hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Priznati genocid u Srebrenici i poštovati patnju žrtava

Valentin Inzko : Priznati genocid u Srebrenici i poštovati patnju žrtava

11 Jula
16:34 2014

StakeoutVisoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u petak je, na dan obilježavanja 19. godišnjice pokolja nad srebreničkim Bošnjacima, pozvao sve političare u BiH “da uvaže poseban i užasan karakter genocida u Srebrenici i da priznaju stalnu patnju svih onih koji su u sukobu u BiH izgubili svoje najmilije”.”Pokazati sućut i solidarnost s ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi”, stoji u Inzkovoj izjavi u kojoj se očevidno aludira na pokušaje političara poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da dovedu u pitanje činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid i tako umanje razmjeri tog zločina.
Inzko je uoči komemoracije u Potočarima i ukopa 175 identificiranih žrtava istaknuo i kako je poštivanje prava na dostojanstven pogreb staro koliko i civilizacija te kako upravo to razlikuje ljudska bića od ostalih stvorenja.”Dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dano živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, bez straha, bez materijalne oskudice – jer je jasno da ta prava još nisu nisu u cijelosti osigurana”, izjavio je Inzko.Pravna kvalifikacija ubojstva više od osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine kao genocida potvrđena je presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) u postupku po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Ta je kvalifikacija osnova i za niz presuda za ratne zločine donesenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH.Lokalni mediji u BiH u petak su podsjetili kako je zbog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici 30 nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba do danas pred tim sudovima osuđeno na ukupno 568 godina zatvora.ICTY je izrekao 7 presuda, odnosno 118 godina zatvora, a Sud BiH 23 presude, odnosno 450 godina zatvora.ICTY je najdužu pravomoćnu kaznu od 35 godina zatvora izrekao bivšem generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću, koji je u julu  1995. bio zamjenikom zapovjednika tzv. Drinskog korpusa VRS.On je sudskom presudom označen kao osoba koja je imala “ključnu ulogu” u napadu na Srebrenicu i ubojstvu hiljada Bošnjaka.Najduža kazna pred Sudom BiH u trajanju od 30 godina izrečena je Miloradu Trbiću, bivšem časniku vojske bosanskih Srba. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku