hamburger-icon

Kliker.info

Velimir Jukić, direktor Agencija za statistiku BiH : Nisam prekršio zakon, a ako neko sumnja u nezakonitosti neka se otvori istraga!

Velimir Jukić, direktor Agencija za statistiku BiH : Nisam prekršio zakon, a ako neko sumnja u nezakonitosti neka se otvori istraga!

30 Maja
15:01 2016

Velimir-JukicDirektor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, ali to je izazvalo oštre rekacije u manjem bh. entitetu RS-u, pa je Klub SNSD-a zatražio i parlamentarnu raspravu, a pljuštale su ozbiljne optužbe da je prekršen zakon, piše Patria.

Inače, prema odluci o metodologiji obrade podataka 196.000 spornih popisnica bit će tretirane kao rezidentni stanovnici, a to je najviše „zaboljelo“ predstavnike iz RS-a, a Jukićev zamjenik Miljan Popić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva. No, Jukić je jasan.

– Nisam prekršio zakon. Odluka o usvajanju jedinstvene metodologije obrade podataka o Popisu 2013. u potpunosti je zasnovana na zakonu – istakao je Jukić.

Na pitanje novinara Patrije da li se u zgradi Parlamenta krši Zakon o statistici koji kaže da statističke institucije moraju biti neovisne Jukić kaže:

– Jedan od standarda kojeg se moramo držati jeste da mi moramo biti neovisni. To je naša obaveza i Zakon o statistici na to nas obavezuje. Ja sam postupio kako mi je zakon nalagao i to je cijela i prava istina. To je moj odgovor na optužbe i insinuacije da je neko uradio ovo ili ono. Ono što je u programu sadržano jeste u potpunosti implementacija IMO tima, a mislim da treba uvažavati njihovo znanje i dobre namjere prema svima u BiH – istakao je Jukić.

S obzirom da se u sali na sjednici PD PSBiH čulo pozivanje Tužilaštva BiH da istraži ko je nezakonito daovao podatke Jukić je kazao da „koliko sam dobro upratio niko nikad nije iz statističkih institucija iznio neke podatke o rezultatima popisa“.

– To govore neki drugi ljudi i špekuliraju. Ako je neko prekršio zakon pa došao do podataka onda je to situacija za istragu i ja to podržavam – dodao je Jukić.

Inače, na danas započetoj 5. hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) donesen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u roku od deset dana, dostavi Informaciju o popisu stanovništva iz 2013. godine.

Vijeće ministara BiH zaduženo je da ovu informaciju dostavi u vezi sa utvrđenom tačkom dnevnog reda 5. hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH koja glasi: „Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić“.

(Kliker.nfo-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku