hamburger-icon

Kliker.info

Velikokladuški imam Beganović : Nama šehidi ne trebaju, gospodine Bosniću!

Velikokladuški imam Beganović : Nama šehidi ne trebaju, gospodine Bosniću!

23 Novembra
06:36 2013
Velikokladuški imam Selvedin Beganović pozvao je selefijske vođe u BiH da prestanu nagovarati mladiće da idu u Siriju i budu "pokretna meta" izuzetno obučenim pripadnicima vojske sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Beganović je poručio selefijskim vođama da oni, iz svojih toplih domova u kojima uživaju uz svoje četiri žene, idu u Siriju ako već žele, a mladim ljudima u BiH da se obrazuju i time pomognu sebi, svojim porodicama i zemlji."Nažalost, naša omladina prihvata mišljenja tih ljudi koji nisu dovoljno obrazovani u islamu", rekao je velikokladuški imam, ističući da prva Božija naredba nije "ratuj, budi šehid", već "uči i izučavaj".

On je u izjavi za BH1 naglasio da Islamska zajednica treba da reaguje.Selafijski vođa Bilal Bosnić iz Bužima nije htio komentaristi odlazak mladih u Siriju, dok je majka jednog mladića koji je otišao na sirijsko ratište zamolila vlasti da spriječe njihov odlazak.Nedžad Latić, urednik portala "Bosnia tajms", podržao je velikokladuškog imama i ocijenio da je to izuzetno hrabar čin iz više razloga.On je naveo da su se dva bitna faktora bošnjačkog društva – SDA i Islamska zajednica na neki način povukle iz ovog problema."SDA koketira sa njima zbog političkih razloga, a Islamska zajednica se boji i samo daje savjetodavna uputstva", rekao je Latić.

Potresna priča o mladiću koji je otišao u Siriju

Prije nekoliko dana imam Beganović je i na svom Facebook profilu objavio potresnu priču o mladiću E. P. (1993. god.) iz Male Kladuše koji je otišao na ratovanje u Siriju!Njegov tekst prenosimo u cjelini:

ODLAZAK U SIRIJU

Momak koji je jedva punoljetan, iz Male Kladuše, otišao u Siriju, kako je čuo na predavanju gospodina Bilala Bosnića u džihad.Gospodine Bosniću, ako si alim, onda moraš znati da alimi ne šalju u džihad, nego proglase džihad i kažu: braćo zamnom!Ovaj momak nije bio oženjen, gospodine Bosniću, ti i ja smo u toplom pored svojih žena. Ja pored jedne a ti pored četiri (masaAllah) Gospodine Bosniću, Bosna je izgubila 250 000 stanovnika, namjerno neću reći šehida, jer samo On zna ko je šehid.Irak broji milione, Palestina od 1948 i nezna za broj. Nama šehidi ne trebaju, nama trebaju junaci i učenjaci. Gospodine Bosniću, ko je to rekao da je neko stvoren za nauku a neko za džihad? Poslanik nije slao ashabe ispred sebe niti četvorica ispravnih halifa. Po kojem to sunnetu nagovaraš momke da idu u Siriju i postanu pokretna meta visoko obučenim vojnicima Asadove vojske i iranskih specijalaca????
Gospodine Bosniću, koja je prva naredba Allaha dž.s. našem Poslaniku a.s.?
“Uči, izučavaj” ili je to bilo: ratuj, budi šehid???
Gospodine Bosniću, molim Vas da prestanete sa ispiranjem mozgova u toj vašoj paralelnoj instituciji, neću reći mesdžidu, jer mesdžidi ne mogu biti privatni, kao što je to slučaj sa vašim objektom… (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku