hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Umjesto predsjedništva – predsjednik Bosne i Hercegovine

Valentin Inzko : Umjesto predsjedništva – predsjednik Bosne i Hercegovine

17 Septembra
15:14 2009

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je da bi u BiH bila poželjna ustavna promjena kojom bi se tročlano Predsjedništvo BiH redukovalo na jednog predsjednika sa dva potpredsjednika.On je na marginama Ekonomskog foruma centralne i istočne Evrope, koji se od 16. do 18. seprembra održava u Veldenu u austrijskoj pokrajini Kärnten (Koruška), za austrijski  dnevnik  "Wirtschaftsblatt"  pojasnio da bi funkcije bile smjenjivane svakih 18 mjeseci.Inzko je istakao da se aktuelni ustav BiH, uprkos svojim nedostacima, ne smije koristiti kao izgovor za neefikasnost i spore reforme.Prema njegovim riječima,  brojne političke i ekonomske reforme nisu uspjele zbog nesaglasnosti političkih predstavnika.Inzko je dodao da bi novi Ustav u BiH  poboljšao efikasnost vlasti i administracije. 

Dodik se odmah usprotivio Inzku             Predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta i SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da odluku kako će funkcionirati Predsjedništvo BiH donose domaći političari, a ne visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.Komentirajući Inzkovu izjavu da bi u BiH bila poželjna ustavna promjena kojom bi se tročlano Predsjedništvo BiH redukovalo na jednog predsjednika s dva potpredsjednika, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je protiv toga.- O tome odlučuje RS, a ne Inzko. Mi ćemo odlučiti. Mi smo protiv toga i ostat će Predsjedništvo BiH i to ne može da se mijenja – ustvrdio je on.

On je dalje u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da stranci ne mogu odlučivati o bitnim pitanjima u BiH.- Stranci ovdje značajno mešetare, ali mi nismo ovdje da ispunjavamo želje. Nisam ničija dadilja da im ispunjavam želje niti će se to desiti. Znam šta je moj zapad, a šta je drugih zemalja, nisam naivan u tome – kazao je Dodik.Ističući da je RS strana potpisnica u Dejtonskom sporazumu, dodao je stoga niko ne može to da joj ospori.- Nelogično je da se pita Vijeće za implementaciju mira, a da se ne pita strana koja je dozvolila uvođenje visokog predstavnika. Ne doživljavam ni tragično ni traumatično pritiske na RS jer mislim da su shvatili da pritiskom ne mogu ništa uraditi – dodao je.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku