hamburger-icon

Kliker.info

Veliki preokret : SDP i SDA se mire, Budimirov SPP ulazi u Vladu?

Veliki preokret : SDP i SDA se mire, Budimirov SPP ulazi u Vladu?

13 Septembra
05:55 2013
 Veliki preokret među posvađanim strankama u Federaciji BiH je moguć, po nekima i izvjestan u idućih mjesec, najviše dva. Iz dobro obaviještenih izvora u vrhu najjačih stranaka doznajemo da se došlo do zaključka da bi to ohladilo vruću političku scenu i razbistrilo zamućene političke vode bez obzira tko je prvi počeo i tko ih je zamutio.

Osveta preko izvještaja

Na prekjučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije usvojen Vladin izvještaj  o izvršenju federalnog budžeta u prošloj godini. Za njega je glasalo 49 zastupnika iz SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, protiv su bili zastupnici iz dva HDZ-a i SBB-a. To je protumačeno kao novi dokaz da se raskida sporazum između SBB-a i SDP-a, da iz svega stoji osveta SBB-a zato što SDP nije ispunio obećanja koja je dao toj stranci, a odmah su krenule i priče da zbog neusvajanja izvještaja o izvršenju budžeta kompletna federalna Vlada mora pasti uz obrazloženje da je to demokratska praksa. To bi itekako odgovaralo Draganu Čoviću kako bi nastavio dokazivati da je Vlada nesposobna i nelegitimna, ali i Fahrudinu Radončiću koji bi, bez obzira što govorio, odmah preko svojih ljudi zauzeo nekoliko ministarskih fotelja. Međutim, prema informacijama do kojih smo jučer došli, od pada Vlade nema ništa. Ni SDP-u ni SDA ni Narodnoj stranci Radom za boljitak ne pada na pamet povući svoje ministre. Redovito zasjedanje Vlade zakazano je za iduću sedmicu  i ona nastavlja s normalnim radom bez donedavnih odrednica “izvanredna sjednica” ili “hitna sjednica”.

Što se, međutim, događa iza kulisa? Međustranački  razgovori, bez obavještavanja javnosti o njima, dobivaju na intenzitetu, a dogovori o prevladavanju žestokih sukoba, svađa i sporova u kojima su padale teške riječi i optužbe se polagano prevladavaju. To, u svakom slučaju, nije baš po volji Draganu Čoviću i Fahrudinu Radončiću, šefovima HDZ-a i SBB-a, jer im remeti  neke kombinatorike vezane za opće izbore iduće godine, ali i njihove veze i dogovore s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, koji za sve loše u državi optužuje Federaciju, a najviše SDP i SDA. Čović nikada nije ni priznavao Vladu Nermina Nikšića i koristio je svaku priliku da je proglasi nelegalnom i nelegitimnom, a Radončiću nije uspjelo sukob između SDP-a i SDA dovesti do kraja, što je trebalo rezultirati povlačenjem jedne od te dvije stranke iz Vlade.
Na drugoj strani, SDP, koji ima predsjednika Vlade i još sedam ministra, i SDA s četiri svoja ministra polagano izlaze iz “tunela” i počinju skidati rukavice čime se i njihova tučnjava okončava. Uzgred rečeno, te dvije stranke su Nikšićevu Vladu do maja prošle godine službeno proglašavale najboljom i najučinkovitijom od svih ranijih.

Slobodni ministri

Već ima ozbiljnih signala i konkretnih naznaka da bi se ona mogla vratiti na stare staze i punom snagom i ubrzano rješavati probleme, prvenstveno ekonomske i socijalne. To najviše  ovisi o razvoju odnosa između SDP-a i SDA koji, kako doznajemo, sve više otopljavaju iako se to baš i ne vidi na sceni. Naši izvori kažu da su u posljednjih desetak dana “ratne sjekire“ zakopane i da specijalni timovi obiju stranaka glancaju detalje novih odnosa. Na obje strane se dolazi do konačnog zaključka da sukobi između SDP-a i SDA nikome nisu ništa dobro donijeli i da su najizravnije utjecali na pogoršanje ekonomske situacije u Federaciji. Ovdje se ne radi samo o kratkoročnim stranačkim interesima, nego o onim na duge staze, a vezani su za rezultate izbora iduće godine i onoga što poslije slijedi.Prema informacijama s kojima raspolažemo, moguće su određene personalne izmjene u sastavu Vlade. U njoj su sada ministri iz SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a.

 Lako je moguće da Ante Krajina i Vjekoslav Čamber, ministri iz HSP-a, iziđu iz Vlade jer je njihova  stranka u rasulu, a po tvrdnji njezinog dopredsjednika Josipa Perića, obojica su napustila HSP. To praktički znači da sada u Vladi imaju status slobodnih, odnosno neovisnih ministra i da, pojednostavljeno kazano, mogu na svoju ruku raditi što god hoće.Takav status ima dopremijer i ministar Desnica Radivojević nakon što je napustio SDA, pa je jasno da bi trojica neovisnih ministara bila zaista previše i zasigurno bi to utjecalo na rad i odlučivanje Vlade. HSP-ovo klupko se raspetljava pa je i Krajini i Čamberu poznato da   članovi ove stranke masovno napuštaju njezinog predsjednika Zvonka Jurišića.S druge strane, Stranka pravde i pomirenja Živka Budimira sve je jača i masovnija i polako, priznao to netko ili ne, postaje nezaobilazan politički čimbenik, a njezina multietičnost po sastavu članstva, principi na koje se oslanja i ono za što se bori donose joj sve veći broj simpatizera u gradovima.Naši izvori kažu da se u uskostranačkim, ali i međustranačkim razgovorima sve glasnije zagovara ulazak SPP-a u Vladu Federacije s dva ministra, tako da bi je sačinjavali SDP, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i Stranka pravde i pomirenja. Hoće li do toga doći, ovisi o procjeni i odluci Živka Budimira i njegovog tima. Svakako ne treba zaboraviti da je on i predsjednik Federacije i da bez njegovog potpisa nema ni smjena ni imenovanja ministara. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku