hamburger-icon

Kliker.info

Vehid Šehić : Političke stranke zloupotrebljavaju ankete, a volja građana pokazat će se na izborima

Vehid Šehić : Političke stranke zloupotrebljavaju ankete, a volja građana pokazat će se na izborima

10 Avgusta
17:09 2014

vehid-sehic3Rezultati ankete koju je radila agencija „Ipsos“ za potrebe Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) krajem juna 2014. godine izazvali su različite reakcije kako političara tako i analitičara. Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH i predsjednik  Foruma građana Tuzle smatra da rezultate predizbornih anketa ne treba prihvatiti apsolutno na način kako se to vrlo često zloupotrebljava od političkih stranaka, piše bh. novinska agencija Patria.

– Moram reći da se ankete naručuju i što je pogubno naručuju se čak i rezultati što može biti jedna vrsta pritiska na građane/birače odnosno manipulacija biračima. Anketa kao anketa ne mora održavati istinsku izbornu volju građana BiH, ali će u tom trenutku reći šta misle. Međutim, stvarna izborna volja, javno mnijenje pokazuje se na dan izbora – kaže Šehić.S obzirom na situaciju u političkom životu BiH, a posebno pred oktobarske Opće izbore, Šehić smatra da se ankete mogu koristiti i na način stvaranja lažne slike o snazi pojedinaca ili političkih subjekata.

– Mi smo i dosad imali i u ranijim periodima ankete koje su upućivale na ubjedljivu pobjedu jedne stranke, a onda je ona na tim izborima doživjela možda ubjedljivo loše rezultate. Prema nekakvim analizama, postoji osnovana sumnja da se rezultati naručuju kojima se može manipulisati prema neodlučnim biračima – kaže Šehić.Ono što je još čudnije je da Nacionalni demokratski institut podatke dostavio političkim subjektima, ali bez namjere objavljivanja rezultata u javnosti. Druga stvar koja stvara određenu konfuziju je da su ispitanici sami predlagali imena. Iako Šehić nije vidio rezultate ankete NDI-ja, smatra da je takav pristup ipak neozbiljan.

– To je jedna vrsta neozbiljnog pristupa anketiranju, isto kao na cesti. Ona ništa ne znači da bi čovjek došao do zaključka. Ovo liči kao na sudu rekla-kazala – smatra Šehić dodajući da je ispitivanje javnog mnijenja vrlo ozbiljan posao.- Niko to u BiH ne radi na pravi način, naučno. Ipak smatram da birači razmišljaju na dan izbora, a tu se malo kalkuliše sa rejtingom političkih subjekata – kaže Šehić za Patriu.S druge strane, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u intervjuu za „Dnevni avaz“ također se osvrnuo na rezultate predizbornih anketa prema kojima se DF dobro kotira.- To može biti varljivo. I to iz dva razloga. Prvi je veliki broj ljudi koji nisu odlučili za koga će glasati kao i onih koji to neće da kažu. Jasno vam je da taj procenat može preokrenuti situaciju – kazao je Komšić. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku