hamburger-icon

Kliker.info

Velika pobjeda malog čovjeka : Tuzlanska “Dita” nastavlja s radom, radnici oduševljeni !

Velika pobjeda malog čovjeka : Tuzlanska “Dita” nastavlja s radom, radnici oduševljeni !

30 Juna
19:44 2015

Dita41Skupština povjerilaca na današnjem sastanku dozvolila je nastavak rada tuzlanske fabrike deterdženata ˝Dita˝, a formiran je i novi odbor sastavljen od predstavnika tri banke, troje radnika i jedne inozemne firme. U nastavku rada, ˝Diti˝ je potreban strateški partner koji će kupiti ovu fabriku.

˝Povjerioci su pokazali razumijevanje prema radnicima koji su dokazali da znaju, mogu i žele raditi, te su prihvatili proizvodnju kroz stečajni postupak. ˝Dita˝ se mora očuvati kao cjelina, jer svaka djelimična prodaja npr. prodaja mašina i dijela imovine, predstavljala bi parcijalno uništavanje fabrike. Dug od 40 miliona KM nema veze sa strateškim partnerom, jer se kroz stečaj firma kupuje bez obaveza, plaćanjem kupoprodajne cijene koja se dogovori˝, pojasnio je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u ˝Diti˝, javlja anadolija.

Velika pobjeda malog čovjeka. Tako su radnici DITA-e doživjeli odluku Odbora povjerilaca da podrži pokrenutu proizvodnju. Traži se strateški partner, a očekuje se nastavak podrške kupaca.Dugo su radnici tuzlanske Dite čekali ovaj dan. Sa suzama su dočekali odluku o fabrici za koju se bore godinama.

Skupština je završena najbolje moguće što je moglo biti za Ditu. Skupština je jednoglasno dala podršku i dala nam zadatak da nastavimo dalje sa proizvodnjom. Izabrali smo odbor povjerilaca. Nastavljamo dalje raditi. Ovo je veliki dan, velika pobjeda za jednog malog čovjeka“, kazala je Emina Busuladžić, radnica Industrije deterdženata Dita Tuzla.

Ditine mašine jedine su te vrste na ovim prostorima, a ako se izuzmu, mogu se samo prodati u staro željezo. Stoga je usvojena najbolja moguća odluka, smatraju radnici.

Nema cijepanja Dite, nema izuzimanja mašina. Dita se može samo prodati strateškom partneru u cjelini. Svi su spremni da pomognu Ditu“, rekao je Dževad Mehmedović, sindikat radnika Industrije deterdženata „Dita“ Tuzla .

Pojedinačna prodaja narušila bi tehnološki proces, a time znatno umanjila vrijednost firme, a na taj način svi bi se manje namirili“, smatra Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik „Dita“ Tuzla.

Potraživanja od Dite su oko 40 miliona maraka. Potraživanja se ne mogu naplatiti od tekuće proizvodnje, već samo djelimično od prodaje fabrike strateškom partneru.

Ako neki povjerilac u potraživanju učestvuje sa 10 posto ako se firma proda za 10 miliona, on će naplatiti milion. Ako se proda za milion, naplatiti će 100.000. Znači, kroz stečaj se svi i namiruju djelomično, a svi se ne namiruju srazmjerno svojim portaživanjima“, rekao je Kunalić za  TV N1.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku