hamburger-icon

Kliker.info

Vazdušni udari postali djelotvorni : Borci Islamske države povlače se iz Kobanija (Video)

Vazdušni udari postali djelotvorni : Borci Islamske države povlače se iz Kobanija (Video)

08 Oktobra
15:50 2014

Kobani11Uslijed napada koalicije predvođene SAD-om, borci grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) povukli su se na rubove sirijskog grada Kobanija na granici sa Turskom.”Oni su sada izvan grada Kobanija. Granatiranja i bombardiranja bila su vrlo efikasna i kao rezultat toga, ISIL je potisnut sa svojih pozicija,” izjavio je Idris Nassan, zamjenika ministra vanjskih poslova okruga Kobani za Reuters.”To je njihovo najveće povlačenje od ulaska u grad i možemo smatrati ovo kao početak njihovog konačnog povlačenja s tog područja”, dodao je Nassan.Međunarodna koalicija predvođena SAD-om izvela je u srijedu nove zračne napade na pripadnike ISIL-a u Kobaniju.Nakon zračnih napada, oblak gustog crnog dima pojavio se iznad brda na istočnoj strani grada, javio je novinar francuske novinske agencije koji izvještava sa turske strane granice.

Kanada odobrila zračne udare

Prethodno su kanadski zastupnici odobrili vladine planove za slanje borbenih zrakoplova u Irak, gdje će sudjelovati u zračnim udarima predvođenim SAD-om protiv pripadnika ISIL-a tijekom najviše šest mjeseci.Članovi parlamenta podržali su tu misiju sa 157 glasova za i 134 protiv. Rezultat glasovanja nije bio upitan, budući da vladajući konzervativci imaju većinu.Dvije glavne oporbene stranke usprotivile su se misiji, priopćivši da premijer Stephen Harper nije dao dovoljno detalja te da bi mogao uvući zemlju u dugotrajni rat.Harper je obećao da Kanada neće slati kopnene snage protiv ISIL-a, te upozorio da bi njihovi pripadnici, ako ISIL ne bude zaustavljen, mogli izvršavati napade diljem svijeta, uključujući i Kanadu.Obavještajna skupina SITE priopćila je kako je navodni borac ISIL-a koristio društvenu mrežu Twitter da pozove na napade na Kanadu.

UN traži međunarodnu akciju

Međunarodna zajednica morala bi hitno djelovati i spasiti Kobani, sirijski grad na granici s Turskom koji će uskoro pasti u ruke skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), poručio je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.”Svi duboko žalimo zbog toga što se Islamska država našla u prilici da zauzme grad koji se tako hrabro branio, ali uskoro će pasti. Moramo odmah djelovati. Međunarodna zajednica ima obvezu da ga obrani i ne smije dopustiti da taj grad padne u ruke Islamske države”, rekao je De Mistura, a prenosi France-Presse.

(Kliker.info-AJ)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku