hamburger-icon

Kliker.info

Vesna Pusić : Marginaliziranje Hrvata puše u jedra separatizmu!

Vesna Pusić : Marginaliziranje Hrvata puše u jedra separatizmu!

29 Decembra
22:01 2010

Predsjednica Nacionalnog odbora Hrvatske za praćenje pregovora sa EU, članica saborskog Vanjskopolitičkog odbora i zastupnica Hrvatske narodne stranke (HNS) dr. Vesna Pusić u intervjuu za "Dnevni avaz" upozorava da BiH "kopni u vlastitom gnjevu" te da ona napokon mora krenuti ka pozitivnoj perspektivi. 

Prednost brojeva

Pusić, inače poznati prijatelj BiH, tvrdi da Hrvati u BiH nemaju na temelju čega bazirati svoj utjecaj u našoj zemlji.  – Čim imate utjecaj samo ako vam netko to dozvoli, znači da ga nemate. Objektivno, Republika Srpska, bez obzira na način kako je nastao taj entitet, ima utjecaj, jer su najstrukturiraniji, najorganiziraniji i imaju najmanje opstrukcija u svom entitetu. Znala sam da je RS problematična tvorevina i nešto što će biti problem za BiH. Ali, to je bilo onda,  kada je imalo šansi da se neki drugi model pronađe. Sada je postala činjenica. Može vam  to biti antipatično, ali ne možete je preskočiti. Što se tiče Bošnjaka, njihova komparativna prednost je njihov broj, najbrojnija su nacija. Hrvati nemanju nikakve komparativne prednosti na kojoj bi temeljili svoj utjecaj. Moje mišljenje je da to nije u interesu BiH i bilo koga ko želi da ta država postane jedan uspješni projekt. Nije to ono: Evo, sada ćemo mi zafrknuti Hrvate. Nije problem Hrvate zafrknuti… Ali, BiH može i mora biti uspješna. Ova regija ne može biti stabilna bez funkcionalne BiH. Nema pravog uzleta za ovu regiju bez BiH.

Šta mislite o stavu kardinala Puljića da, ako dođe do trećeg entiteta, tu krivicu snose ponajprije oni koji nisu uvažili jednakopravnost, nego su majorizacijom i preglasavanjem uzurpirali vlast?

– Imate li uopće bilo kakvu drugu opciju ako imate jedan korpus koji nema stvarni temelj za svoj utjecaj? Sve tri grupacije u BiH moraju biti ravnopravno zastupljene u državi. To je prvi korak prema onome što se treba dogoditi, a to je građanska država. Samo, ne mislim da će se to dogoditi na način da se kaže: "Sada to mora biti" i "Sada će to biti tako". To mora biti dio političkog razvoja. Postavlja se pitanje kako do toga doći političkim razvojem, a ne da se desi neka fiktivna situacija koja se onda, na kraju, uvijek završi time da neko nekoga pokušava prevariti. Za sada postoje nacionalne grupacije. To je realno. Ono što otežava mogućnosti rješenja jeste da se ta realnost sada ignorira i da kažemo da ona ništa ne valja, da je glupost…

Izgradnja BiH

Vi ste kazali da je RS naprosto činjenica. Približavamo li se vremenu kada će i treći entitet biti realnost? Šta bi to značilo za BiH?

– Postoji li to kao mogućnost? Naravno da postoji, iako mislim da nije realno da će se to dogoditi samo od sebe. Ili da će se dogoditi bez aktivnog sudjelovanja sva tri naroda u BiH, odnosno kao rezultat određenog procesa. To treba biti dio pozitivnog procesa. Ako će se to desiti kao destrukcija, onda je bolji teški, ali stabilni status quo. Postavlja se pitanje kako se otkačiti od Dejtona i zašto je svatko ko dovede u pitanje Dejton neprijatelj.
To, naprosto, nije istina. Marginaliziranje Hrvata sigurno puše u jedra različitim vrstama separatizma! Ali, prema meni, ne treba gledati svako razmišljanje o drugačijem uređenju BiH kao separatizam. Jer, ima prostora i za obrnuto. Da se prvi put počne dogovarati o objedinjujućim procesima, očuvanju, pa i izgradnji države BiH.

Boban je Hrvatima donio nesreću

– Bilo što što je na tragu onoga što predstavljaju Mate Boban i takvi ljudi je katastrofa. To je u velikoj mjeri i donijelo nesreću Hrvatima u BiH, odnosno slijepu ulicu. Sudbina Hrvata u BiH mogla je biti sasvim drugačija da nije bilo nesretne politike Franje Tuđmana.

Ni HSP nije neka stranka

Kako komentirate pokušaje SDP-a da uz pomoć partija manjinskog hrvatskog legitimiteta napravi vlast i tako izgura iz opcija dva HDZ-a?

– SDP očito želi nekako složiti vladu bez dva HDZ-a, iako je za dva HDZ-a glasala većina hrvatskih birača. Ali, ni HSP BiH nije neka stranka da čovjek padne u nesvijest. Mada je, mislim, vrijeme da i Hrvati u BiH razmisle o tome kakav imaju leadership. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku