hamburger-icon

Kliker.info

Vanredna presica u Donjecku : Proruski separatisti predali Malezijcima crne kutije

Vanredna presica u Donjecku : Proruski separatisti predali Malezijcima crne kutije

22 Jula
07:15 2014

Donjeckavion6Proruski su separatisti na bizarnoj press konferenciji organiziranoj usred noći u Donjecku predali malezijskoj delegaciji dvije crne kutije iz oborenog Boeinga Malaysia Airlinesa, koji je srušen prošli četvrtak.'Danas je bio jako važan dan u povijesti Donjecke Narodne Republike’, rekao je pred brojnim novinarima nakon višesatnog sastančenja s Malezijcima vođa samoproglašene države na istoku Ukrajine Aleksander Borodaj.U svom je govoru optužio Ukrajince za obaranje malezijskog zrakoplova tvrdeći da su za to imali i tehničke kapacitete i motiv. Nakon toga je na stol stavio dvije crne kutije, koje su zapravo narančaste boje.

Predstavnici malezijske i nizozemske delegacije potpisali su nekakav dokument o predaji kutija, kako bi sve poprimilo značaj formalnosti i time je napokon ispunjen dogovor o kojem je satima ranije u ponedjeljak govorio malezijski premijer Najib Razak.On je na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj u Kuala Lumpuru objavio da su malezijske vlasti proteklih nekoliko dana daleko od očiju javnosti pregovarale sa separatistima o predaji crnih kutija, ali i posmrtnih ostataka poginulih. Kazao je da je dobio obrćanje da će crne kutije dobiti u 21 sat po ukrajinskom vremenu, no na kraju je sve bilo odgođeno nekoliko sati i malezijska je delegacija s Borodajem i ekipom navodno bila prisiljena dodatno pregovarati.

Borodaj je objavio da separatisti do daljnjega proglašavaju primirje na području deset kilometara oko mjesta pada aviona.Nešto ranije, vlak s vagonima-hladnjačama napokon je krenuo iz Toreza u smjeru Harkova, grada pod kontrolom vlasti u Kijevu. To se također navodno dogodilo na temelju dogovora Razakovih izaslanika sa separatistima. Nizozemski premijer Mark Rutte potvrdio je da je kompozicija krenula na put, ali da će joj do odredišta u Harkovu trebati možda i 12 sati.Da će put biti dug, rekao je i na noćnoj pressici vođa separatista Borodaj. Kaže da je vlak stigao u Donjeck, a da će za Harkov krenuti ‘čim to bude moguće’, ne precizirajući kada bi se to moglo dogoditi.Plan nakon što vlak dođe u Harkov je prekrcati sve leševe u transportni avion i prebaciti ih u Amsterdam, iz kojeg je oboreni Boeing 777 i poletio. Nakon forenzičke obrade, svi bi leševi trebali biti poslani obiteljima žrtava. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku