hamburger-icon

Kliker.info

Vasvija Vidović , advokatica uhapšenog Orića : Bojim se da bi Naser Orić mogao biti izručen Srbiji

Vasvija Vidović , advokatica uhapšenog Orića : Bojim se da bi Naser Orić mogao biti izručen Srbiji

16 Juna
16:59 2015

VasvijaV1Jako sam zabrinuta da bi Nasera Orića švajcarske vlasti mogle izručiti Srbiji jer su Srbi sposobni i spretni u lobiranju, kazala je Vasvija Vidović advokatica Nasera Orića za bh. novinsku agenciju Patria.

– Znam za pojedine osobe koje su u Haškom tribunalu bili osvjedočeni lobisti. Postoje lobisti koji rade u interesu izručenja, ne prepuštaju stvar slučaju i u uredu Haškog tužioca i u uredu švajcarskog tužioca. Pogledajte kako je brzo reagovao švajcarski tužilac da izda saopćenje da su oni u posjedu nečega što nije suđeno u Hagu – navodi Vidović.

Pojašnjava da je za takvu tvrdnju trebala velika analiza da se dođe do bilo kakvog zaključka.

– To je jedan postupak koji je trajao pet godina, da bi on za 24 sata kazao za šta mu nije suđeno. Pogledajte optužnicu i član 4. gdje se spominje Zalazje, ali tada je tužilac našao dokaze da se nije radilo o civilima već o vojnim žrtvama koji su bili legitimna vojna meta – pojašnjava Vidović.

Ona je u razgovoru za Patriju kazala da je glavni državni tužilac Goran Salihović morao znati za ovaj  slučaj.

– On cijelo vrijeme učestvuje u dogovoru, uređuje odnose između tužilaštva Srbije i BiH i daje dobre ocjene o toj saradnji. Postoji sporazum koji je potpisan i za čiju se navodno primjenu bori, po kome je određeno da će mjestom nadležan tužilac biti onaj tužilac gdje živi okrivljeni odnosno osumnjičeni. Ako to prevedemo na slučaj Orić to bi bila BiH i sarajevski tužilac  – kaže Vidović.

U istom tom sporazumu, prema njenim riječima, postoji odredba da je u roku od tri mjeseca tužilac trebao pribaviti podatke od Državnog tužilaštva Srbije koji postupci i koje istrage se vode u Srbiji u kojoj su fazi i tražiti dostavljanje te dokumentacije.

– Drugim riječima, preuzimanje tih predmeta. Da je on to uradio do ove situacije ne bi došlo. Ja ne znam zbog čega to nije urađeno i onda zašto će im uopće ta saradnja ako će naše građane vijati po bijelom svijetu. Pođimo od Jovana Divjaka, Ejupa Ganića, Nasera… Čemu služe ti dogovori izuzev da srpske vlasti dobiju na vremenu – kaže Vidović dodajući da Srbi mnoge stvari razriješe svojom spretnošću u diplomatiji, a još češće u zamajavanju naših ljudi koji učestvuju u tim pregovoirma i koji se ne drže dovoljno pravila struke.
Goran Salihović ignoriše sve zahtjeve odbrane. Ja sam mu poslala upit kojim tražim da me u vezi s tim protokolom izvijesti o stanju tog predmeta u Sarajevu, uopće mi nije dogovorio. On misli da je to moguće, to po zakonu nije moguće.

Komentirajući odnos švajcarskih vlasti prema BiH što još uvijek nisu odgovorili Ministarstvu pravde na zvanični upit oko hapšenja bh. državljanina Nasera Orića, Vidović je kazala da je i čudan i nekorektan.

– Radi se o tome da to nije ni u skladu sa diplomatskim odnosima. Ali kako će i odgovoriti, ja sam vidjela materijal koji je dostavljen iz Srbije iz čega se vidi da je u skladu sa potjernicom koja je brisana – otkriva Vidović navodeći da se Orić još nije javio porodici niti su mu dodijelili advokata već su iz Sarajeva reagirali i angažirali advokata.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku