hamburger-icon

Kliker.info

Veliki preokret : Zapad poručio pobunjenicima da će Asad ostati na vlasti

Veliki preokret : Zapad poručio pobunjenicima da će Asad ostati na vlasti

19 Decembra
04:43 2013
Kako ekskluzivno saznaje novinska agencija Reuters – Zapadne zemlje poručile su sirijskoj opoziciji (SNC) kako mirovni pregovori idućeg mjeseca u Ženevi vjerojatno neće dovesti do odlaska predsjednika Bashara al-Assada s vlasti te kako će njegova vlada ostati ključni akter u tranzicijskoj administraciji. Poruka je dostavljena prošlog tjedna visokim predstavnicima Sirijske Nacionalne Koalicije (SNC), za vrijeme održavanja još jednog u nizu sastanka "Prijatelji Sirije", ovog puta u Londonu. Izvori iz SNC-a su potvrdili informaciju u razgovoru za Reuters.Navode kako je do ovakvog stava Zapada došlo zbog jačanja al-Qaeda militanata te nakon što su ti isti militanti zadnjih dana preuzeli kontrolu nad ključnim bazama i skladištima FSA na sjeveru Sirije. Ovih dana pojavila se i informacija kako je vođa FSA, Salim Idris, pobjegao iz Sirije preko Turske u katar. SNC još uvijek demantira tu informaciju.

 "Naši Zapadni prijatelji su nam jasno poručili u Londonu kako Assad sada ne smije otići jer bi tada nastao kaos u kojem bi islamistički militanti preuzeli vlast", rekao je jedan pripadnik SNC-a, blizak saudijskim dužnosnicima. Ukoliko su ove informacije točne, a izgleda da jesu, ovo bi značilo da je u konačnici Zapad odustao od rušenja sirijske vlade. Član SNC-a također ističe kako nekima na Zapadu više čak ne smeta ni mogućnost da se Assad kandidira na predsjedničkim izborima iduće godine. "Oni očito zaboravljaju da je Assad plinom ubio vlastiti narod", tvrdi neimenovani SNC dužnosnik. O tome tko je plinom pobio narod je itekako diskutabilna tema – velika količina informacija ističe kako su kemijsko oružje pored Damaska i Aleppa upotrijebili militanti.

 Diplomati ističu kako u ovoj promjeni stajališta najviše prednjače SAD i Britanija. Može se i pretpostaviti tko je najviše protiv odustajanja od mrcvarenja Sirije, njen bivši kolonizator, Francuska (vidi: Francuski MVP po pitanju Ženeve II: "Nažalost, jako sam pesimističan"). Ovim potezom Washington i London bi smanjili tenzije s Rusijom, no u isto vrijeme će se znatno narušiti njihovi odnosi s moćnim zaljevskim monarhijama kao što je Saudijska Arabija čije vodstvo više ni ne skriva gnjev zbog američkog odustajanja od razbijanja Sirije i Assadove vlasti.Tu je i Turska koja također jako zamjera SAD-u činjenicu da se nisu direktno uključili u napad na Siriju. Članovi sirijske opozicije ističu u razgovoru za Reuters kako je Turska ovih dana nastavila slati oružje militantima iz redova skupine "Islamistički Front" koja je zapravo razbila pro-američku Slobodnu Sirijsku Vojsku (FSA).

 Jedan neimenovani zapadni diplomata ističe kako bi SNC trebali prihvatiti ponudu da tranzicijskim periodom upravlja Bashar al-Assad. Ukoliko SNC to odbije tada će "izgubiti većinu zapadne potpore, a saveznici će im ostati samo Turska, Saudijska Arabija i Libija". Svakako je zanimljivo kako ovaj neimenovani zapadni diplomata spominje i Libiju u kontekstu saveznice radikalnih militanata u Siriji. To ne iznenađuje, pošto je znatan broj militanata u Siriji došao i iz Libije. No, od svega izrečenog najzanimljivije je svakako – gotovo nezamislivo prije svega mjeseca dana – da danas imamo situaciju u kojoj Zapad doslovno "tjera" SNC da pristane na tranzicijski period na čelu s Assadom. Nakon 3 godine krvavog sukoba i nebrojeno ponovljenih izjava "Assad mora otići", imperijalistički agresori koji su na sve moguće načine indirektno i direktno pomagali militante i pobunjenike, sada su na rubu poraza i ovim korigiranjem prethodnog stava zapravo nastoje spasiti što se spasiti da. Izgleda kako će u konačnici pobijediti ruski plan, a on uključuje proglašenje mira između Assada i tzv. "umjerenih pobunjenika" kako bi se isti zajedničkim snagama obračunali s teroristima iz Al-Qaede. Diplomatski izvori ističu kako je SAD danas spreman prihvatiti taj plan.

 Velike stvari mogle bi se početi uskoro dešavati po pitanju tragičnog sirijskoj konflikta. Ovakav Zapadni zaokret nije iznenađenje, on se već dugo vremena očekivao i znalo se kako će to biti njihova "izlazna strategija", no kada govorimo o sirijskom sukobu, prave izlazne strategije za one koji su željeli razoriti Siriju neće biti – izaći će kao gubitnici i ta činjenica se možda neće oglašavati "na sva zvona", ali će biti neupitna. Gledajući geopolitički na ovu završnu fazu sirijskog sukoba, od ovakvog ishoda daleko najveći gubitnik biti će Turska zbog katastrofalne politike premijera Erdogana. Svojim angažmanom u Siriji neće dobiti ništa, a ako zaista dođe do udruživanja sirijske vojske i elemenata pobunjenika, Al-Qaeda teroristi biti će protjerani prema južnoj Turskoj te bi tamo mogli biti ogroman problem za nacionalnu sigurnost zemlje još dugi niz godina. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku