudijskom odlukom. Bivši načelnik Glavnog stožera HVO Milivoj Petković je sa suđenja odsutan iz zdravstvenih razloga, a nisu navedeni razlozi današnjeg odsustva Berislava Pušića. Prlićev advokat Majkl Karanavas/Michael je u međuvremenu najavio da će njegov branjenik od Vijeća uskoro zatražiti saglasnost za privremeno puštanje na slobodu dok traje suđenje pošto na taj način može "više doprinijeti svojoj odbrani". (Kliker.info-SENSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku