hamburger-icon

Kliker.info

Valentzin Inzko : Jako sam frustriran stanjem u Bosni

Valentzin Inzko : Jako sam frustriran stanjem u Bosni

09 Juna
15:09 2013

Dok “balkanska flota”, kako vole reći stranci, plovi prema EU-u, Bosna i Hercegovina sve dublje tone u izolaciju.No, ususret joj dolazi Europska unija, na 1001 kilometar granice, i donosi schengenski režim. Nesposobnost BH-lidera u traženju rješenja, uz mađioničarske sposobnosti u stvaranju problema, sve više frustrira građane susjedne zemlje, ali i međunarodnu zajednicu.O brojnim problemima BiH razgovarali smo s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, austrijskim diplomatom koji je na čelu OHR-a već gotovo četiri godine. Konkretan povod za razgovor bio je najnoviji problem, JMBG, zbog čega su neke zemlje odlučile tražiti zabranu ulaska u Europsku uniju građanima s BH biometrijskom putovnicom. Dok smo s Inzkom razgovarali, javljeno mu je da je problem “privremeno riješen”, pa smo odustali od pitanja kako će osigurati Bosancima i Hercegovcima da mogu ljetovati u Lijepoj našoj. Inače, i dr. Inzko zaljubljenik je u ljepote hrvatskog Jadrana, gdje ljetuje već više od pola stoljeća.

» Gospodine Inzko, već godinama slušamo od međunarodnih dužnosnika da se neće miješati u bosanskohercegovačke procese, pri čemu su redovno apostrofirali da je to “odgovornost domaćih faktora”. Kako je zemlja zaglavila u ćorsokaku, imam dojam da je međunarodna zajednica izgubila strpljenje. Jesu li stranci shvatili da je iščekivanje dogovora bosanskohercegovačkih lidera istoznačno iščekivanju Godota?

– Da, međunarodna zajednica izgubila je strpljenje iz vrlo jednostavnog razloga: političari i institucije ne ispunjavaju svoje obveze. Vrijeme je da konačno počnu s ispunjavanjem svojih obveza ili da ustupe mjesto onima koji to mogu uraditi. U pravu ste, pristup međunarodne zajednice tijekom godina se promijenio. U proteklih sedam godina aktivno smo zagovarali politiku odgovornosti lokalnih dužnosnika, s obzirom da čvrsto vjerujemo kako BiH mora krenuti naprijed donoseći sama svoje odluke i provodeći ih. Nažalost, rezultati proteklih sedam godina potpuno su nezadovoljavajući. Međunarodna zajednica sve je više razočarana trenutačnim stanjem, što je bilo očiglednije nego prije i na nedavnoj sjednici Vijeća za provedbu mira održanoj prije dva tjedna.

» Bosanskohercegovački građani, ali i pojedini stranački predstavnici, smatraju da je BiH bila u gorem stanju samo u vrijeme rata, da je stigla do dna ispod kojeg više ne može pasti. Aktualno stanje je opisuje političkom kataklizmom. Što vi mislite?

– Situacija je zabrinjavajuća i ozbiljna, ali se ne može usporediti s noćnom morom koju predstavlja rat. Građani su frustrirani, i ja sam frustriran, ali situacija će biti bolja. Samo pogledajte ono što se dogodilo u Srbiji! Vrlo malo ljudi je vjerovalo da će dočekati da zastoj između Srbije i Kosova bude riješen tijekom njihova životnog vijeka. Ipak, stvari se kreću u pravom smjeru. Ili, pogledajte Hrvatsku, koju sada očekuje nagrada za 12 godina naporna rada. Postat ćete dio kluba EU-a.Dakle, ako su Srbija i Hrvatska mogle početi rješavati tako bolna i komplicirana pitanja, onda ne vidim razlog zašto bosanskohercegovački lideri ne mogu napraviti pomake i riješiti pitanja kao što su izborni sustav u Mostaru, predmet Sejdić-Finci i pitanje vojne imovine, na osnovi kojih će BiH napraviti sljedeći korak na putu integracije u euroatlantske institucije. Da budemo iskreni, ta pitanja su daleko manje složena nego pitanja s kojima se suočavaju Srbija i Kosovo. Pitanje je, naravno, koliko dugo će to trajati. Koliko dugo će trebati političarima da pronađu političku volju da stave interese ove zemlje i njezinih građana ispred svojih vlastitih interesa? Zdravka Soldić (Slobodna Dalmacija)

» Mnogi su uvjereni da međunarodna zajednica nema ideju ni viziju kako pokrenuti ovu zemlju iz duboke političke krize. Mamac, europske integracije za BiH, očito, nije primamljiv?

– Potrebno je razmotriti dva aspekta. S jedne strane, pristupanje EU-u više je nego prihvatljiv koncept za većinu običnih, marljivih građana u BiH i sve ankete to pokazuju. Oni žele sigurnost, žele posao, žele imati normalan život. Na mnogo načina oni dijele iste želje i težnje koje imaju i drugi građani u Europi. I imaju potpuno pravo na to. S druge strane, tu su političari koji samo deklarativno zagovaraju ideju EU-a, dok veoma malo čine na tome da ovu zemlju dovedu bliže integraciji u EU. Mislim da su oni veoma dobro svjesni da se ne bi mogli ponašati onako kako to sada čine da je BiH u EU-u. Članstvo u EU-u pruža mnogo nekoj zemlji, ali, u isto vrijeme, svaka zemlja članica ima i mnogo obveza koje mora ispuniti.

» Traži se i izbacivanje BiH iz Vijeće Europe jer nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava o jednakopravnosti svih građana, a što je opet uvjet za kredibilnu aplikaciju za EU?

– Nadam se da će skoro izjednačen broj glasova o inicijativi Doris Pack biti poziv na buđenje nekim ljudima u BiH. Glasovanje je vrlo lako moglo prevagnuti u drugom smjeru. Obveza provedbe presude Sejdić-Finci neće nestati, ja to stalno govorim. Veoma je teško razumjeti zašto ovo pitanje ne može biti riješeno. Međunarodna zajednica uložila je izuzetno velike napore da pomogne u rješavanju ovog pitanja, ali nije postignut dogovor.Dopustite mi da naglasim još jednom: to je obveza samo vlasti BiH, tako da je naša poruka liderima BiH jasna: ili uradite što trebate ili se suočite s posljedicama. A onda pokušajte objasniti vašem izbornom tijelu zašto zbog nekih, navodno “viših interesa”, vodite svoj narod u daljnje ekonomske teškoće i zemlju u izolaciju. Podsjetit ću na izjavu Karla Poppera da je život rješavanje problema. Političari to trebaju zapamtiti. Politika također treba biti rješavanje problema u interesu građana.

» U BiH se ne provode ni presude državnog Ustavnog suda?

– Uistinu, postoji zabrinjavajuća shema neprovođenja odluka najvišeg suda u zemlji, Ustavnog suda BiH, uprkos činjenici da je neprovođenje njegovih odluka kazneno djelo. U posljednje tri godine, Sud je sam donio odluke o provođenju svojih prethodnih odluka u 35 slučajeva u kojima to nisu učinila izabrana tijela vlasti. Ustavni sud najviše je tijelo u zemlji i ne bi trebalo postojati čak ni oklijevanje kada se radi o provedbi njegovih odluka.

» Problem je i NATO? Već godinama ne može se riješiti pitanje vojne imovine, što je preduvjet za NATO.

– NATO je naznačio da bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u, BiH mora registrirati nepokretnu vojnu imovinu koja će i dalje služiti u vojne svrhe, tzv. perspektivnu vojnu imovinu – u vlasništvo države za potrebe Ministarstva obrane. Opet, na liderima BiH je odgovornost da poduzmu neophodne korake kako bi došlo do ovog procesa. Neshvatljivo je da se tako mali broj (63) vojnih objekata ne može riješiti već više od godinu dana.

» Milorad Dodik očito ima trust mozgova koji predano i sustavno radi na razbijanju države. Kada vi u Vijeću sigurnosti UN-a podnosite izvješće i taksativno pobrojite njegove destruktivne akcije, te citirate njegove izjave koje to potkrepljuju, Dodik ustvrdi: “Inzko je lažljivac”.

– Krleža je rekao da tko god odluči koristiti takav jezik, to govori više o njemu samom nego o drugima. Iskreno mislim da takav vokabular, poput “BiH je đavo-država” i slično, šteti instituciji koju gospodin Dodik predstavlja i ni od jednog javnog dužnosnika ne biste očekivali da koristi takve izraze. Poštujem instituciju koju on predstavlja i jednostavno bih želio da i on uradi isto. I samo da pojasnim: bez obzira kako me on nazivao, to ne mijenja činjenicu da je moje izvješće UN-u točno. Izvješće je samo ogledalo sadašnje situacije i nemojte mene kriviti ako slika nije onako lijepa kako bi neki željeli da ona bude.

» No, nije Dodik jedini problem u BiH. Omiljena i najuspješnija disciplina bosanskohercegovačkih lidera su međusobne svađe ispod svake razine. To je jedino što u izobilju nude osiromašenim i iscrpljenim građanima. Dokle tako?

– Vjerojatno sve dok građani i ostali domaći akteri ne kažu da je dosta. To se dogodilo u drugim zemljama i to će se dogoditi u BiH. Svaki izbori predstavljaju priliku za građane da izvrše promjene. U periodu između izbora, domaći akteri imaju druge načine da političare i institucije pozovu na odgovornost i mislim da ćemo to sve više i više vidjeti u danima koji dolaze.

» Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića etiketira “šefom mafije” te ga optužuje da je u ratu i poraću naručivao politička ubojstva. Izetbegovića “šefom mafije” naziva i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Je li takav javni diskurs moguć bilo gdje u svijetu? Pitaju li vas svjetski državnici mogu li se oni sastati sa “šefom mafije”?

– Pa, vrlo često bosanskohercegovački političari zaboravljaju da izjave koje se daju pred domaćom publikom s ciljem dobivanja političkih poena mogu imati jake reperkusije u zemlji i u inozemstvu. Takve izjave prenose se svuda i dolaze do mnogih, od potencijalnih donatora do onih koji donose političke odluke. Ako itko ima informacije koje se odnose na neki konkretan slučaj, postoje sudovi i institucije čiji je zadatak da procesuiraju takve informacije, tako da bi najbolja praksa bila da im se obratite s tim tvrdnjama i, naravno, s odgovarajućim dokazima. Općenito, političari me zanimaju onoliko koliko su oni dio rješenja za BiH. Nije iznenađenje da mi nitko od njih nije omiljen. Ovoga tjedna mediji su izvijestili da se u Parlamentu Federacije BiH raspravljalo o neupotrebljivom WC-u. Takve rasprave su zaista prevršile svaku mjeru.

‘Čuvajte hrvatsko more’

» Vi već godinama ljetujete u Hrvatskoj? – Da! Mislim da smo prvi put bili u Opatiji prije 55 godina, neke davne 1958., u vili koja se zvala “Lunacek”. Poslije smo ljetovali u Novigradu kod brata moje majke, koji je kao jedno od osmero djece vidio svoju budućnost u Istri. Moj omiljeni ujak Janez, koji je bio poznat po cijeloj Istri, zaljubio se u teticu Mariju, Istranku, a imali su tri kćerke.Zato je nazvao svoj divni i legendarni restoran u Novigradu “Tri palme”. Majka, kao izbjeglica iz Slovenije, zaljubila se u Austriji. Tako smo ljetovali više od 30 godina u Novigradu kod ujaka. Sad već osamnaestu sezonu ljetujemo u Drveniku i svi mještani su nas lijepo primili. U Dalmaciji se osjećamo kao kod kuće. Drago mi je da Hrvatska nije zabetonirala jedinstvenu, rajsku obalu. Vaše more je vaša nafta, vaše bogatstvo! Čuvajte ga kao svoje oko! (Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku