hamburger-icon

Kliker.info

Veliki zagovarač ideje “Velike Srbije” : U Beogradu preminuo Dobrica Ćosić

Veliki zagovarač ideje “Velike Srbije” : U Beogradu preminuo Dobrica Ćosić

18 Maja
15:11 2014

Dobrica11Književnik, akademik i bivši predsjednik SRJ Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 93. godini, javio je RTS.Ćosić je bio književnik i ideolog, a podržavao je politiku Slobodana Miloševića i Srpske akademije nauka i umjetnosti. Poznat je po citatima i izjavama u kojima je govorio da je “laž srpski državni interes”.Bio je predsjednik SRJ od 1992. do 1993. godine.Poznat je po tome što se krajem 1960-ih počinje suprotstavljati politici Josipa Broza Tita, zbog čega je i postao jedan od najpoznatijih političkih disidenata. Također, krajem 1980-ih godina je bio jedan od predvodnika i ideologa srpskog nacionalističkog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji.Tokom 1989. i 1990. godine pomagao je u osnivanju srpskih nacionalnih stranaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, dok je poznat i kao veliki zagovarač ideje “Velike Srbije”.

Javnosti u regionu Balkana je poznat i kao veliki pristalica Slobodana Miloševića, s kojim se u političkom smislu razišao sredinom 1990-ih godina.Ćosić je iza sebe ostavio kćerku Anu Ćosić Vukić, unuku Milenu i unuka Nikolu.Dobrica Ćosić je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina, ali je prekinuo školovanje za vrijeme Drugog svjetskog rata i kasnije završio Višu političku školu “Đuro Đaković”.
Nazivan “ocem nacije”, ostaće upamćen po romanima “Daleko je sunce”, “Koreni, “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla” i “Vreme vlasti”.- Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno – napisao je Ćosić u svom dijelu “Deobe”. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Hvaranin
    Hvaranin 26 Maja, 23:22

    Kao što je Tuđman partizan koji je doveo Ustaše u Hravatsku, tako je i drug Ćosić, komunista koji “nije” znao za Goli otok i bio protiv šovinizma, a onda se premetnuo u ultranacionaliste, ne odričući svoj komunistički stav i gard. U skladu sa njegovom nedoslednošću, sahranili su ga popovi.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku