hamburger-icon

Kliker.info

Veliki uspjeh protivimigrantske stranke : Birači kaznili Merkel zbog prijema izbjeglica

Veliki uspjeh protivimigrantske stranke : Birači kaznili Merkel zbog prijema izbjeglica

14 Marta
07:04 2016

porazKonzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima  u nedjelju, a uspjeh je ostvarila protivimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Stranke kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Rheinland-Pflazu, a te stranke su osvojile 12,5 odnosno deset posto glasova.

Analitičari tvrde da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njene politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milion ušlo u Njemačku u 2015.

Desničarska stranka zastupljena u 16 pokrajina

Na pokrajinskim izborima za parlament Sachsen-Anhalta u bivšoj istočnoj Njemačkoj je Kršćanska demokratska unija (CDU) i dalje najveća stranka, a AfD je osvojio 21,5 posto glasova.

Stranka krajnje desnice AfD sada je zastupljena u polovini od 16 njemačkih saveznih pokrajina, čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017. godine.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrgana unutrašnjim sukobima i borbom za vlast. Na krilima protivizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti političku scenu Njemačke.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku