hamburger-icon

Kliker.info

Vanredno stanje u narednih 30 dana : Slovenija proglasila epidemiju koronavirusa

Vanredno stanje u narednih 30 dana : Slovenija proglasila epidemiju koronavirusa

19 Oktobra
05:40 2020

Vlada Slovenije zvanično  je sinoć  proglasila epidemiju korona virusa.

Premijer Slovenije Janez Janša prethodno je na Twitteru najavio da će epidemija biti proglašena za teritoriju cijele Slovenije i da će trajati 30 dana, počevši od ponedjeljka, prenosi slovenačka agencija STA.

U Sloveniji je udio pozitivnih rezultata u ukupnom broju testiranih uzoraka prvi put premašio 19 odsto, nakon što je virus potvrđen u 726 slučajeva među 3.765 testova, prenosi STA.

To znači da broj aktivnih slučajeva covida-19 u Sloveniji u ovom trenutku iznosi 6.651, dok je virus od početka pandemije potvrđen kod 13.151 ljudi.

U prethodna 24 sata u Sloveniji je od posljedica covida-19 preminulo još troje ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od ove bolesti uvećan na 187.

Četrnaestodnevna stopa kumulativne incidence na 100.000 ljudi je dostigla 317, dok je dan ranije taj broj iznosio 290.

Premijer Slovenije Janez Janša je pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tijekom “hladnog vala” pandemije covida-19, zajamčivši im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sistemi  učinkovito djelovati.

“Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici”, kazao je Janša.

Dodao je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom koronakrize te sredstva iz europskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uslov  da svi pokažu odgovornost i solidarnost i da se održi sadašnja politička stabilnost.

Janša je kazao da je na nivou  Europske unije ove sedmice  konsenzualno utvrđeno da u zimskom razdoblju pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja te gospodarstvo, dok “zabava i neke osobne slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sistemu , što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donesenih mjera, rekavši da je njegova vlada predvidjela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlenike za njegu u bolnicama i domovima.

“Naši sugrađani koji su zaposleni u zdravstvu moći će ispuniti svoju misiju samo ako im budemo svi pomagali, i to svojim odgovornim ponašanjem”, kazao je slovenski premijer.

Dodao je da njegova vlada svakodnevno komunicira i razmjenjuje informacije s vladama drugih europskih država, tražeći odgovore na izazove pandemije, te da će pandemija biti savladana kad u širim razmjerima bude dostupna vakcina , što bi se po njegovim očekivanjima moglo dogoditi na proljeće.

Vakcina  za covid-19 će u Sloveniji biti dostupno besplatno, istaknuo je Janša.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku