hamburger-icon

Kliker.info

“Važan događaj za sve u BiH” : Danas rezultati popisa iz 2013. godine

“Važan događaj za sve u BiH” : Danas rezultati popisa iz 2013. godine

30 Juna
08:10 2016

popis7Agencija za statistiku BiH danas u 11 sati prezentiraće rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.godine i tako ispoštovati rok koji je određen u Zakonu o popisu stanovništva.

Rezultat Popisa objaviće se na osnovu Zakona o popisu iz svih oblasti za koja su prikupljani podaci.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, kao rok za objavu rezultata popisa određen je 1. juli, ali iz Agencije za statistiku BiH najavljeno je da će 30. juna, biti objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva.

Iz Agencije za statistiku BiH navode da je “ovo važan događaj za sve u BiH”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su prošle sedmice zaključke kojima se ne prihvata, kako su rekli, “nezakonita i štetna odluka o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić”.

Prema ovim zaključcima, organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i koji neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Jukić je, nakon niza bezuspješnih pokušaja da se usaglase stavovi, 18. maja donio odluku o jedinstvenoj metodi za obradu podataka popisa iz 2013. godine kako bi rezultati bili objavljeni do finalnog roka – 1. jula.

Direktor Agencije za statistiku rekao je kako je odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama te da će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Jukić je ranije odbacio navode da je Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nezakonita, prezentirajući svoje stavove i na hitnoj sjednici Predstavničkog doma 15. jula.

Tada je naglasio da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, dodajući da je odluku donio s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, ističući da je odluka donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO), što su tokom posjete BiH potvrdili predstavnici ove organizacije.

(Kliker.info-BHRT)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku