hamburger-icon

Kliker.info

Vapaj Aylanovog oca: Neka se smrt izbjegle djece ne ponovi

Vapaj Aylanovog oca: Neka se smrt izbjegle djece ne ponovi

04 Septembra
06:21 2015

bracakurdi222Otac trogodišnjeg sirijskog dječaka čije je beživotno tijelo pronađeno na turskoj obali je kazao kako želi da se međunarodna pažnja posvećena njegovoj pogibiji usmjeri na sprečavanje sličnih nesreća.Abdullah Kurdi govorio je u četvrtak ispred mrtvačnice gdje leže tijela njegovih sinova Aylana (3) i Galipa (5) te supruge Rehan.

”Želimo da svjetska pažnja bude usmjerena na nas kako bi mogli spriječiti da se isto dogodi drugima. Neka ovo bude posljednji takav događaj”, rekao je Kurdi, a prenosi Reuters.

Abdullah Kurdi je rekao za radio Rozana sirijske opozicije da su njegovi sinovi i supruga umrli na njegovim rukama, jedno po jedno, prenosi kanadski list The Globe and Mail.Rekao je da je platio 4.000 eura za četiri mjesta na čamcu od pet metara, na kojem je bilo 12 izbjeglica.Putovali su na Kos, grčko ostrvo udaljeno 20 kilometara.

”Kada smo se udaljili od turske obale, Bože moj, kakvi talasi, umrli smo. Turčin [krijumčar] je skočio u more, onda je naletio talas i prevrnuo nas. Držao sam sinove i ženu na rukama dok smo se pridržavali za čamac. Ostali smo tako jedan sat. Onda je prvi sin umro pa sam ga pustio kako bih pomogao drugom. I on je preminuo, pa sam i njega ostavio kako bih pomogao njegovoj majci, ali je i ona umrla… Šta da radim… Tri sata sam čekao da dođe obalna straža. Prsluci za spasavanje koje smo nosili su bili lažni.”

REFILE - CORRECTING BYLINEATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH OR INJURYA young migrant, who drowned in a failed attempt to sail to the Greek island of Kos, lies on the shore in the Turkish coastal town of Bodrum, Turkey, September 2, 2015. At least 11 migrants believed to be Syrians drowned as two boats sank after leaving southwest Turkey for the Greek island of Kos, Turkey's Dogan news agency reported on Wednesday. It said a boat carrying 16 Syrian migrants had sunk after leaving the Akyarlar area of the Bodrum peninsula, and seven people had died. Four people were rescued and the coastguard was continuing its search for five people still missing. Separately, a boat carrying six Syrians sank after leaving Akyarlar on the same route. Three children and one woman drowned and two people survived after reaching the shore in life jackets. REUTERS/Nilufer Demir/DHAATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY. TEMPLATE OUT

”Moja supruga je moj svijet. Bože, sada nemam ništa. Ne razmišljam uopšte o tome da se ponovo oženim niti da imam više djece…Gušim se, ne mogu da dišem. Umrli su na mojim rukama”, kazao je Kurdi kroz jecaje.

Kurdi želi ukopati svoju porodicu u sjevernom sirijskom gradu Kobaniju, gdje se vode žestoke borbe kurdskih snaga i boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

Planirali izbjeći u Kanadu

Fotografija beživotnog tijela Aylana, na obali jednog od najpopularnijih turskih ljetovališta, izazvala je bijes i zgražavanje širom svijeta i dala ljudsko lice hiljadama očajnih izbjeglica koje se odlučuju na riskantno putovanje morem kako bi stigli u Evropu.

Kanadski list National Post javlja da je porodica Kurdi planirala izbjeći  u Kanadu, gdje žive njihovi rođaci.

”Čula sam vijest jutros u pet”, kazala je Tima Kurdi, sestra Abdullaha Kurdija, frizerka koja živi u Vancouveru više od 20 godina.

O tragičnoj vijesti obavijestila ju je supruga jednog od njene i Abdullahove braće.

“Nazvao ju je Abdullah i samo uspio izustiti da su mu sinovi i supruga mrtvi”, rekla je Tima.

Abdullah Kurdi, njegova supruga i dvojica sinova kanadskim vlastima su poslali zahtjev za useljeničku vizu koja je u junu odbijena jer je došlo do komplikacija oko zahtjeva iz Turske, rekla je Teema za kanadski list.Ona je kazala da UNHCR nije htio da ih registruje kao izbjeglice, kao i hiljade drugih sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Turska vlada im potom nije izdala izlazne vize.

Također, kako javlja The Globe and Mail, UNHCR se ne miješa u pojedinačne zahtjeve za sponzorstvo, poput onoga koji je podnijela porodica Kurdi. Oni su se prijavili za kanadsku vizu G5, što znači da je petero Kanađana podržalo njihov zahtjev.

“Pokušala sam im poslati novac za put u Kanadu. U prikupljanju su mi pomogli prijatelji i susjedi, no nismo ih uspjeli izvući i zato su krenuli brodom”, rekla je Tima Kurdi.

“Dok su bili u Turskoj plaćala sam im i rentu, a način na koji se u toj zemlji odnose prema Sirijcima je strašan”.

S druge strane, Reuters podsjeća kako je Turska dobila pohvalu međunarodne zajednice, jer je od početka sirijskog građanskog rata u martu 2011. primila dva milona izbjeglica, potrošivši  gotovo šest milijardi dolara na njihovo zbrinjavanje, a od međunarodne zajednice je primila 400 milliona dolara.

Vlasti su u više navrata upozoravale da su iscrpile sve svoje kapacitete i resurse, zbog čega se hiljade sirijskih izbjeglica odlučuju na opasno putovanje nesigurnim plovilima prema Grčkoj, nastojeći ući u Europu.Uz članove Abdullahove porodice smrtno je stradalo najmanje 12 osoba, većinom sirijskih izbjeglica.Oni su u dvije brodice s još desetak osoba zaplovili iz Bodruma prema Grčkoj.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku