hamburger-icon

Kliker.info

“Važan dan za cijelu Ameriku” : Savjetnici FDA podržali upotrebu vakcine protiv COVID-a 19 u SAD

“Važan dan za cijelu Ameriku” : Savjetnici FDA podržali upotrebu vakcine protiv COVID-a 19 u SAD

11 Decembra
05:55 2020

Savjetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je, ubjedljivom većinom glasova, podržao hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije “Pfizer”, čime je otvoren put da američki regulatorni organi odobre vakcinaciju protiv Covid 19 koji je u Americi odnio više od 285.000 života.

Sa 17 glasova za, 4 protiv i jednim uzdržanim, vladini savjetnici zaključili su da je vakcina Pfizera  njegovog nemačkog partnera “BioNTecha” po svemu sudeći bezbjedna i djelotvorna za hitnu upotrebu kod odraslih i tinejdžera, starih 16 godina i više.

Očekuje se da Uprava za hranu i lijekove odobri vakcinu najranije u petak ili subotu.

Upotreba vakcine je podržana uprkos pitanjima pokrenutim poslije alergijske reakcije kod dvije osobe koje su je primile ranije ove sedmice u Britaniji.

Uprkos nepoznanicama, u hitnim situacijama “pitanje je da li znate dovoljno”, rekao je Paul Offit, član odbora iz dječje bolnice u Filadelfiji koji je zaključio da potencijalne prednosti vakcine nadmašuju njene rizike.

 

Komesar FDA Stephen Hahn  prethodno je rekao da je sastanak odbora “važan dan za cijelu Ameriku” i naglasio da se nada da će dovesti do okončanja pandemije i povratka “normalnijem i zdravijem životu”.

Dodao je da ima potpuno povjerenje u “našu procjenu bezbjednosti i efikasnosti vakcine” i da bi u to trebalo da bude uvjerena i američka javnost.

U slučaju odobrenja vakcine, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

 

Vojni ljekari takođe će biti među prvima koji će primiti  vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom “dan, dva” pošto Uprava za hranu i lijekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Uprava za hranu i lijekove razmatraće zahtev  za hitno odobrenje vakcine u trenutku kada u SAD od koronavirusa dnevno umire i do tri hiljade ljudi.

Vakcina  je  već  odobrena u Velikoj Britaniji gdje je u utorak vakcinisana prva osoba, a istu vakcinu je kasnije odobrila i Kanada.

Ova vakcina daje se u dvije doze u razmaku od tri sedmice , a potrebno joj je posebno skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku