hamburger-icon

Kliker.info

Veliko pospremanje : Imigracijske službe SAD identifikovale oko 300 imigranata iz BiH za koje vjeruju da su umješani u ratne zločine !

Veliko pospremanje : Imigracijske službe SAD identifikovale oko 300 imigranata iz BiH za koje vjeruju da su umješani u ratne zločine !

01 Marta
05:26 2015

Srebrenica333Imigracijske službe Sjedinjenih Američkih Država pripremaju akciju velikih razmjera u kojoj planiraju uhapsiti bar 150 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine koji godinama žive i rade u SAD.Vjeruju se da su svi oni sudjelovali u ratnim zločinima i etničkom čiščenju počinjenom na teritoriju Bosne i Hercegovine za vrijeme rata. Sve u svemu, imigracijske službe identificirale su oko 300 imigranata za koje vjeruju kako su prilikom dolaska u SAD prikrili svoju umješanost u ratne zločine, piše New York Times .Američke imigracijske službe vjeruju da će ta brojka porasti te da bi mogla dosegnuti i do 600 osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju na tlu SAD-a.

‘Što više kopamo, pronalazimo više dokumenata’, izjavio je Michael MacQueen, povjesničar zaposlen u američkoj saveznoj agenciji U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE).Među osumnjičenim izbjeglicama iz BiH, odreda bivšim vojnicima u ratu, nalaze se nogometni trener iz Virginije, metalski radnik iz Ohija, četiri radnika u kockarnicama Las Vegasa… Da američke savezne službe ne sjede skrštenih ruku kad je u pitanju hvatanje ratnih zločinaca, pokazao je poziv svim izbjeglicama iz BiH, upućen u februaru prošle godine, u kojem ih se podstiče da prijave sve informacije koje imaju o ratnim zločinima počinjenima u Bosni i Hercegovini.

Prikupljeni dokazi indiciraju kako je više od 150 sumnjivaca vjerojatno sudjelovalo u pokolju u Srebrenici, u kojem su bosanski Srbi ubili više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka. ‘Ideja da ti ljudi, koji su počinili toliko zla, prođu nekažnjeno i dobiju novu priliku naprosto je sramotna’, kaže MacQueen koji je prije radio na pronalaženju nacističkih zločinaca skrivenih u Americi.Odvjetnici koji zastupaju osumnjičene bosanske Srbe kažu kako su savezne službe otišle predaleko u povezivanju sad već dugogodišnjih stanovnika SAD-a sa zločinima počinjenima prije dvadeset godina.

Krajem i nakon rata, više od 120.000 bh. državljana podnijelo je zahtjeve za dolazak u SAD. Tada je od njih zatraženo da prilože dokaze o eventualnom sudjelovanju u ratu, ali u najvećem broju slučajeva vjerovalo se na riječ imigrantima, bez ikakvih dodatnih provjera.Među osumnjičenim imigrantima nalazi se i Slobodan Mutić, bosanski Srbin koji živi i radi kao radnik u željezari u saveznoj državi Ohio. Mutića i još devet boanskih Srba koji su emigrirali u SAD traže hrvatske vlasti zbog ubojstva Hrvata u BiH, pokazuju dokumenti objavljeni na WikiLeaks.

Među imigrantima koje istražuje ICE nalazi se i Hrvati te Bošnjaci, ali u najvećem broju slučajeva ipak je riječ o bosanskim Srbima.Zanimljivo, njihovi odvjetnici često posežu za dobro nam poznatom obranom u kojoj tvrde kako njihovi branjenici nisu činili ratne zločine već su bili ‘obični’ vojnici koji su se borili protiv drugih vojnika na liniji razgraničenja.'Imigracijski službenici su se malo zanijeli i rekli ‘Tamo su se događale ružne stvari, idemo kazniti ljude koji su bili u blizini.’ No, ovi momci nisu učinili ništa loše’, uvjerava novinara New TYork Timesa   Christopher Brelje, odvjetnik 12 bosanskih Srba iz Phoenixa kojima prijeti deportacija u BiH.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku