hamburger-icon

Kliker.info

Velahavle: Počinje rat za hrvatski entitet u BiH

Velahavle: Počinje rat za hrvatski entitet u BiH

07 Jula
21:45 2008

Tri hiljade bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz BiH se samoorganizovalo i spremni su otići da ratuju za Izrael protiv islamskih terorista i brane ovu zemlju od moguće agresije Irana, a sve kako bi obezbijedili podršku Izraela u međunarodnim političkim krugovima za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH, saznaje "Fokus".

– Već smo stupili u kontakt s predstavnicima Kabineta predsjednika Izraela, Šimona Pereza, preko Alternativne vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i poslali smo mu pismo u kojem mu nudimo našu pomoć u borbi protiv islamskih terorista, a za uzvrat samo tražimo da Izrael pred Savjetom bezbjednosti UN i ostalim međunarodnim institucijama pokrene pitanje hrvatskog entiteta u BiH – kaže za "Fokus" jedan od vojnika koji je spremam da ode u Izrael ali nije htio da ga imenujemo.

On kaže da su hrvatski vojnici već dobili odgovor od predsjednika Izraela Pereza, koji im se obratio preko svojih predstavnika u BiH, i poručio da prihvata ponudu hrvatskih veterana iz BiH.

– U njegovoj poruci se navodi da je Izraelu dobrodošla svaka vojna pomoć u borbi protiv islamskog terorizma i da će zauzvrat vrlo rado pokrenuti pitanje osnivanja hrvatskog entiteta u BiH u svim međunarodnim krugovima – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima bivši pripadnici HVO iz BiH više nisu mogli da sjede skrštenih ruku i da gledaju kako Federacija minimizira Hrvate u BiH i odlučili su da se obrate za pomoć Izraelu kao zemlji s najjačim političkim lobijem.

– Kada ćemo se uputiti u Izrael ne mogu vam reći baš tačno ali to će se desiti sigurno u narednih par mjeseci. Posebno nas raduje činjenica da je ova inicijativa podržana od mnogih hrvatskih političara kako u BiH tako i u matici Hrvatskoj a podršku nam je pružio i naš nevladin sektor – istakao je naš sagovornik.

Leo Pločkinić, predsjednik Alternativne vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne kaže da je i nevladin sektor i Alternativna vlada podržala ovakvu inicijativu vetarana HVO i dodaje da je Izrael važna karika u međunarodnim političkim krugovima, pa bi njihova podrška bila od velikog značaja za Hrvate u BiH.

– Mi u Alterantivnoj vladi Herceg Bosne izašli smo u susret našim veteranima i pomogli im da pošalju pismo predsjedniku Izraela, Šimonu Perezu. Poznato je da Izrael ima velikih problema sa islamskim teroristima, a kako sada stvari stoje i BiH bi uskoro moglo da to isto doživi. Zato smo spremni na svaki način pomoći našim veteranima kako bi otišli u Izrael i obezbijedili njihovu podršku za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH – kaže Pločkinić.

Gostimir Popović, vojno-politički analitičar, kaže da ga ne čudi ovakva inicijativa veterana HVO iz BiH, jer je ipak jevrejski lobi najjači u svijetu i s njim obezbjeđuju bezbjednost Izraelu.

– Izrel se već stotinama godina bori protiv islamskog terorizma i u toj borbi ne bira sredstva. Njima je uvijek potrebno vojnika i mislim da će vrlo rado prihvatiti ponudu veterana HVO – tvrdi Popović.

On kaže da, ako Izrael ponudi svoju pomoć Hrvatima u BiH, za osnivanje trećeg entiteta, to će biti veliki plus za hrvatsku zajednicu u BiH. Ali, Hrvati u BiH moraju znati, ističe Popović, da svoj enitete mogu graditi samo u Federaciji BiH, a nikako pomišljati da uzimaju i neki dio RS.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku