hamburger-icon

Kliker.info

Veliki nisu završili posao : Ratovi na Balkanu još nisu završeni

Veliki nisu završili posao : Ratovi na Balkanu još nisu završeni

29 Augusta
04:59 2013
Prema pisanju najstarijeg britanskog magazina The Spectator, ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni jer su, navodno, društva u tom dijelu Europe zbog ratova 90-ih godina duboko podijeljea po etničkim linijama.U  autorskom tekstu britanskog putopisca Matthewa Parrisa navodi se da ‘na Balkanu još ništa nije gotovo’. ‘Prošle sedmice  vratio sam se s putovanja po Balkanu, gdje sam proputovao cijelu Srbiju, čak posjetio i mnoga sela u Albaniji, prošao kroz Crnu Goru prema Jadranu, bio u Hrvatskoj itd. I vidio sam dobro kako tamo stvari stoje i u kojem smjeru ide regija. Moje ocjena je da na Balkanu još nije sve gotovo. Tamo još nisu riješeni svi problemi’, smatra Parris. Objašnjava da je u razgovoru sa Srbima u Srbiji shvatio da oni baš i ne vole Engleze zbog bliskosti s Amerikom i zbog NATO napada iz 90-ih.

 ‘Sve to je nekada bilo područje Jugoslavije. Dok sam jednom prilikom sjedio u kafiću, počeo sam ćaskati s tamošnjim ljudima. Grupa mladih Srba odmah mi je rekla da mrzi Engleze, Tonyja Blaira, ali i kraljicu Elizabetu. S njima sam se donekle i složio u vezi ovo dvoje, pa smo onda prešli na normalniji razgovor’, piše ovaj Britanac i dodaje da većina Srba tvrdi da Srbija i Crna Gora nikada nisu trebale biti razdvojene u dvije države, napominjući da su oni ‘jedan narod’. ‘Mnogi Srbi misle da se Srbija i Crna Gora nisu trebale razdvajati. Smatraju da su 2006. godine Amerika i NATO podmitili Crnu Goru da održi referendum o odcjepljenju i da se zauvijek odvoji od Srbije. Smatraju da su svi izdali Srbiju. Čak su mi onda rekli da ne idem u Albaniju jer bih tamo mogao biti okraden ili čak i ubijen. Nisam im smio spominjati pitanje Kosova’, piše Parris u tekstu The Spectatora. Parris napominje da je tokom posjeta Albaniji shvatio da Albanci misle da njihova država nije potpuna bez Kosova.

 ‘Nisam okraden niti ubijen u Albaniji. Albanci žele uključiti Kosovo i njegov nacionalni i državni identitet. Rekli su mi da će Srbi s Kosova na kraju sami otići’, priča ovaj Britanac dodajući da se iznenadio kada je vidio da Crnom Gorom vladaju stranci. ‘Crna Gora mi uopće ne sliči na državu, iako Crnogorci imaju povijesni stav o vlastitom identitetu. To je vic od države koja više nalikuje jednoj uličnoj gužvi na malom putu prema Jadranskom moru. Infrastruktura im je izgrađena uz pomoć Europe, a Rusi im pokupovaše svu imovinu. Neke reklame na ulicama su samo na ruskom jeziku’, navodi se u tekstu. Napominje da je u razgovoru s mladim Crnogorcima shvatio da njima i nije baš drago što su postali neovisna zemlja jer, navodno, mnogi bi voljeli da su u zajednici sa Srbijom budući da su im zbog dolaska eura mnoge stvari postale mnogo skuplje.

 Tvrdi da na osnovu svoga promatranja Balkana misli da nijedna zemlja u tom djelu Europe nikada neće biti u pravom smislu riječi slobodna i nezavisna i da će uvijek biti pod nekim stranim silama. ‘Ako pričamo o budućnosti Balkana, to je zasigurno samo jedna od regija u Europi. Recimo, Crna Gora je uvijek bila pod kontrolom Rima, pa onda Venecije, Osmanlija, Austrije, Talijana i Srba i nikada neće biti neovisna, pa tako ni Balkan. A sada su svi pod hegemonijom Europe’, navodi ovaj britanski putopisac. Na kraju prognozira da će opet biti problema na Balkanu jer veliki imperiji nisu završili svoj posao u tom dijelu svijeta. ‘Možda su euro-federalisti i u pravu kada kažu da je Europska unija ili ‘imperij’ ili ‘ništa’. Imperiji će i dalje vladati i upravljati svijetom i zato mislim da će opet biti problema na Balkanu’, smatra Parris. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku