hamburger-icon

Kliker.info

Veliki stvaraoci i prijatelji : Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Veliki stvaraoci i prijatelji : Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

17 Avgusta
01:48 2019

Reditelju Pawelu Pawlikowskom i Alejandru Gonzalezu Inarrituu, na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Kako navodi anadolija Sarajevo Film Festival za svoj 25. rođendan Pawlikowskom je na ovaj način odalo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Poljski reditelj Pawel Pawlikowski poručio je da je Sarajevo posjećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

“To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj festival je nešto što to oslikava”, rekao je Pawlikowski.

Oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

“Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pawlikowskim i Danisom Tanovićem”, rekao je Gonzalez Inarritu.

Izvor: Anadolija
 

Program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica “Ida” i “Hladni rat”. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film “Ida” te prošle godine, kada je “Hladni rat” otvorio festival.

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pawlikowski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i na Oxfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su Od Moskve do Pietushkog: Putovanje s Benedictom Yerofeyevim (1990), Dostojevski na putu (1991), Srpska epika (1992), Na odmoru sa Zhirinovskim (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom “Kradljivci auta”, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi “Posljednje utočište” (2000) i “Moje ljeto ljubavi” (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma “Žena iz petog okruga” (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom “Ida”, koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Europskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013., dok je završavao film “Ida”. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.

Inarritu je meksički filmski producent, režiser, scenarist i kompozitor. Prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolju režiju i nagradu Američkog udruženja režisera za najbolju režiju – “igrani film” za svoj film “Babel” iz 2007.

Inarittu je 2015. osvojio Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji film za “Birdmana”. Na 88. dodjeli “Oscara” osvojio je nagradu Oscara za najbolju režiju za njegov šesti film “Povratnik”. On je treći režiser koji je osvojio dva uzastopna Oscara nakon Johna Forda i Josepha L. Mankiewicza.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku