hamburger-icon

Kliker.info

Veliki poraz Borisa Johnsona : Odgođeno glasanje o sporazumu o Brexitu

Veliki poraz Borisa Johnsona : Odgođeno glasanje o sporazumu o Brexitu

20 Oktobra
02:43 2019

Britanski  parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om te parlament o premijerovu sporazumu neće danas glasati.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. oktobra.

Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.

Letwinov amandman odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu što bi se dogodilo da amandman nije prihvaćen sve dok se ne usvoji zakonski okvir koji to omogućuje.

Johnson neće više pregovarati s EU-om

BBC piše kako bi se novo glasanje o premijerovu sporazumu moglo održati u ponedjeljak, ovisno o odluci predsjednika donjeg doma, dok Reuters prenosi kako je Johnson najavio glasanje u utorak. 

Johnson je u subotu opet ponovio da neće tražiti novu odgodu. 

“Neću s EU-om pregovarati o novoj odgodi, niti me zakon na to tjera”, poručio je parlamentu, piše Reuters. 

“Svojim prijateljima i kolegama u EU-u ću reći isto ono što sam govorio svima ostalima u posljednjih 88 dana koliko služim kao premijer: nova odgoda je loša za ovu državu, Europsku uniju i demokraciju”. 

Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora “pridržavati zakona” i zatražiti od EU-a odgodu Brexita.

Johnson je kazao da će vlada iduće sedmice  predložiti zakonske prijedloge potrebne za britanski izlazak iz EU-a 31. oktobra.

Parlament će najranije u utorak glasati o Johnsonovu sporazumu.

“Rezultati glasanja o Letwinovu amandmanu bili su vrlo tijesni te se nadam da će zastupnici podržati sporazum velikom većinom”, rekao je Johnson.

Javio se EU

Europska komisija u subotu je “primila na znanje” rezultate glasanja britanskih zastupnika kojim se privremeno odgađa izjašnjavanje parlamenta o sporazumu o Brexitu te je od vlade premijera Borisa Johnsona zatražila informacije o sljedećim potezima.

“Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima”, tvitala je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, nedugo nakon događaja u britanskom parlamentu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku