hamburger-icon

Kliker.info

Veličanstven primjer međuvejerske tolerancije: Svećenik na ajetima Kur'ana položio zakletvu da će svoju ljubav dijeliti svima

Veličanstven primjer međuvejerske tolerancije: Svećenik na ajetima Kur'ana položio zakletvu da će svoju ljubav dijeliti svima

05 Aprila
05:47 2017

Jedinstven primjer međuvjerske tolerancije, u kojoj je učestvovao imam iz BiH, zabilježen je u Americi.Svećenik luteranske crkve Christopher Hanley od koje je džemat “Sabah” iz Chicaga nedavno kupio crkvu za džamijske potrebe u Franklin Parku u međuvremenu je dobio novi angažman u Toledu (Ohio).Zbog toga je morao svoju svećeničku zakletvu dati u prisustvu biskupa i drugih nadređenih. Ali, tu ne bi bilo ništa neobično da se svećenik nije opredijelio za posebnu zakletvu.

Naime, po prvi put u luteranskoj tradiciji, jedan imam, a riječ je o dr. Senadu ef. Agiću, imamu džemata Sabah, imao priliku da kao predstavnik islamske tradicije uzme udio u ceremoniji.Ef. Agić je navođenjem ajeta iz Kur'ana pozvao zaređenog pastora da se obaveže da će u svećeničkoj praksi svoju ljubav i pažnju usmjeravati prema svima, bez obzira na njihovu vjersku ili rasnu pripadnost.

Efendija Agić je pročitao ajete sure An-Nisa‘ (Žene) u kojem se navodi:

– I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama, bližnjim, i komšijama daljnjim, i drugovima, i putnicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu. (Ku'ran 4:36)

Zamolio je za Božju milost i podršku u premoštavanju razlika među vjerama, te da gradi zajednicu u kojoj svi zajedno možemo napredovati.

(Kliker.info-BP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku