hamburger-icon

Kliker.info

Veležova “Crvena noć” u Americi : Rođeni su bili i ostali faktor spajanja a ne razdvajanja (FOTO,VIDEO)

Veležova “Crvena noć” u Americi : Rođeni su bili i ostali faktor spajanja a ne razdvajanja (FOTO,VIDEO)

28 Aprila
10:08 2019

Tradicionalno, 15-o po redu druženje članova i simpatizera Fudbalskog kluba Velež iz Mostara , iz svih dijelova Sjeverne Amerike, ponovo je održano u najvećem gradu američke države Kentucky, Louisvilleu.

Kao i prošle godine “Crvena noć” je upriličena u Cafe Jokeru, kultnom okupljalištu Bosanaca i Hercegovaca u rodnom gradu Muhameda Alija , a druženje rođenih . trajalo je po starom dobrom običaju, sve do jutarnjih sati posljednje aprilske nedjelje.

Pamtljivo dvodnevno druženje zaključeno je tako “jednoglasnom aklamacijom ” da i naredno okupljanje bude na istom mjestu za godinu dana, pošto je zaključeno da su organizatori tradicionalne sportko-kulturne manifestacije humanitarnog  karaktera,  predvođeni Anelom Vlahovićem, Nubuvetom -Bubom Hadrovićem, Fazlijom Vejzovićem i Suadom Tucakovićem, i ove godine opravdali očekivanja gostiju iz St. Louisa, Chicaga, Nashvilla, Pittsburgha, Cincinnatija, San Josea, Jacksonvilla…

Podržan je također i nastavak održavanja okruglih stolova i tribina posvećenih antifašističkoj tradiciji FK Velež, pošto je jučer održani pilot projekat položio prijemni ispit i delegirao sličnu temu i za narednu godinu.

Uvodničari okruglog stola pod nazivom ” Antifašistička tradicija Veleža u kiontekstu reintegracije Mostara i BiH “, bili su profesor istorije na Univerzitetu Bellarmine dr. Fedja Burić i jedan od utemeljitela Crvene noći Za područje Sjeverne Amerike Buba Hadrović.

Tokom dvodnevne rasprave u kojoj su učestvovali Midhad Bajgorić, Tanja Medić, Enis Muminović, Suad Džuma- Mahić, Lidija Rećko, Muhamed- Hamica Lizde, Amar Smailhodžić, Suad Tucaković, Semir Juklo , Ibraga Hasić…, naročito i u više navrata je istaknuta činjenica da FK Velež i njegova antifašistička tradicija mogu biti možda i presudni faktor spajanja i društveno kohezivni korektiv ponašanja na bosanskohercegovačkoj političkoj i društvenoj sceni.

Aplauzom je dočekana najava da će putem priloženog referata u radu okruglog stola učstvovati i akdemik Gradimir Gojer koji je u svom tekstu posebno naglasio da je svako svođenje simbola Mostara na isključivo sportski aspekt djelovanja, pogubno i da je pozicija i misija FK Velež vezana za široku i masovnu mobilizaciju svih Mostaraca ma na kojem kraju svijeta živjeli, ma koji vjerski i politički svjetonazor upražnjavali.

“Velež mora biti i ostati nadnacoionalno, nadvjersko, bitno komunalno okupljalište ljudi čijim krvotokom teče progresivna krv, kao kemija snažnog okupljanja i oponencije svakom obliku razdvajanja.

Jednostavno, Velež mora ostati i dalje prepoznatljiv po duhu integracije, a oponentno razaranju svakog oblika zajedništva i temeljne sportske i svake druge harmonije. To je Velež budućnosti, zatemeljen na svojoj revolucionarno postiranoj prošlosti”, napisao je u svom tekstu Gradimir Gojer.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Lidija Rečko
    Lidija Rečko 29 Aprila, 20:19

    Prelijepo držuženje, sa mnogima se nisam vidjela preko 30 godina, dugo ću u ❤️ nositi ovu noć CRVENA NOĆ VELEŽ u sjećanju, jer svi smo mi raja koju ista ljubav spaja

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku