hamburger-icon

Kliker.info

Veliki sukob u američkom Senatu : Republikanci zbog imenovanja suca Gorsucha aktivirali ‘nukleranu opciju’

Veliki sukob u američkom Senatu : Republikanci zbog imenovanja suca Gorsucha aktivirali ‘nukleranu opciju’

06 Aprila
21:15 2017

Demokratska opozicija  u američkom Senatu u četvrtak je taktikom beskrajnih rasprava, zvanom ‘filibuster’, priječila republikansku većinu da potvrdi konzervativca Neila Gorsucha za suca Vrhovnog suda pa su republikanci pokazali spremnost da posegnu za promjenom  procedure poznatijom kao “nuklearna opcija” kako bi Gorsuch dan kasnije mogao biti potvrđen.

Filibuster se sastoji u neprestanom govorenju za govornicom čime zastupnik sprečava da se neki zakon stavi na glasanje. Time je prvi put u povijesti Sjedinjenih Država blokirana potvrda dužnosnika na najvišu sudsku instancu, piše agencija AFP.

No s 55 prema 45 glasova, republikanci nisu uspjeli prikupiti supervećinu od 60 glasova kojima su mogli zaustaviti demokratsku taktiku filibustera i potvrditi suca pa su se odlučili na izglasavanje zabrane filibustera protiv kandidata za Vrhovni sud za što im je potrebna jednostavna većina. Nakon toga u petak mogu jednostavnom većinom za koju imaju dovoljno glasova potvrditi Gorsucha u Senatu.

Zbog toga se predsjednik republikanske većine Mitch McConnell odlučio za složen postupak glasanja kojim se broj potrebnih glasova sa 60 smanjuje na 51 glas. Takav postupak naziva se “nuklearna opcija”, jer se smatra krajnjim potezom kojim se krše tradicije Senata, piše Reuters.

Sam predsjednik Donald Trump ohrabrio je McConnella da primijeni “nuklearnu opciju”.

“Oni su protiv tog kandidata jer su zapravo protiv čovjeka koji ga je imenovao i protiv stranke koju predstavlja”, rekao je McConnell.

Republikanci čine većinu u Senatu s 52 prema 48  i najavili su da će Gorsuch biti potvrđen u petak na bilo koji način. Demokrati se protive imenovanju Gorsucha u Vrhovni sud, što je doživotna dužnost.

“On će biti jedan od najkonzervativnijih sudaca u povijesti Vrhovnog suda”, upozorio je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu te nastavio “Kada kandidat ne dobije dovoljno glasova, tada odgovor ne leži u promjeni pravila, već u promjeni kandidata”.

“Propis o 60 glasova čuvar je naše demokracije… i čuvar protiv pravosudnog ekstremizma”, rekao je Schumer.

Gorsuch treba popuniti mjesto konzervativnog suca Antonina Scalije, koji je umro u veljači 2016. Lani je bivši predsjendik Barack Obama kandidirao na upražnjeno mjesto suca Merricka Garlanda, ali je republikanska većina odbila raspravljati o toj nominaciji, kazavši tada da trenutak nije dobar jer se očekuju predsjednički izbori.

Protiv kraćenja rasprava o imenovanju Neila Gorsucha glasalo je 44 od 48 demokratskih senatora, što je više od 41 glasa potrebnog za blokiranje procedure.

Mada su demokrati protiv promjene pravila i optužuju republikance za prisvajanje vlasti, zapravo su upravo demokrati prvi posegnuli za nuklearnom opcijom kada su kontrolirali Senat 2013. Zabranili su filibuster za kandidate za izvršnu vlast i savezne sudce osim vrhovnog suda, ali su ga dopustili za Vrhovni sud i zakonodavstvo. Promjene pravila koje predlažu republikancu zadržavaju mogućnost filibustera za zakonodavstvo.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku