hamburger-icon

Kliker.info

Vesna Pusić potvrdila : I četiri Hrvatice na strani ISIL-a

Vesna Pusić potvrdila : I četiri Hrvatice na strani ISIL-a

03 Oktobra
16:32 2014

Günter Oettinger, Member of the EC in charge of Energy.Visoki hrvatski dužnosnici potvrdili su u petak da se na teritoriju koji kontrolira skupina Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) nalaze četiri hrvatske državljanke koje nadziru domaće i strane obavještajne službe te su pozvali medije da zbog nacionalne sigurnosti budu oprezni koje informacije objavljuju.”Ukupno su četiri žene na strani IS-a, ne kao borci nego kao njihove supruge i na teritoriju su pod kontrolom IS-a”, izjavila je novinarima ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.Dodala je da domaće i strane obavještajne službe nadziru njihovu komunikaciju s Hrvatskom.

“Sa sigurnosnog stajališta je to pokriveno, sva četiri slučaja pratimo”, istaknula je Pusić nakon susreta sa zamjenikom ekvadorskog ministra vanjskih poslova.Ministrica Pusić rekla je da eventualno oduzimanje putovnica Hrvatima na tim područjima nije jednostavno pitanje, budući da se ne radi o borcima, nego ljudima koji su otišli iz obiteljskih razloga, prenosi Hina.”Pitanje je radi li se o ženama koje treba spasiti ili sankcionirati”, kazala je šefica hrvatske diplomacije dodajući da samo Velika Britanija ima jasnu politiku oduzimanja putovnica, dok se ostale članice EU-a još konzultiraju.I predsjednik Ivo Josipović potvrdio je da u redovima boraca u Siriji ima hrvatskih državljana. “Nemamo veliki broj građanki i građana koji su tamo, ali službe prate situaciju i reagiraju na odgovarajući način”, rekao je Josipović novinarima na otvaranju jesenskog sajma u Osijeku.Pozvao je medije da se konzultiraju o tome “koje je informacije dobro objaviti, a koje nije jer i to utječe na našu sigurnost”.

Hrvatica Dora Bilić ranjena u Siriji

Znatiželju hrvatske javnosti proteklih je dana izazvala vijest da je u zračnim napadima u sirijskom gradu Raqqa ranjena 27-godišnja Zagrepčanka Dora Bilić.U istim je napadima, navodno, smrtno stradala i jedna žena iz Bosne i Hercegovine.Prema napisima u hrvatskim medijima, Dora Bilić je prije dvije godine prihvatila islam i odselila se u Gornju Maoču u BiH, gdje se udala i sa suprugom otišla u Siriju. Dok je njezin suprug bio na ratištu, na kojem se navodno bori na strani skupine Islamska država Iraka i Levanta Dora je boravila u gradu Raqqa.Dva dana nakon objave vijesti Večernji list objavio je i ispovijest Dorina oca, kojem tada nije otkriven identitet no, kako piše list u petak, u međuvremenu je odobrio da mu se identitet objavi.

Religiozna katolička obitelj

Radi se o Stipanu Biliću, direktoru tvrtke Kondin (udruženja hrvatskih konditora) i bivšem direktoru Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koji je iz medija doznao za ranjavanje svoje kćeri.Stipan Bilić smatra da je netko iz islamskih obavještajnih službi, namjerno plasirao priču o njegovoj kćeri kako bi je iskoristili za propagandu ili spriječili da se ikada više vrati kući.Dorin otac u svojoj je ispovijesti naveo da je njihova obitelj katoličke vjeroispovijesti i vrlo religiozna te da osuđuju svaki oblik terorizma a o svojoj kćeri, kaže, ne zna ništa već dvije godine, otkako je otišla iz Zagreba.

No, kako je potreseni otac rekao Al Jazeeri, javno više ne želi istupati neko vrijeme jer se mora posvetiti obiteljskoj situaciji, koja mu je najbitnija.Da se njegova kćer preobratila na islam doznao je prije nekoliko godina, a zagrebačkom je dnevnom listu je Dorina prijateljica iz školskih dana rekla da se za islam počela zanimati još kao tinejdžerica te da je uz društvo u školi, imala i posebno društvo s kojim je odlazila u džamiju.Nakon završene srednje škole Dora je upisala Pravni fakultet, ubrzo odustala te izabrala medicinu, gdje je u roku završila za fizioterapeuta te odlazi u London na višemjesečnu praksu.

Odlazak u BiH, udaja pa odlazak u Siriju

Tamo se, navodi dalje list, prvi put udala, ali i razvrgnula zajednicu. U Zagrebu se 2009. godine zbližava s osobama islamske vjeroispovijesti koje se dovodilo u vezu s radikalnim stajalištima, a pri boravku u Srbiji 2012. godine navodno je bila bliska s obitelji Mevlida Jašarevića, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine.Potkraj 2012. godine Dora Bilić je, ne rekavši obitelji kamo ide, otišla u Gornju Maoču u BiH u zajednicu vehabija, tamo se udala, kasnije i rodila dijete, a u Siriji boravi od prošle godine.U izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencija (SOA), istaknuo je Večernji list, navodi se da je od 2012. godine u sukobima u Siriji te potom i u Iraku, sudjelovalo nekoliko stotina osoba iz zemalja u hrvatskom susjedstvu, no da za sada među njima nisu identificirane osobe s područja Hrvatske.

No, navedeno je da se borci koji odlaze na ratišta na Bliskom istoku, hrvatskim teritorijem služe kao tranzitnim područjem.U Sloveniji, koja se također smatra tranzitnim područjem, nedavno su obavljeni pretresi kuća osoba za koje se sumnja da su se borile u redovima ISIL-a, pri čemu je zaplijenjeno i oružje.Najveća slovenska oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, zatražila je u srijedu od slovenske vlade da se jasno opredijeli o pitanju slovenskih i europskih državljana koji se na strani ISIL-a bore u Siriji te potencijalnim sigurnosnim rizicima za Sloveniju, ustvrdivši da je njihova zemlja glavni koridor za borce koji iz Europe idu na ratišta u Siriju i Irak.

Zakoni protiv odlaska na ratišta

Sa rastom broja stranih boraca u redovima skupine ISIL, sve je veći broj zemalja koje ne dozvoljavaju svojim građanima sudjelovati u ratovima u inozemstvu.Nedavno je na to pozvalo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. VSUN traži od članica da se borba u skupinama poput ISIL-a i fronte Al Nusra smatra teškim kaznenim djelom.Ove godine je i Parlament Bosne i Hercegovine usvojio dopunu Kaznenog zakona, čime su zabranjeni odlasci bh. građana na strana ratišta. Osim toga, sankcionirat će se i organizatori odlazaka.Srbija priprema zakon kojim bi se pojedinačno sudjelovanje kaznilo sa do pet godina zatvora.Organizatore odlazaka državljana Srbije na strana ratišta očekuje zatvor do 10 godina.Nešto dalje od tog zakona o sudjelovanju na stranim ratištima je Kosovo.Ondje je parlamentarna kriza zaustavila usvajanje dokumenta, koji je Skupština usvojila u načelu.Iako posljednjih tjedana stižu informacije o jednom broju građana Hrvatske u redovima ISIL-a, u toj zemlji još nema ozbiljnih naznaka o donošenju zakona. (Kliker.info-AJ)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku