hamburger-icon

Kliker.info

Velika eskalacija u Iraku: Al-Qaedini ISIL militanti zauzeli Mosul drugi najveći grad u zemlji

Velika eskalacija u Iraku: Al-Qaedini ISIL militanti zauzeli Mosul drugi najveći grad u zemlji

11 Juna
07:51 2014

Mosul004Situacija u Iraku se znatno zakomplicirala – nakon grada Falluje, Ramadija i većeg dijela provincije Anbar, dobro naoružani militanti iz Al-Qaeidinog ogranka ISIL zauzeli su grad Mosul na sjeveru zemlje. O kolikoj operaciji se radi dovoljno govori podatak da je riječ o gradu s oko 1,6 milijuna stanovnika.Mosul, u blizini autonomne pokrajine Irački Kurdistan (koji se prema pojedinim izvorima ovih dana sprema proglasiti punu nezavisnost od Bagdada), se nalazi oko 400 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

Većina populacije su Arapi Suniti, uz asirsku i kurdistansku manjinu. Mosul je drugi grad po veličini u Iraku, odmah nakon Bagdada.”Grad Mosul je izvan kontrole države i sada je u milosti militanata”, potvrdili su danas iz iračkog ministarstva unutarnjih poslova. Napad je počeo tijekom noći, militanti iz ISIL-a zauzeli su sjedište lokalne vlasti. Gradski guverner, Atheel Nujaifi, nalazio se u zgradi u vrijeme napada, no uspio je pobjeći. Lokalne snage sigurnosti sukobile su se s militantima, no bez uspjeha. Početkom dana Nujaifi je pozvao sve građane da se suprotstave napadačima.

“Pozivam sve muškarce u Mosulu da čvrsto brane svoje zone od vanjskih napadača, da se osnuju narodni odredi putem provincijskog vijeća”, stajalo je u njegovoj izjavi. No, izvori s terena prenose kako su vladine snage bile poprilično demoralizirane, naročito kada su shvatili da su brojčano inferiorni. Svjedoci ističu kako je u gradu zavladao potpuni kaos. Mnogi su se odmah dali u bijeg. Militanti su prvo krenuli na zatvore u sklopu policijskih stanica gdje su navodno oslobodili preko 2,000 zatvorenika koji su bili osumnjičeni za terorizam.”Situacija u gradu je kaotična i nema nikoga da nam pomogne. Nema policije, nema vojske”, rekla je jedna kršćanska stanovnica Mosula u razgovoru za AFP.

Irački premijer Nouri al-Maliki pozvao je parlament da proglasi izvanredno stanje u zemlji. No, pitanje je što će vlasti u Bagdadu moći učiniti u ovom trenutku – činjenica je kako nisu uspjeli vratiti kontrolu ni nad Fallujom koja  se nalazi na svega nekoliko desetaka kilometara od Bagdada.Militanti su u Mosulu također tijekom današnjeg dana zauzeli i zračnu luku te sve TV stanice. Izvori prenose kako su vojska i policija pobjegli sa svojih lokacija. Ovo je katastrofalna situacija za vladu u Bagdadu i premijera Malikija jer zauzimanje Mosula prijeti raspadom zemlje, a u najgorem scenariju formiranje Al-Qaedine Islamske države.

Dakako, biti će važno analizirati ovu situaciju – zašto se ovakav kaos sada događa u Iraku i koliko to ime veze s činjenicom da je Maliki, kojeg se nekoć smatralo američkom marionetom, danas puno bliži Teheranu nego Washingtonu, a i odnosi s Damaskom i Moskvom su postali izuzetno dobri. Nadalje, nemojmo zaboraviti kako ista teroristička organizacija ISIL u isto vrijeme ratuje i u Siriji, a tamo SAD sve intenzivnije podupire opoziciju, unatoč činjenici da u njoj sudjeluju i teroristički elementi.

Tisuće stanovnika, baš kao i nakon zauzimanja Falluje od strane Al-Qaede u siječnju ove godine, napuštaju Mosul. Neki bježe samo s plastičnim vrećicama, drugi guraju kolica. Humanitarna kriza već se stvara.
Maliki se obratio iračkom narodu danas putem državne televizije te je pozvao na mobilizaciju svih državnih resursa u borbi protiv terorizma. Također je pozvao sve muškarca da se dobrovoljno prijave u redove iračke vojske.”Moramo uložiti sav napor, civilni i službeni, u suočavanju s ovim strašnim napadom na Irak”, poručio je Maliki te pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu, UN i Arapsku Ligu.

Ranije ovog tjedna irački parlament je rekao kako je započela “strana invazija” na Irak od strane terorističkih skupina. Drugim riječima, počeo je “sirijski scenarij” koji je već dugo vremena bio u pripremi. Zadnje vijesti govore kako je u velikim dijelovima Mosula prekinuta struja, voda i telefonske linije. U roku od 24 sata, nakon nekoliko dana borbi za kontrolne točke u okolici grada, Al-Qaeda je bacila grad od 1,6 milijuna ljudi natrag u kameno doba.Informacije govore o općem kaosu – najmanje 20 turskih vozača kamiona je oteto kod elektrane u Mosulu, prenose turski mediji.

Američka vojska, dok se nalazila u Iraku, nazivala je Mosul zadnjim bastionom Al-Qaede – što donekle objašnjava zašto je grad tako brzo pao. Peta kolona unutar samog grada očito je bila dovoljno snažna da odradi ključni dio posla kada su militanti počeli ulaziti u grad.Sektaška dimenzija konflikta također je prisutna, Irak je većinski šijitska zemlja, a aktualnu vladu u Bagdadu mnogi nazivaju “šijitskom vladom”. Suniti već dugo vremena prosvjeduju te tvrde kako ih vlasti u Bagdadu marginaliziraju. Ti prosvjedi su prerasli u oružane sukobe i to je bilo i više nego plodno tlo za ulazak Al-Qaede.

Pitanje je koju će stranu u ovoj eskalaciji zauzeti SAD. Naime, Obamina administracija je još prije svega 6 mjeseci slala dodatno naoružanje iračkoj vojsci. No, u međuvremenu se jako puno toga promijenilo, kako u Bagdadu tako i u cijeloj regiji. Došlo je do znatnog zahlađenja između SAD-a i sunitskih monarhija u Zaljevu, zbog činjenice da SAD nije izveo invaziju na Siriju, a centri kao što su Rijad, Doha (ali i Ankara) na to su računali kao na sigurnu stvar. Nema uopće sumnje da su isti centri uvelike angažirani u ovoj ofenzivi protiv Bagdada te za Irak spremaju sirijski scenarij.

SAD još nisu ni sami na čisto koga bi ovdje trebali podržavati, no može se pretpostaviti da će se pokušati ne zamjeriti naftnim monarhijama. Štoviše, iračka vojska je učinila stratešku pogrešku što nisu žešće reagirali kada je pala Falluja. SAD je tu također odigrao ulogu jer su izvršili pritisak na Bagdad poručujući im da ne kreću silom na militante jer bi to moglo dovesti do građanskog rata. Napad na Falluju zasigurno bi bio brutalan i civilne žrtve bi bile neizbježne, ali možda se tada mogao izbjeći ovakav scenarij, tj. pad Mosula.

Bagdad je sada u ogromnim problemima, a kako sirijska vojska u susjedstvu napreduje protiv militanata, isti bi mogli preći granicu i pridružiti se suborcima na iračkom frontu jer iračka vojska, kao i vlast, daleko je slabija (unatoč svom američkom naoružanju) od kompaktne sirijske osovine predsjednik-vojska. Samim time možda ćemo svjedočiti izbijanju rata u Iraku koji bi mogao biti još i krvaviji nego ovaj u Siriji.

U konačnici, ostvaruje se najgori scenarij na kojeg su neki upozoravali već prvih dana sukoba u Siriji – ako se strane sile umiješaju u ove konflikte svojim potporama, što su i učinile, ovi sukobi će uskoro rasplamsati i zahvatiti će cijelu regiju. Situacija je na rubu i u Libanonu, tenzije su velike u Jordanu, Saudijska Arabija također je u strahu da će ekstremisti krenuti u rušenje poredaka za koje zasigurno drže da su anti-islamski. I Turska bi teško izbjegla veliku eskalaciju. Ako se stvari nastave kretati ovim putem opći rat na Bliskom istoku je jako blizu.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku